Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismo be advokatės nenorėjęs L.Ragelskis įgijo dvi gynėjas, bet byla žlugo ir šeštą kartą

Nuo liepos niekaip neprasidedanti prorusiško veikėjo Lauryno Ragelskio baudžiamoji byla, be kita ko, strigo ir dėl kaltinamojo noro turėti ne atsitiktinai paskirtą, o konkrečią jo pasirinktą advokatę. Vienu momentu kaltinamasis įgijo dvi gynėjas: ir valstybės paskirtą, ir privačiai išsirinktą. Tačiau ir šį ketvirtadienį L.Ragelskio byla, galima sakyti, nepasistūmėjo.

Begaliniu bylos tempimu virtęs teisinis žaidimas Lauryno Ragelskio baudžiamojoje byloje tęsiasi.

Demonstratyviai tik rusiškai proceso metu kalbantis, visų dokumentų tik šia užsienio kalba reikalaujantis kaltinamasis ir šįkart, jau šeštą kartą neturėjo galimybės išreikšti pozicijos dėl jam pareikšto kaltinimo.

L.Ragelskis yra kaltinamasis dėl kurstymo ir viešosios pagarbos vietos išniekinimo.

2020 metų spalį vilnietis prie ambasados pastato Mindaugo gatvėje, įtariama, filmavo pats save, savo tyčiojimąsi, filmavo žmonių grupę paniekinančius vaizdo įrašus ir juos įkėlė į socialinį tinklą. Taip pat įtariama, kad tų metų spalį L.Ragelskis tyčiojosi iš prie ambasados protestavusių žmonių, vyras taip pat kaltinamas niekinęs prie ambasados įkurtą memorialą – portretus su režimo nužudytųjų atvaizdais.

Gruodžio 22 d. Vilniaus m. apylinkės teismas buvo priverstas jau 6-ąjį kartą atidėti šios bylos nagrinėjimą, tęsinys numatomas sausį.

Šiandieną į teismą atvyko Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos deleguota teisininkė, kuri buvo pasirengusi ginti L.Ragelskį nemokamai. Tačiau pačiam kaltinamajam tiko tik kita advokatė, todėl jis teismą informavo, kad neseniai dėl gynybos sutarė privačiai ir valdiška gynėja jam nebereikalinga.

„Advokate, ačiū jums už dalyvavimą ir pagalbą“, – į teisininkę kreipėsi teisėjas, išleisdamas ją iš posėdžio, kuriame advokatė veltui gaišo laiką, be kita ko, laukdama beveik 20 minučių šįryt į teismą vėlavusio kaltinamojo.

Teisėjas prasitarė, kad atvykus būsimai L.Ragelskio gynėjai, ketina suplanuoti drauge su ja dar bent 10, galbūt net 15 posėdžių.

Naujosios gynėjos L.Ragelskis šiandieną į posėdį neatsivedė, nes advokatė nesusipažinusi su byla, be to, turi iš anksto suderintą kitų posėdžių grafiką. Todėl teismas, atsižvelgdamas į būsimosios kaltinamojo gynėjos užimtumą, kitą posėdį paskyrė tik sausio 18 dieną.

Svarstyti prokuratūros kaltinimų teismui niekaip nepavyksta pradėti, tačiau bylą nuo pat pradžių lydi sumaištis ir užkulisinės kovos. Prie teismo ir teisme ne sykį lankėsi nukentėjusieji baltarusių aktyvistai, tarp jų ir kaltinamojo bei vienos aktyvios pastarojo rėmėjos nuolat vyksta žodinė ir net fizinė konfrontacija. Susistumdymo po posėdžio, teismo salėje bei koridoriuje, neišvengta ir šį ketvirtadienį.

Beje, jei 2023 m. šis baudžiamasis procesas pagaliau pajudėtų, teismo laukia milžiniškas darbas. Vien liudytojų sąraše yra 24 asmenys, ketinama apklausti ir 2 ekspertus. Daugiau laiko prireiks ir dėl to, kad procesas, kaltinamojo pageidavimu, bus sinchroniškai verčiamas į rusų kalbą. Teisėjas prasitarė, kad atvykus būsimai L.Ragelskio gynėjai, ketina suplanuoti drauge su ja dar bent 10, galbūt net 15 posėdžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius