Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 dalykų, pasikeitusių po George'o Floydo mirties

Praėjo beveik trys savaitės po George'o Floydo mirties, tačiau per šį laiką ne tik Jungtinėse Valstijose, bet ir kitose valstybėse vyko protestai prieš rasizmą ir policijos brutalumą. Tačiau tai ne vienintelis dalykas, kuris pasikeitė, rašo BBC „Radio 1 Newsbeat“.
George'as Floydas
George'as Floydas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1. Tarptautinis pripažinimas ir protestai

Visame pasaulyje vyksta protestai, – Londone, Tokijuje, Auklande. Pagrindinė jų žinutė – „Black Lives Matter“ (liet. „Juodųjų gyvenimas svarbus“).

Nors tokie protestai vyko ir anksčiau, teigiama, kad šiemet jie kitokie. Demonstracijos buvo surengtos visoje šalyje, įskaitant tokias vietas kaip Ana, nedideliame Ilinojaus kaime, kuris vietinių apibūdinamas kaip viena iš „rasistiškiausių vietų“.

Protestai taip pat įvyko ir 50-yje pasaulio šalių.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Graikija
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Graikija

2. Nukeliami paminklai

Jungtinėje Karalystėje ir Jungtinėse Valstijose protestuotojai nuverčia statulas ar monumentus žmonių, turėjusių ryšių su vergija.

Pavyzdžiui, Protestuotojai Bristolyje (Didžioji Britanija) nukėlė 125-erius metus stovėjusį buvusio prekybininko vergais Edwardo Colstono paminklą ir paskandino jį upėje. Paminklas buvo ištrauktas ir jį ketinama pastatyti muziejuje.

VIDEO: Protestuotojai išplėšė 125-erius metus stovėjusį prieštaringai vertinamą paminklą ir paskandino upėje

Jungtinėse Valstijose išniekinamos ir nukeliamos atradėjo Christopherio Columbo statulos.

Tiesa, nors dalis žmonių tikina, kad paminklų šalinimas panašus į istorijos trynimą, tačiau šalininkai teigia, kad jie turėtų atsidurti muziejuose.

3. Prekės ženklai išreiškė palaikymą

Daugybė didžiausių pasaulio prekių ženklų greitai išreiškė palaikymą judėjimui „Black Lives Matter“.

Tiesa, tokios kompanijos kaip „L'Oreal Paris“ sulaukė kritikos. Po to, kai įmonė paskelbė apie palaikymą, modelis Munroe Bergdorf pareiškė, jog prekės ženklas „pakišo ją vilkams“. 2017 metais „L'Oreal“ ją atleido po to, kai ji prašneko apie „baltųjų žmonių rasinį smurtą“.

Tuomet bendrovė teigė, kad jos komentarai „prieštarauja“ jų vertybėms, tačiau dabar naujoji vadovė Delphine Viguier atsiprašė už tai, kaip buvo pasielgta.

„Scanpix“/AP nuotr./Munroe Bergdorf
„Scanpix“/AP nuotr./Munroe Bergdorf

4. Policijos pareigūnams pareikšti kaltinimai

Buvęs Mineapolio policijos pareigūnas Derekas Chauvinas kaltinamas George'o Floydo žmogžudyste, o kiti trys pareigūnai kaltinami prisidėję prie jos. Anksčiau, kuomet juodaodžiai vyrai mirdavo nuo policijos rankos, pareigūnai nebuvo nuteisti.

Anot Minesotos generalinio prokuroro Keito Ellisono, George'o Floydo byloje „apkaltinamąjį nuosprendį priimti nebus lengva“.

Iki šiol tik vienas Minesotos karininkas buvo nuteistas už civilio nužudymą einant pareigas.

„Scanpix“/AP nuotr./Derekas Chauvinas
„Scanpix“/AP nuotr./Derekas Chauvinas

5. Pokyčiai policijoje

Mineapolio miesto taryba privertė policijos departamentą uždrausti kaklo spaudimo sulaikant metodą.

Luisvilyje, kur mirė Breonna Taylor, uždrausti kratos orderiai, leidžiantys į nuosavybę patekti neįspėjant, pavyzdžiui, nepasibeldus ar nepaskambinus durų skambučio, taip pat neprisistačius esant policijos pareigūnais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Breonna Taylor
AFP/„Scanpix“ nuotr./Breonna Taylor

Policijos finansavimo mažinimas yra vienas iš dalykų, ko nori protestuotojai. Niujorko meras Billas de Blasio teigė, kad nukreips pinigus iš miesto policijos departamento į socialines tarnybas.

6. Milijoninės aukos organizacijoms

Teigiama, kad George'o Floydo vardu pavadintas fondas surinko 1,5 mln. JAV dolerių. Taip pat žmonės visame pasaulyje aukoja ir kitoms prieš rasizmą kovojančioms organizacijoms.

Pavyzdžiui, Minesotos laisvės fondas. Tai – nedidelis projektas, sukurtas padėti mažas pajamas gaunantiems žmonėms padengti užstato išlaidas, kurios gali kainuoti tūkstančius.

Jameela Jamil, Harry Styles ir Chrissy Teigen buvo tarp įžymybių, paaukojusių protestuotojams padėti išeiti iš kalėjimo.

7. „Tu esi rasistas“

Vis daugiau žmonių kalba apie rasizmą ir diskriminaciją, su kuria jie susiduria kadien.

„Radio 1“ laidos vedėja Clara Amfo buvo giriama už atvirumą apie George'o Floydo mirties įtaką jai ir jos psichinei sveikatai. Ji sakė, kad tai, kas įvyko, sustiprino juodaodžių jausmą, kad „žmonės nori jų kultūros, bet nenori jų pačių“.

„Kitaip tariant, norite mano talento, bet nenorite manęs“, – pridūrė C.Amfo.

„Scanpix“ nuotr./Clara Amfo
„Scanpix“ nuotr./Clara Amfo

Apie neigiamą patirtį instagramo paskyroje pasisakė ir dainininkė Leona Lewis. Ji pasakojo, kad kadaise jai parduotuvėje buvo neleista liesti jokių daiktų. Nors moteris jos bandė atsiprašyti, Leona atsikirto: „Aš pasakiau jai, tu esi rasistė“.

8. „Blackout Tuesday“

„Blackout Tuesday“ arba „Black Out Tuesday“ pavadintas judėjimas – „The Show Must Be Paused“ kampanijos, pradėtos muzikos industrijos vadovių Jamilos Thomas ir Briannos Agyemang, produktas.

Juo siekiama paskatinti užsienio pramogų industrijos narius „padaryti pertrauką sąžiningai reflektyviam ir produktyviam pokalbiui“, rašoma kampanijos tinklalapyje, taip pagerbiant ne tik protestuojančius, bet ir policininko nužudytą George’ą Floydą bei kitus nuo pareigūnų smurto nukentėjusius asmenis.

Vida Press ir „Instagram“ nuotr. /Emily Ratajkowski, Lil Nas X
Vida Press ir „Instagram“ nuotr. /Emily Ratajkowski, Lil Nas X

Tačiau ši kampanija sulaukė neigiamo atgarsio. Simboliškai išreikšdamos palaikymą, žvaigždės, o vėliau ir jų pėdomis pasekę internautai, užtvindė instagramą ir kitas socialinių tinklų platformas juodais kvadratais su grotažymėmis #blackouttuesday, taip pat #blacklivesmatter, #blm ir panašiomis. Jų populiarumas netruko užgožti tikrosios šių grotažymių reikšmės – rinkti ir dalytis informacija apie protestus, policijos veiksmus ir kitus aktualius dalykus.

9. Keičiami gatvių pavadinimai

„Black Lives Matter Plaza“, – tokią gatvę dabar bus galima rasti Vašingtone.

Merė Muriel Bowser teigė pakeitusi pavadinimą, nes nebuvo patenkinta tuo, kaip prezidentas Donaldas Trumpas reagavo į protestus.

„Scanpix“ nuotr./„Black Lives Matter Plaza“
„Scanpix“ nuotr./„Black Lives Matter Plaza“

Taip pat Niujorko meras sako, kad kiekvieno miestelio gatvė bus pervadinta į „Black Lives Matter“.

10. Šalinamos televizijos programos

Dalis televizijos laidų, kurios laikomos „nejautriomis rasėms“ arba juose vaizduojami netinkami personažai, šalinamos iš srautinių transliacijų paslaugų.

Tiesa, daug žmonių teigia, kad nereikėtų vertinti senesnių programų pagal dabartinį supratimą.

„Scanpix“ nuotr./„Folčio viešbutis“
„Scanpix“ nuotr./„Folčio viešbutis“

Pavyzdžiui, televizijos komedijos klasika tapusio komiško serialo „Folčio viešbutis“ („Fawlty Towers“) viena žinomiausių serijų – „Vokiečiai“ („The Germans“) – buvo padaryta neprieinama Jungtinės Karalystės žiūrovams dėl „rasistinių epitetų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius