Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

100 metų senumo plakatą priderino prie COVID-19: anuomet nesiūlė kaukių ir atstumų

Socialinių tinklų vartotojai atrado, kad per 1918-aisiais siautusią ispaniškojo gripo pandemiją buvo siūlomos tos pačios prevencinės priemonės, kurios saugo nuo koronaviruso: dėvėti kaukę, laikytis atstumo nuo kitų. Tai rekomenduojančio plakato nuotrauka internete dalijamasi jau gerus metus. Bet vaizdas nėra autentiškas – po šimtmečio senumo piešiniu užrašytas tekstas, kuriame minima tuberkuliozė, buvo pakeistas, kad derėtų prie COVID-19 situacijos.
Kova su virusu
Kova su virusu / 123RF.com nuotr.

Platina jau gerus metus

Plakatas vėl „išpopuliarėjo“ prieš praėjusias Kalėdas. Jame matyti vyras, įsiręžęs bandantis iš visų jėgų užtrenkti duris. Už jų – žmogus, o gal vaiduoklis, lyg pykčio, lyg skausmo iškreiptu veidu, apsigaubęs baltai ir bandantis įsiveržti vidun. Iš konteksto galima suprasti, kad ši figūra personifikuoja ligą arba mirtį.

Greta vyro po Kalėdų vainiku stovi persigandusios moteris ir mergaitė, galbūt jo žmona ir dukra. Šias apglėbusi moteris su medicinos sesers kepuraite.

Virš jų matyti ryškus raudonas užrašas: „Kitas eilėje“. Po paveiksliuku didžiosiomis raidėmis angliškai parašyta: „Dėvėkite kaukes. Ir plaukite rankas!“ Žemiau dar pridėta: „Venkite liesti savo veidą. Laikykitės saugaus atstumo nuo kitų“.

Kaip tik tokios priemonės nurodomos rekomendacijose, kaip saugotis SARS-CoV-2.

Ir paveiksliuko stilistika, ir šriftas, ir kiek pablukusios – lyg iš seno laikraščio ar žurnalo – raidės sudaro įspūdį, kad plakatas tikrai gali būti iš XX a. pradžios.

Šiuo paveiksliuku prieš pat Kalėdas pasidalijo keli socialinių tinklų vartotojai (čia, čia). Juo dar aktyviau buvo dalijamasi prieš 2020-ųjų Kalėdas, pirmąsias pandemijos apimtame pasaulyje (čia, čia).

Ne visi prie plakato pridėjo komentarus, tačiau kai kurie paaiškino, esą jis – iš 1918 m. Kaip tik tąmet įsisiautėjo ispaniškasis gripas (klaidingai gavęs neutralumo Pirmojo pasaulinio karo metais besilaikiusios šalies pavadinimą, nors pirmieji atvejai buvo patvirtinti JAV ir Prancūzijoje, Vokietijoje ir Jungtinėje Karalystėje).

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Iš vienos „Twitter“ paskyros plakato nuotrauka pasidalinta daugiau nei 2 tūkst. kartų
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Iš vienos „Twitter“ paskyros plakato nuotrauka pasidalinta daugiau nei 2 tūkst. kartų

„1918-ųjų Kalėdos prieš 2020-ųjų Kalėdas. Skiriasi visai nedaug“, – „Twitter“ paaiškino mąstytoja, lydere, tyrėja ir rašytoja prisistatanti moteris. Iš jos paskyros plakato nuotrauka buvo pasidalinta daugiau nei 2 tūkst. kartų.

Kitas interneto vartotojas paaiškino panašiai: „Ispaniškojo gripo pandemijos plakatas prieš 102 metus. Vis dar aktualus šiandien!“

Rašė apie ligą, tik kitą

Vaizdų paieška internete per kelias sekundes parodo, kad šis plakatas nėra originalus. Paveiksliukas iš esmės yra autentiškas, tik be apačios ir ne toks ryškus, koks buvo prieš šimtmetį.

Tačiau tekstas po juo originaliame plakate buvo visai kitoks. Jame kalbama ne apie kaukes, rankų plovimą ir atstumo laikymąsi.

„Kovokite su tuberkulioze!“ – kvietė plakatas. Apačioje buvo nurodyta, kad taip reklamuojama Raudonojo Kryžiaus Kalėdų antspaudo kampanija.

Šio plakato nuotrauką galima rasti Jungtinių Valstijų Kongreso, taip pat – Filadelfijos meno muziejaus, Nacionalinės medicinos bibliotekos tinklalapiuose. Pastaruosiuose nurodyta, kad nežinomo dailininko sukurtas plakatas yra kiek naujesnis – iš 1919 m.

„Šis Raudonojo Kryžiaus plakatas žadėjo, kad tuberkuliozė bus „kita eilėje“. Iliustracijoje matyti, kaip šeimos gynėjas stumia persigandusį lankytoją už durų“, – rašoma Medicinos bibliotekos interneto svetainėje.

Filadelfijos meno muziejaus archyvarė Margaret Huang agentūrai AFP teigė, kad tai buvo masiškai spausdinamas plakatas, tad tikrojo originalo nėra. Tačiau šis muziejus turi kopiją iš anų laikų, taip pat – Kongreso, McKee ir Medicinos bibliotekos.

Ekrano nuotr. iš tile.loc.gov/Originalus 1919 m. plakatas, kvietęs kovoti su tuberkulioze
Ekrano nuotr. iš tile.loc.gov/Originalus 1919 m. plakatas, kvietęs kovoti su tuberkulioze

„Visuose yra tas pats tekstas, kaip ir mūsiškiame“, – nurodė ji.

Raudonojo Kryžiaus tinklalapyje rašoma, kad ši organizacija dalyvavo 12 metų užtrukusioje Kalėdų kampanijoje, skirtoje kovai su tuberkulioze. XX a. pradžioje kovai su šia liga, kuri tuo metu buvo viena mirtingiausių pasaulyje, surinko daugiau nei 15 mln. JAV dolerių.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius