Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Davido Bowie herojus sename žaidime „Omikron“ ragino sukilti prieš ribojimus?

Sąmokslo teorijų kūrėjai nepaliauja ieškoti patvirtinimų, esą pandemija dėl COVID-19 buvo seniai suplanuota. Omikron atmaina jiems suteikė tarytum antrą kvėpavimą. Mat šis žodis jau prieš keletą dešimtmečių buvo tapęs ir videožaidimo, ir vaidybinio filmo pavadinimu. Tai esą patvirtina, kad naujojo koronaviruso atsiradimas buvo sumanytas seniai.
6. Davidas Bowie
Davidas Bowie / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šį sutapimą galima paaiškinti gal kiek neįprastu graikų abėcėlės raidės Ο pavadinimu – kūrėjams jis greičiausiai skambėjo egzotiškai, tad tiko pavadinti, pavyzdžiui, ateities miestą. Beje, lygiai taip pat vadinama ir širšių rūšis, tam tikra bakterija ir net kalva Aliaskoje.

Melagiena ėmė plisti lyg virusas

Nuo tada, kai omikron buvo priskirta nerimą keliančioms koronaviruso atmainoms, socialiniuose tinkluose sparčiai plinta įrašai apie 1999 m. sukurtą video žaidimą „Klajoklio siela“ (angl. „The Nomad Soul“), kuris Šiaurės Amerikoje žinomas pavadinimu „Omikron: The Nomad Soul“.

Kai kuriuose aiškinama, esą prie jo sukūrimo prisidėjo kompanija „Microsoft“ ir buvęs jos vadovas, milijardierius, filantropas Billas Gatesas.

Kartu bandoma sudaryti įspūdį, esą šis žaidimas patvirtina, kad omikron atmainos atsiradimas, kaip ir visa SARS-CoV-2 pandemija, buvo suplanuoja jau prieš dešimtmečius.

„Tiesiog paliksiu šį mielą video žaidimuką, – prieš gerą mėnesį savo paskyroje brūkštelėjo viena „Twitter“ vartotoja. – Jis pasirodė 1999 m. Balsas yra Davido Bowie.“

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Davido Bowie herojus žaidime „Omikron“ tarytum piktinasi pandemijos suvaldymo priemonėmis
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Davido Bowie herojus žaidime „Omikron“ tarytum piktinasi pandemijos suvaldymo priemonėmis

Po kelių valandų šią mintį pasigavo ir išplėtojo viena kanadietė vardu Tania: „Omicron“ buvo 1999-aisiais „Microsoft“ (Billo Gateso) sukurto video žaidimo apie demonus, kurie apsimeta žmonėmis ir šienauja jų sielas, pavadinimas.“

COVID-19 ir kovos su pandemija priemonių skeptikė, gydymo vaistažolėmis eksperte prisistatanti jauna moteris „Twitter“ turi daugiau nei 10 tūkst. sekėjų, tad jos įrašas sulaukė kur kas daugiau dėmesio. Juo pasidalijo daugiau nei 1,1 tūkst. žmonių, 3 tūkst. paspaudė „patinka“.

„Pabuskite. Omikrono žmonės ir korumpuota valdžia užliūliuoja jus, kad galėtų geriau jus kontroliuoti“ – Davido Bowie personažas Bozas video žaidime“, – dar po kelių valandų tame pačiame „Twitter“ parašė „sutapimų teoretike“ prisistatanti britė, turinti dar daugiau – 23 tūkst. sekėjų.

Per kelias dienas šis naratyvas ėmė plisti įvairiuose socialiniuose tinkluose ir įvairiomis kalbomis (pavyzdžiui, čia, čia, čia, čia, čia, čia, čia, čia, čia.

„Microsoft“ paneigė sukūrusi žaidimą

Tačiau žaidimas neturi nieko bendro su B.Gatesu, kuris jau seniai yra dažnas įvairių melagienų herojus. Į tai dėmesį atkreipė ir vienas vyras, pakomentavęs minėtos Tanios įrašą.

„Žaidimo centre buvo D.Bowie. Prancūzų kompanija kreipėsi į jį su siūlymu atsidurti žaidime (ne „Microsoft“)“, – paaiškino jis ir dar pridėjo, kad žaidimas buvo bjaurus ir „didelė nesėkmė“.

Kompanijos atstovas agentūrai AFP nurodė: „Šis video žaidimas nebuvo sukurtas „Microsoft“ ar B.Gateso“.

„Scanpix“ nuotr./„Microsoft“ biuro iškaba
„Scanpix“ nuotr./„Microsoft“ biuro iškaba

Nuotykių žaidimą „Omikron: Klajoklio siela“ dar 1999 m. sukūrė kompanija „Quantic Dream“, su kuria AFP taip pat bandė susisiekti, bet atsakymo nesulaukė. Jį išleido kita kompanija „Eidos Interactive“, dabar besivadinanti „Square Enix“.

Žaidimo autorius – šios kompanijos įkūrėjas prancūzų kompozitorius ir režisierius Davidas Cage’as (tikroji pavardė – De Gruttola). Kiti prie žaidimo kūrimo prisidėję žmonės nurodyti čia. B.Gateso tarp jų nėra.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Melas, kad žaidimą „Omikron“ sukūrė „Microsoft“
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Melas, kad žaidimą „Omikron“ sukūrė „Microsoft“

Su „Microsoft“ žaidimas susijęs tiek, kad jis buvo pritaikytas šios kompanijos sukurtai operacinei sistemai „Windows“, kaip ir žaidimų konsolei „Dreamcast“. Savo žaidimų padalinį kompanija įkūrė tik 2000-aisiais.

Kritikų palankiai įvertintą žaidimą iki šiol galima įsigyti interneto parduotuvėje „Amazon“, taip pat – iš videožaidimų platintojų „Steam“ ir „Gog“.

Miesto, ne viruso pavadinimas

Omikronas (originale – Omikron, ne Omicron, kaip daugelyje įrašų socialiniuose tinkluose ir kaip vadinama naujoji koronaviruso atmaina) yra pagrindinis Fenono planetos, kurioje vyksta žaidimo veiksmas, miestas.

Dingus planetos saulei, ši futuristinė vieta tapo negyvenama ir prasidėjo ledynmetis. Omikrone gyventi įmanoma tik dėl to, kad jį gaubia didžiulis krištolinis kupolas. Miestas padalytas į penkis skirtingus sektorius, kurių gyventojams draudžiama juos palikti.

Šioje paralelinėje realybėje atsidūręs herojus – Klajoklio siela – turi ne tik ištrūkti, bet ir išlaisvinti miestą.

Žaidžiantysis gali tyrinėti trimatę Omikrono erdvę, dalyvauti ginkluotose ir neginkluotose kovose, bendrauti su žaidime nedalyvaujančiais veikėjais, kad rutuliotųsi veiksmas. Judėti galima vaikštant, bėgiojant, naudojantis tam tikromis transporto priemonėmis ar liftais. Be to, žaidimas apima serijinių žmogžudysčių tyrimą.

VIDEO: David Bowie - Heroes (Live Aid, 1985)

Dabar jau miręs britų atlikėjas D.Bowie ne tik kartu su gitaristu Reevesu Gabrelsu įrašė žaidimui dešimt dainų, bet ir paskolino savo veidą veikėjui Bozui.

Nepatenkintieji per pandemiją taikomais ribojimais gali įžvelgti tam tikrų, kad ir menkų, panašumų su pastarųjų metų situacija.

Dar daugiau – internete galima rasti įrašą, kuriame Bozas ragina žmones sukilti prieš valdžią. Norint nesunku išvesti paralelę su dabartiniu nepasitenkinimu vyriausybėmis.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Vieną iš žaidimo „Omikron“ herojų įkūnijo britų atlikėjas Davidas Bowie
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Vieną iš žaidimo „Omikron“ herojų įkūnijo britų atlikėjas Davidas Bowie

„Pabuskite, – nuo 4.30 min. iki 4.52 min. šiame įraše kalba D.Bowie herojus. – Omikrono žmonės ir korumpuota valdžia užliūliuoja jus, kad galėtų geriau jus kontroliuoti. Jie pavertė jus marionetėmis, kurias valdo Ikai ir Demonai. Prisijunkite prie pabudusiųjų ir pakilkite kovoti už savo laisvę. Kartu mes galime laimėti.“

Siužetas – lyg pritaikytas pandemijai

Sąmokslo teorija, kad COVID-19 buvo sugalvota siekiant užvaldyti pasaulį, socialiniuose tinkluose plinta jau ne vieną mėnesį.

Dar ilgiau įvairių melagienų herojumi yra B.Gatesas. Pavyzdžiui, jam priskiriami žodžiai, esą reikia gerokai sumažinti žmoniją, o tai tariamai daroma skiepų nuo koronaviruso pagalba.

Kitas populiarus naratyvas – kad vakcinose esama mikroschemų, kurios turi padėti kontroliuoti žmones. Mat B.Gatesas pasiūlė sukurti skaitmeninį pažymėjimą, kuriame būtų užfiksuota informacija apie asmens vakcinavimą. Bet ši technologija nėra mikroschema, iki šiol neįgyvendinta ir niekaip nesusijusi su vakcinų kūrimu, bandymais ar platinimu.

Praėjusių metų pabaigoje naujos atmainos atsiradimą Afrikos pietinėse valstybėse, imta platinti nauja melagiena – tariamai omikron ir kitos atmainos buvo suplanuotos jau anksčiau, prie to esą prisidėjo Pasaulio ekonomikos forumas.

Tačiau nauji virusų variantai randasi be plano. Jie keičiasi užkrėsdami vis naujus organizmus ir juose daugindamiesi. Kopijuojant viruso genomą, kartais įsivelia klaidų, o dėl to ir atsiranda naujų atmainų.

Koronaviruso atmainų pavadinimai žinomi iš anksto ne dėl to, kad jas kažkas suplanavo, o nusprendus užkratą atsieti nuo šalių, kuriose jis aptinkamas. Pasaulio sveikatos organizacija pernai gegužę paskelbė, kad nauji viruso variantai, turintys ir nomenklatūrinius kodus iš raidžių bei skaičių, bus vadinami nesunkiai ištariamomis graikų abėcėlės raidėmis.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Koronaviruso omikron atmaina
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Koronaviruso omikron atmaina

„Omikron“ naujajam variantui teko ne dėl to, kad jis buvo suplanuotas dar praėjusiame amžiuje, o atėjus šios raidės eilei. Dvi raidės – niu ir xibuvo praleistos, mat skamba panašiai kaip angliškas žodis new (naujas, kad nebūtų supainiota su SARS-CoV-2 pavadinimu „naujasis koronavirusas“) ir populiari kiniška pavardė, kurią turi ir dabartinis Kinijos prezidentas Xi Jinpingas.

15-osios graikų abėcėlės raidės O – omikron – pavadinimas paraidžiui reiškia „mažoji O“ (o mikron) – priešingai nei „didžioji O“ (o mega), kaip vadinama paskutinė raidė (omega, Ω).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pakeliui į paslaptingąją JAV Karinių oro pajėgų bazę „Area 51“ pastatyta ateivio skulptūra
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pakeliui į paslaptingąją JAV Karinių oro pajėgų bazę „Area 51“ pastatyta ateivio skulptūra

Vadovaujantis logika, kad minėto žaidimo kūrėjai numatė omikron atmainos atsiradimą, tuo pačiu būtų galima apkaltinti ir italų režisierių Ugo Gregoretti, kuris dar 1963 m. sukūrė mokslinės fantastikos komediją „Omicron“ apie tai, kaip ateivis pagrobia mirusio ir prisikėlusio žmogaus kūną, siekdamas gauti žinių apie Žemės planetą, kad būtų galima ją užkariauti. Omicron buvo ateivio vardas.

Beje, kūrėjas mirė 2019 m. liepą, likus keliems mėnesiams iki pirmųjų pranešimų apie SARS-CoV-2 atsiradimą, tad nesulaukė ne tik naujojo koronaviruso, bet ir galbūt „savo sugalvotos“ omikron atmainos.

Tuo pačiu žodžiu – omicron – vadinama ir širšių rūšis, tam tikros bakterijos, net Aliaskoje stūksanti vos 299 m aukščio kalva.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius