Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

40 šalių ragina Izraelį panaikinti baudžiamąsias sankcijas palestiniečiams

Maždaug 40 šalių pirmadienį paragino Izraelį panaikinti šio mėnesio pradžioje Palestinos savivaldai įvestas sankcijas dėl jos siekio priversti Jungtinių Tautų aukščiausios instancijos teismą pateikti patariamąją nuomonę dėl Izraelio okupacijos.
Palestiniečiai gedi Izraelio nužudyto paauglio
Palestiniečiai gedi Izraelio nužudyto paauglio / „Reuters“/„Scanpix“

Gruodžio 30 dieną JT Generalinė Asamblėja priėmė rezoliuciją, kurioje prašoma Tarptautinio Teisingumo Teismo (TTT) pateikti nuomonę dėl Izraelio vykdomos palestiniečių teritorijų okupacijos.

Atsakydamas į tai, sausio 6 dieną Izraelis paskelbė keletą sankcijų, įskaitant finansines, Palestinos savivaldai, kad priverstų ją „sumokėti kainą“ už tai, kad ji siekė rezoliucijos.

Pareiškime žurnalistams apie 40 JT valstybių narių, dar kartą patvirtindamos savo tvirtą paramą TTT ir tarptautinei teisei, pirmadienį išreiškė „gilų susirūpinimą dėl Izraelio vyriausybės sprendimo taikyti baudžiamąsias priemones palestiniečių tautai, vadovybei ir pilietinei visuomenei po to, kai Generalinė Asamblėja kreipėsi į teismą“.

„Nepriklausomai nuo kiekvienos šalies pozicijos dėl rezoliucijos, mes nepritariame baudžiamosioms priemonėms, taikomoms reaguojant į prašymą Tarptautiniam Teisingumo Teismui pateikti patariamąją nuomonę ir, platesne prasme, reaguojant į Generalinės Asamblėjos rezoliuciją, bei raginame nedelsiant jas atšaukti“, – sakė narės.

Pareiškimą pasirašė už šią rezoliuciją balsavusios šalys (Alžyras, Argentina, Belgija, Airija, Pakistanas ir Pietų Afrika ir kitos), taip pat kai kurios susilaikiusios šalys (Japonija, Prancūzija ir Pietų Korėja) ir kitos, balsavusios prieš, pavyzdžiui, Vokietija ir Estija.

„Tai svarbu, nes tai rodo, kad nepriklausomai nuo to, kaip šalys balsavo, jos vieningai nepritaria šioms baudžiamosioms priemonėms“, – pareiškime teigė palestiniečių ambasadorius JT Riyadas Mansouras.

Paklausta apie narių pareiškimą, JT generalinio sekretoriaus atstovė spaudai sakė Antonio Guterresą esant giliai susirūpinusį dėl „naujausių Izraelio priemonių prieš Palestinos savivaldą“ ir pabrėžė, kad „neturėtų būti jokių atsakomųjų veiksmų“, susijusių su TTT.

JT Saugumo Tarybos posėdis palestiniečių klausimu numatytas trečiadienį.

Per ankstesnį susitikimą po to, kai šį mėnesį Izraelio ministras apsilankė Al Aksos mečetės komplekse, žydų vadinamame Šventyklos kalnu, izraeliečių ir palestiniečių diplomatai apsikeitė pasipiktinimo kupinais pareiškimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius