Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Analitikai: Rusija rado spragų Vakarų sankcijose Iranui

JAV Karo studijų institutas (ISW) atkreipė dėmesį į tai, jog nesėkmingos Vakarų sankcijos Iranui dėl ginklų komponentų tiekimo, greičiausiai, prisidėjo prie to, kad Rusija, tęsdama karinį bendradarbiavimą su Iranu, sugebėjo apeiti Vakarų sankcijas ir įsigyti koviniams bepiločiams lėktuvams reikalingų dalių.
Irane pagaminti dronu komponentai tebetiekiami Rusijai
Irane pagaminti dronu komponentai tebetiekiami Rusijai / „AP“/„Scanpix“

Sekmadienį JAV pareigūnai pareiškė, kad Rusija ir Iranas toliau dirba ties planais Rusijos teritorijoje pastatyti Irano dronų gamyklą – antrą tokią tarptautinę Irano dronų gamyklą. Praeitų metų gegužę Iranas tokią gamyklą atidarė Tadžikistane – Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) valstybėje narėje ir Eurazijos ekonominės sąjungos (EAES) kandidatės teritorijoje.

Analitikai pastebėjo, jog Rusija gali pasinaudoti savo svarbiais ekonominiais ryšiais su Tadžikistanu per KSSO ir EAES organizacijas, kad nelegaliai įsigytų dronams reikalingų komponentų arba nusipirktų jau pagamintų dronų, skirtų naudoti Ukrainoje, ir taip apeiti tarptautines sankcijas.

Jungtinės Karalystės tyrimų grupė „Conflict Armament Research“ (CAR) lapkričio mėn. pranešė, kad 82 proc. Ukrainoje numuštų Irano bepiločių orlaivių „Shahed-131“, „Shahed 136“ ir „Mohajer-6“ turėjo mikroschemų, puslaidininkių ir kitų komponentų, kurie buvo įvežti iš JAV, nepaisant didelių importo ir eksporto į Iraną kontrolės apribojimų tokiems komponentams.

Dauguma Vakarų bendrovių, kurių komponentų rasta Ukrainoje numuštuose Irano bepiločiuose orlaiviuose, neigė nuo karo pradžios tiesiogiai pardavinėjusios komponentus Rusijai, Iranui ar Baltarusijai, pranešė Karo studijų institutas.

Tuo tarpu vienos Šveicarijos gamybos bendrovės atstovas pažymėjo, kad neįmanoma būti visiškai tikriems, jog ginklų komponentų platintojai neparduoda komponentų subjektams, kuriems taikomos sankcijos, o tai reiškia, kad Rusija, Iranas ar kitos valstybės, kurioms taikomos sankcijos, gali pasinaudoti spragomis, leidžiančiomis joms įsigyti Vakarų gamybos ginklų komponentų per tarpinius subjektus.

Kiti esminiai kasdienės ISW ataskaitos akcentai:

  • Ukrainos pareigūnai mano, kad Rusijos pajėgos ruošiasi pradėti didelio masto lemiamą puolimą Rytų Ukrainoje laikotarpyje nuo vasario vidurio iki mėnesio pabaigos.
  • Rusijos karo tinklaraštininkai ir toliau skeptiškai vertina Rusijos pajėgumus pradėti sėkmingą puolimą po vasario pabaigos.
  • Vokietijos kancleris Olafas Scholzas užginčijo Rusijos prezidento Vladimiro Putino melagingą pasakojimą, kad Vokietijos tankų tiekimas Ukrainai kelia grėsmę Rusijos saugumui.
  • Kremliaus paskirti Rusijos ir okupacinės valdžios pareigūnai tęsia socialinių išmokų schemų įgyvendinimą, skirtą vaikams ir paaugliams okupuotose Ukrainos teritorijose, siekdami įtvirtinti socialinę kontrolę ir šių teritorijų integraciją į Rusiją.
  • Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, manipuliuodamas teisės aktais, toliau laiko atviras duris institucionalizuotai korupcijai Rusijoje.
  • Kremlius ir toliau neigia „Wagner Group“ įkūrėjo Jevgenijaus Prigožino teisėtumą ir valdžią Rusijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius