Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apie V.Orbano „žodžio laisvę“ – iš pirmų lūpų: kaip nutildytas paskutinis opozicijos TV kanalas?

Nuo pat atėjimo į valdžią Vengrijoje 2010 metais, Viktoro Orbano vadovaujama „Fidesz“ vykdė karą prieš partijos atžvilgiu kritišką žiniasklaidą. Panašu, kad jų pastangos buvo itin sėkmingos: praėjusią savaitę V.Orbanui artimas oligarchas užtildė vienintelį opozicinį televizijos kanalą. Buvęs jo darbuotojas 15min atskleidė, kaip jaučiasi beviltiškoje padėtyje atsidūrę žurnalistai.
„Hir TV“
„Hir TV“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Sugrįžtame prie vertybių, kurias puoselėjome iki 2015 metų“, – ketvirtadienį stambiu šriftu buvo skelbiama televizijos kanalo „Hir TV“ internetinėje svetainėje.

2015-ieji paminėti ne šiaip sau, kadangi ligi tol savininkas Lajosas Simicska puikiai sutarė su V.Orbanu, o kanalas tebuvo dar viena neoficiali „Fidesz“ komunikacijos platforma.

Vis dėlto tais metais tarp verslininko ir premjero kilo konfliktas, o „Hir TV“ tapo itin kritiška vyriausybės atžvilgiu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas

„The Budapest Beacon“ rašo, kad po konflikto L.Simicskos kontroliuojamos įmonės patyrė finansinių nuostolių – viešuosiuose pirkimuose laimėdavo kur kas mažiau konkursų.

Kai „Fidesz“ 2018-ųjų pavasarį trečią kadenciją iš eilės gavo daugumą parlamente, L.Simicska ėmėsi radikalių veiksmų. Pradėjo nuo savo žiniasklaidos konglomerato: buvo uždarytas laikraštis, radijo sotis, žurnalas.

Tų pačių metų birželį L.Simicska paskelbė visas savo kompanijas, įskaitant „Hir TV“, parduodantis V.Orbanui artimam oligarchui Zsoltui Nyergesui.

Anot 15min šaltinio, kanalo darbuotojai, sužinoję apie pasikeisiantį savininką, turėjo vilties, kad tai nedarys įtakos jų darbui.

Vis dėlto tokios viltys subliuško trečiadienį ryte, kai personalas buvo sukviestas į susirinkimą. Jame pranešta, kad visiškai pakeičiama kanalo vadovybė – atleidžiami atvirai vyriausybę kritikuojantys direktoriai ir laidų vedėjai.

„Mums pasakė, kad televizija „grįžta į kelią, kurį palikome 2015 metais“. Mums buvo liepta nuspręsti, pasiliekame ar ne. Tam turėjome 30 sekundžių. Ar galite įsivaizduoti?

Buvęs žurnalistas: „Po 30-ies sekundžių visų mūsų buvo paklausta: taip ar ne? Nauja vadovybė pridūrė, kad pasakydami „ne“ ir palikdami kanalą, destabilizuosime jo veiklą, todėl visi likę 270 žmonių praras darbus. Tai – spąstai.“

Po 30-ies sekundžių visų mūsų buvo paklausta: taip ar ne? Nauja vadovybė pridūrė, kad pasakydami „ne“ ir palikdami kanalą, destabilizuosime jo veiklą, todėl visi likę 270 žmonių praras darbus. Tai – spąstai“, – 15min pasakojo buvęs darbuotojas.

Žurnalistas pridūrė, kad dauguma jo kolegų pasiliko: teigė privalantys išmaitinti šeimas, o padirbėjus „Hir TV“ vargiai rastų darbą kur nors kitur.

Jaučiasi pralaimėję

Po L.Simicskos ir V.Orbano konflikto 2015-aisiais, kanalas „Hir TV“ iš pagrindinės „Fidesz“ platformos ėmė virsti valdančiuosius kritikuojančia žiniasklaidos priemone.

Tuo tarpu vyriausybė savo idėjas ėmė skleisti naujai įkurtame kanale „M1“.

„Tuomet „Fidesz“ politikai ėmė boikotuoti „Hir TV“, bandydami paversti mūsų darbą neįmanomu“, – teigė žurnalistas.

15min jau rašė, kad Vengrijos vyriausybė daro viską, jog apsunkintų nepriklausomų žurnalistų darbą.

Balandį tiriamosios žurnalistikos portalo atlatszo.hu žurnalistė Anita Komuves pasakojo, kad jai ir kolegoms iš valstybinių institucijų gauti informaciją – itin sudėtinga: pavyzdžiui, jų darbuotojai pateikia dokumentus, kurių neįmanoma perskaityti, suranda priežasčių atidėti dokumentų pateikimą, apsimeta nesupratę klausimų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Fidesz“ rėmėjai
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Fidesz“ rėmėjai

Be to, daugumą žiniasklaidos priemonių jau supirko V.Orbanui artimi oligarchai – vyriausybę kritikuoja tik keli naujienų portalai. Pagrindiniai jų pajamų šaltiniai – skaitytojų parama ir įvairūs fondai, įskaitant milijonieriaus filantropo George'o Soroso „Open Society Foundations“.

Būtent G.Sorosą V.Orbano vyriausybė verčia atpirkimo ožiu už visas Vengrijos problemas, pavyzdžiui, neva vengrų vertybėms grėsmę keliančius migrantus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Sorosas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Sorosas

Anot 15min šaltinio, „Hir TV“ turinys ėmė keistis pirmąjį naujosios vadovybės darbo vakarą.

„Iškart buvo nutrauktos vyriausybę kritikuojančios programos, pagrindiniais svečiais tapo „Fidesz“ politikai ar juos remiantys žurnalistai. Eteryje kalbėjo tie, kurie pastaruosius trejus metus atsisakydavo duoti mums interviu“, – pasakojo žurnalistas.

Buvęs darbuotojas: „Iškart buvo nutrauktos vyriausybę kritikuojančios programos, pagrindiniais svečiais tapo „Fidesz“ politikai ar juos remiantys žurnalistai. Eteryje kalbėjo tie, kurie pastaruosius trejus metus atsisakydavo duoti mums interviu.“

Televizijoje pasirodė ir naujasis savininkas Z.Nyergesas.

„Hir TV“ situacija yra stabili, kanalas ir toliau veiks, jo ateitis bus apsaugota“, – teigė jis.

Vis dėlto buvę ir esami „Hir TV“ darbuotojai tikina, kad šie pokyčiai – žodžio laisvės Vengrijoje pabaiga.

„Daugelis žurnalistų, kurie prisijungė prie kanalo per pastaruosius trejus metus, kurie gyrė mūsų nepriklausomybę ir profesionalumą, sako, kad „Hir TV“ komanda pralaimėjo. Tie, kurie palaiko „Fidesz“, sako, kad kanalas „sugrįžo“, – pridūrė buvęs „Hir TV“ darbuotojas.

„Tai – deja vu, – „Reuters“ sakė „Hir TV“ žurnalistas ir pridūrė, kad prie ankstesnio savininko turėta laisvė vėl prarasta. – Sugrįžta senasis prievaizdas.“

Ne pirmas kartas?

Organizacijos „Reporteriai be sienų“ 2018-ųjų žiniasklaidos laisvės indekse Vengrijai teko 73-oji vieta iš 180.

Indekso sudarytojai žemo įvertinimo priežastimi įvardina tai, kad V.Orbanui artimi oligarchai 2017 m. įsigijo naujų žiniasklaidos priemonių, jie taip pat išstūmė užsienio kompanijas, investavusias į Vengrijos žiniasklaidą.

„Reporteriai be sienų“: „Vis dėlto Vengrijos žiniasklaidos kraštovaizdis – vis dar įvairus, internetinės žiniasklaidos priemonės viešina tyrimus apie galimą aukščiausio rango „Fidesz“ ir kitų vyriausybės pareigūnų korupciją.“

„Vis dėlto Vengrijos žiniasklaidos kraštovaizdis – vis dar įvairus, internetinės žiniasklaidos priemonės viešina tyrimus apie galimą aukščiausio rango „Fidesz“ ir kitų vyriausybės pareigūnų korupciją“, – teigiama organizacijos sudarytame žiniasklaidos laisvės indekse.

Pokyčiai „Hir TV“ šiek tiek primena 2016-aisiais Vengriją sukrėtusį skandalą. Vieną rytą į laikraščio „Nepszabadsag“ redakciją atėję darbuotojai rado užrakintas jos duris, prieiga prie jų elektroninio pašto dėžučių buvo užblokuota, 50 metų archyvas – sunaikintas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paskutinis „Nepszabadsag“ numeris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paskutinis „Nepszabadsag“ numeris

Nors vyriausybė laikraščio uždarymo priežastimi įvardijo finansinius sunkumus, spėjama, kad „Nepszabadsag“ valdžios nemalonę užsitraukė viešindamas skandalingą informaciją apie Vengrijos centrinio banko valdytoją.

„Hir TV“ darbuotojai spėlioja, kad toks pat likimas gali laukti jų kanalo.

„Man čia labai patiko. Tačiau dabar kanalas yra visiškai sunaikintas. Nesvarbu, ką jie sako, tačiau nėra jokių ateities garantijų, kadangi dabar „Fidesz“ rankose yra trys labai panašūs televizijos kanalai, todėl nėra prasmės išlaikyti „Hir TV“ veikiantį“, – sakė 15min šaltinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius