TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Bachmuto tvirtovė: kodėl Ukraina gina miestą nepaisydama Vakarų perspėjimų

Įnirtingas mūšis dėl Bachmuto – tai iškalbingas pavyzdys, kaip Rusija Ukrainoje vykdo išsekinimo karą. Pasak užsienio žiniasklaidos, Vakarų pareigūnai pataria Kyjivui pasitraukti iš šio „žaidimo“, nes priešingu atveju prie Bachmuto patirti praradimai gali sutrukdyti pavasarį planuojamam didelio masto puolimui, pranešė naujienų agentūra „RBC Ukraine“.
Ukrainos kariai prie Bachmuto
Ukrainos kariai prie Bachmuto / „AFP“/„Scanpix“

Bachmutas tebėra abiejų pusių kovų epicentras. Rusijai tai vienintelė fronto linijos dalis, kurioje nuo „didžiojo“ puolimo pradžios jai pavyko parodyti bent šiokią tokią pažangą, kuri taip reikalinga Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kad įtikintų karo veiksmais Ukrainoje pradėjusią abejoti visuomenę ir išsaugotų savo režimą.

Dėl to Kremlius, negailėdamas išteklių, Bachmuto sektoriuje bando remtis savo „sėkme“ ir užsitikrinti bent simbolinę pergalę.

Tuo tarpu Vakarai vis garsiau reiškia abejones dėl Ukrainos pasiryžimo ginti Bachmutą. Jungtinių Amerikos Valstijų ekspertai ne kartą patarė Ukrainai atsitraukti ir susikoncentruoti į gyvosios jėgos išsaugojimą, kuri bus svarbiausia būsimam kontrpuolimui.

Praėjusią savaitę JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas pareiškė, kad Ukrainos kariuomenės pasitraukimas iš Bachmuto neturės visuotinės įtakos karo eigai. Pasak jo, mūšis dėl Bachmuto yra labiau simbolinis nei strateginis ar operatyvinis.

Amerikiečių žiniasklaida jau spėjo šį miestą praminti „politinio mūšio lauku“ tarp Maskvos ir Kyjivo.

Vieno iš karinių dalinių, šiuo metu ginančių Bachmutą, pėstininkas, norėjęs išlikti anonimu, sakė, kad tarp karių taip pat vyrauja nuomonė, jog dėmesys šiam miestui yra politikos elementas. Anot jo, tuo siekiama, kad Ukrainos sąjungininkės kuo greičiau parūpintų daugiau ginklų ir kad visas pasaulis žinotų, jog Rusija yra agresorė.

Ukrainos karinė vadovybė supranta, kad pasitraukimas iš Bachmuto, kuriam apginti prireikė tiek daug pastangų, galėtų karių gretose įžiebti išdavikiškas nuotaikas. Tačiau, ekspertai atkreipė dėmesį, jog tai tik šalutiniai motyvai.

Rusijos propaganda kovą dėl Bachmuto pristato kaip antrąjį „Stalingrado mūšį“ – taip rusų visuomenėje sukuriama iliuzija apie šios pergalės svarbą.

Gindama Bachmutą, Ukraina turi du tikslus. Pirmas – kiek įmanoma labiau susilpninti Rusijos pajėgas. Vakarų pareigūnai leidiniui „The Guardian“ teigė, kad privačios karinės grupuotės „Wagner“ nuostoliai prie Bachmuto gali siekti iki 30 tūkst. žmonių.

„Tiems, kurie ginasi, visada lengviau nei tiems, kurie puola. Paprastai, besiveržiantys kariai patiria 3–5 kartus daugiau nuostolių. O turint omenyje rusų, tiksliau „Wagner PMC“, pasitelktą taktiką, jų nuostoliai dar didesni.

Tai yra viena iš priežasčių, kodėl turime nuolat gintis – nualinti ir išsekinti nukraujavusį priešą, nokautuoti jo fizines galimybes tolesnėms atakoms bei sumažinti jo moralinį potencialą“, – sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Rytų grupės atstovas Serhijus Čerevatas.

Bachmutą ginantis karys su naujienų agentūra „RBC-Ukraine“ pasidalino nuomone, jog svarbu išlaikyti miestą, kad priešui būtų padaryta kuo daugiau nuostolių ir būtų galima pradėti puolimą.

Pasak jo, Rusijos karių susitelkimas aplink Bachmutą, kur jie praranda daug gyvosios jėgos ir technikos, neleidžia rusams sėkmingai žengti į priekį ar stiprinti gynybos kitose vietovėse.

„Kol agresorius laikosi įsikibęs praktiškai antraeilio miesto, mūsų kariuomenė ruošiasi puolamajam žygiui“, – sakė jis.

Tuo tarpu S.Čerevatas pabrėžė, kad operacija prie Bachmuto leidžia Ukrainos pajėgoms laimėti laiko, kuris gyvybiškai svarbus, norint užbaigti rezervistų mokymus.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos gynėjų pajėgos prie Bachmuto
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos gynėjų pajėgos prie Bachmuto

Ukrainos karinė vadovybė stebi ir fiksuoja Rusijos pajėgų ketinimus ir paprastai užkerta kelią agresyviausiems veiksmams prieš miesto gynėjus, pažymėjo S.Čerevatas.

Šalies lyderis Volodymyras Zelenskis, anksčiau teigęs, kad ukrainiečiai nė už ką neapleis pozicijų Bachmute, mūšiams dėl miesto pasiekus kritinį tašką, pareiškė, kad Bachmutas bus ginamas, bet „ne bet kokia kaina“. Prezidentas pažymėjo tikintis, kad Ukrainos karinė vadovybė pati priims teisingą sprendimą – jei ji nuspręs toliau ginti miestą, vadinasi, ji mato galimybių tai daryti.

„Kariai pasitrauks tik tada, kai mūsų pajėgos bus išsekusios. Pagrindinis mūsų uždavinys – kiek įmanoma labiau atitraukti priešo pajėgas, kaip buvo daroma Rubižnėje ir Sjevjerodonecko gyvenvietėse, kad likusios mūsų pajėgos galėtų pasirengti puolimui. Galbūt kai kurie daliniai iš šio rajono buvo atitraukti, tačiau frontas yra didelis. Apskritai brigados stovi vietoje“, – agentūrai „RBC-Ukraine“ teigė pašnekovas, priklausantis Bachmuto miestą ginančiam padaliniui.

Rusijos planas

Maždaug nuo sausio mėnesio Rusija vis labiau stiprina Bachmuto kontrolę, puldama jį iš trijų pusių. Jos tikslas – atkirsti Ukrainos besiginančiųjų dalinių aprūpinimo kelius ir tuo pačiu metu nenutraukti atakų prieš miestą bangos.

Didžiosios Britanijos žvalgybos duomenimis, „Wagner PMC“ kovotojai jau užėmė didžiąją dalį rytinės Bachmuto dalies. Demarkacinė linija faktiškai eina palei Bachmutkos upę, tiltus per ją sugriovė Ukrainos kariuomenė. Ekspertų teigimu, kol kas anksti kalbėti apie operatyvinę Bachmuto apsuptį, kol įmanoma ten pristatyti rezervus, atsargas ir ginklus.

R.Svitanas: Rusai negali praeiti nei į šiaurę, nei į pietus nuo Bachmuto, kol neišstums mūsų karių iš šio miesto.

Tačiau agresoriaus spaudimas šiame fronto ruože tik didėja. Iš rusų kalinių ir kitų samdinių suburtos „Wagner“ pajėgos naudoja šturmo bangų taktiką, kurias remia aviacija ir artilerija, ukrainiečių pozicijas be perstojo puola ir pėstininkų grupės. Teigiama, kad tokia taktika padeda „Wagner“ pasiekti bent šiokį tokį pagreitį, tačiau rusų nuostolių masto negalima lyginti su jų teritoriniais laimėjimais.

V.Putinas jau seniai įrodė, kad jam nerūpi, kiek žmonių aukų atsieis noras pasiekti savo tikslų. Rusijos propaganda kovą dėl Bachmuto pristato kaip antrąjį „Stalingrado mūšį“ – taip rusų visuomenėje sukuriama iliuzija apie šios pergalės svarbą, galinčią pateisinti milžiniškus Rusijos pajėgų nuostolius.

Po virtinės nesėkmių Charkivo, Donecko ir Chersono srityse Kremliui žūtbūt reikia pademonstruoti bent menkiausią pažangą užimant Donbasą. Šia prasme Bachmutas rusams tarsi „stovi skersai gerklės“. Jo neužėmę okupantai negalės judėti Kramatorsko aglomeracijos link.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Bachmuto
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Bachmuto

„Rusai negali praeiti nei į šiaurę, nei į pietus nuo Bachmuto, kol neišstums mūsų karių iš šio miesto, kad paskui galėtų judėti Slovjansko link. Bachmutas yra visos Donbaso gynybos sistemos plyta. Tai reiškia, kad rusai negali judėti toliau, kol neužims Bachmuto“, – agentūrai „RBC-Ukraine“ sakė karo apžvalgininkas, į atsargą išėjęs pulkininkas Romanas Svitanas.

Be to, tai apsunkina agresoriaus judėjimą į vakarus nuo Kreminos. Norėdamos pasiekti rezultatų regione, rusų pajėgos turi išstumti ukrainiečių dalinius iš Siversko-Bilohorivkos rajono. O to rusai, pasak pulkininko, padaryti yra nepajėgūs, nes pajėgiausi jų daliniai įsitraukę į mūšį dėl Bachmuto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius