-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusis Lietuvoje: R.Protasevičiaus areštas parodė, kad negalime jaustis saugūs

Pareigūnų sumuštas ir masinių neramumų organizavimu apkaltintas baltarusis Nikita pasitraukė į Lietuvą. Tačiau po nepriklausomo žurnalisto Romano Protasevičiaus sulaikymo, kai Minske buvo nutupdytas iš Atėnų į Vilnių skridęs lėktuvas, Nikita sako: nė vienas iš mūsų nebegali jaustis saugus.
Protestas prie Baltarusijos ambasados Vilniuje
Protestas prie Baltarusijos ambasados Vilniuje / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Baltarusiui, kurį pavadinsime Nikita dėl Baltarusijoje likusių jo artimųjų saugumo, teko pasitraukti iš gimtosios šalies: jis buvo apkaltintas masinių neramumų organizavimu, juo pareigūnai pradėjo domėtis dėl neva terorizmo finansavimo.

Šiuo metu Lietuvoje gyvenantis Nikita sako nesijaučiąs saugus.

„Protasevičiaus sulaikymas parodė, kad niekas iš mūsų negali jaustis saugus. Man atrodo, kad jeigu jie nori ir jiems reikalingas kuris nors politinis aktyvistas, jie ras būdą čia atsiųsti žmogų jį sulaikyti.

Visus mus aplankė baimės jausmas. Dabar visi laukiame kažko baisaus, mažiausiai tokio baisaus, kas nutiko pernai rugpjūtį“, – 15min sakė jis.

Nepriklausomas baltarusių žurnalistas, svarbaus naujienų kanalo „Nexta“ vienas įkūrėjų Romanas Protasevičius buvo sulaikytas gegužės 23 dieną, kai jį iš Atėnų į Vilnių skraidinusiam lėktuvui teko nusileisti Minske. Tai įvyko Baltarusijos dispečeriams melagingai pranešus, kad orlaivyje yra sprogmuo.

Nikita pasakoja, kad tiek jį, tiek Lenkijoje gyvenantį jo geriausią draugą Baltarusijos pareigūnai ir toliau bando surasti.

„Rašo laiškus į darbą, skambina artimiesiems, klausia, kur mes. Susisiekia karinis komisariatas, nors mano šaukimo į kariuomenę amžius seniai praėjo, neva nori, kad patikslinčiau kažkokią informaciją. Akivaizdu, kad jei tave randa, iš karto sulaiko“, – tikina pašnekovas.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis praeitą savaitę pareiškė, kad Baltarusija yra pasirengusi visiškai beprecedenčiams veiksmams tam, jog nutildytų režimo oponentus.

„Tą turime turėti galvoje tiek ir mes, priimančioji valstybė, tiek ir, aišku, turi tikrai jausti didelę atsakomybę ir žmonės, kuriuos mes priglaudžiame. Nuo jų veiksmų taip pat priklauso jų saugumas“, – komentavo jis.

VIDEO: Suimto R.Protasevičiaus tėvas: tai ne jo žodžiai ir intonacija, o veidas nugrimuotas po sužalojimų

Pernai rugpjūtį paskelbus, kad prezidentu vėl perrinktas autokratas Aliaksandras Lukašenka, Baltarusijoje prasidėjo masiniai protestai. Nuo jų pradžios buvo sulaikyta apie 35 tūkst. žmonių.

Tuo pat metu Lietuva atvėrė humanitarinį koridorių nuo persekiojimo bėgantiems baltarusiams. Nuo 2020 metų rugpjūčio 11 dienos buvo išduota per 800 leidimų atvykti į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių.

„Muša pamainomis“

Nikita buvo sulaikytas pernai rugpjūtį Minske. Jis pasakojo ėjęs iš draugo gimtadienio namo persirengti ir prasilenkęs su šalia žygiavusiais protestuotojais.

„Atsiskyriau nuo minios, kad pereičiau gatvę ir prieš save pamačiau autobusą. Nepažįstami žmonės be skiriamųjų ženklų pribėgo prie manęs, trenkė per kojas ir paguldė ant asfalto, tuomet įtempė į autobusą ir pradėjo mušti.

Mane ir dar kažkokią merginą paguldė ant grindų, į autobusą įvesdavo vis daugiau žmonių. Maždaug po 20 minučių ant mūsų gulėjo naujas žmonių sluoksnis“, – 15min pasakojo Nikita.

Baltarusis tikina iš pradžių buvo nuvežtas į vieną Minsko kiemų, kuriame su kitais sulaikytaisiais laukė daugiau nei dvi valandas. Pareigūnams surinkus pakankamai žmonių, visi jie buvo pervežti į nuovadą ir suvaryti į vidinį kiemą, kur juos saugojo pareigūnas su automatiniu ginklu.

Nikita tikina buvęs sulaikytųjų būrio viduryje, todėl spėjęs išsitraukti telefoną ir atsijungti nuo „Telegram“ kanalų bei „Instagram“ puslapio.

„Jei nesutinki atiduoti telefono, tave nuveda į rūsį, kur yra karcerio tipo kamera, kurioje muša žmones.

Tie, kurie muša, ateina pamainomis. Po 10–15 minučių jie pavargsta, išeina parūkyti, ateina nauji pareigūnai – atsiveda kitus žmones, kuriuos muša“, – pasakojo Nikita.

„Visi tie pareigūnai prisidengę balaklavomis, jie su tavimi visai nekalba. Jie nieko iš tavęs nereikalauja – tiesiog tave tempia ir muša. Su jais negalima kaip nors susitarti, nes jiems vienodai. Jie tiesiog turi tikslą tave primušti“, – pridūrė jis.

VIDEO: Baltarusijoje nutupdyto lėktuvo keleiviai: laikė uždarę ir nieko neaiškino, bet supratome, kad nusileidimas – surežisuotas

Anot Nikitos, visiems sulaikytiesiems buvo rašomi vienodi protokolai: neva visi sulaikyti toje pačioje vietoje, visi buvo neramumų organizatoriai, priešinosi pareigūnams, juos keikė.

„Tuomet turi pasirinkimą: jei sutiksi pasirašyti protokolą, patylėsi ir atiduosi telefoną – tavęs nemuš. Jei nesutiksi – tave nusives į rūsį ir stipriai primuš“, – prisimena jis.

Nikita sako pasirašęs protokolą, kuriame jis kaltinamas masinių neramumų organizavimu.

Tuo metu Nikita sulaukė KGB kvietimo atvykti į apklausą dėl terorizmo finansavimo. Būtent tada jis suprato, kad atėjo metas išvykti iš Baltarusijos.

„Buvo mano gimtadienis ir kolegos norėjo mane pasveikinti. Paprašiau, kad tuos pinigus geriau pervestų į solidarumo fondą. Jie taip ir padarė. Nežinau, kaip nutiko, kad jie sužinojo mano vardą, tačiau KGB mane išsikvietė į apklausą dėl terorizmo finansavimo“, – 15min sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius