-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bučos scenarijus kartojasi: propaganda aiškina, kad kapavietė Iziume – vaidyba

Vos ukrainiečiai išlaisvintame Iziume aptiko masinę kapavietę su šimtų nužudytųjų kūnais, prorusiškoje interneto erdvėje pasipylė išvedžiojimai, kad tai tesanti Kyjivo provokacija, panaši į Bučą. Po taikių gyventojų žudynių pastarojoje buvo aiškinama, esą jos buvo suvaidintos. Dabar propagandininkai ėmė kabinėtis prie to, kad buvo iškasta mažiau kūnų, nei minėjo valdžios atstovai, kai kurie buvo su uniformomis ar mobiliaisiais telefonais, o į žemę buvo prismeigta medinių kryžių.
„Du miestai, tapę didžiausiu skausmu kiekvienam ukrainiečiui“, – taip Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka apibendrino taikių gyventojų žudynes Bučoje ir Iziume
„Du miestai, tapę didžiausiu skausmu kiekvienam ukrainiečiui“, – taip Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka apibendrino taikių gyventojų žudynes Bučoje ir Iziume / Ekrano nuotr. iš „Telegram“

Šios detalės nepaneigia karo nusikaltimų: Rusijos kelis mėnesius okupuotame Iziumo mieste Charkivo apskrityje buvo rasta maždaug 450 kapų, ant daugelio iškastų kūnų pastebėta kankinimo žymių.

Pažadėjo baisų atpildą

„Visas pasaulis turėtų tai pamatyti, – rugsėjo 16-osios pavakarę savo kanale „Telegram“ parašė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. – Pasaulis, kuriame neturėtų būti žiaurumo ir terorizmo. Bet visa tai yra. Ir to pavadinimas yra Rusija.

Masinio palaidojimo vietoje Iziume buvo rasta daugiau nei 400 kūnų. Su kankinimo žymėmis, per raketų atakas žuvę vaikai, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai.

Rusija palieka tik mirtį ir kančias. Žudikai. Budeliai. Netekę visko, kas žmogiška.

Nepabėgsite. Nepasislėpsite. Atpildas bus tiesiog baisus. Už kiekvieną ukrainietį, už kiekvieną iškankintą sielą.“

Šie ukrainietiškai ir angliškai surašyti žodžiai kartu su septyniomis nuotraukomis iš kapavietės, kur jau vyko palaikų iškasimas, sulaukė didelio atgarsio internete. Pats prezidento įrašas perskaitytas 1,3 mln. kartų.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas kaltinimus karo nusikaltimais įvertino kaip neįtikinamus. Tai esą atkartoja Bučos, kur pavasarį taip pat buvo rasti dešimčių civilių gyventojų kūnai, istoriją.

„Žinote, tai – tas pats scenarijus kaip Bučoje, – per spaudos konferenciją pareiškė jis. – Viskas vyksta pagal tą patį scenarijų. Tai – melas, melas. Ir, žinoma, mes ginsime tiesą visoje šioje istorijoje.“

Zaporižios srities prorusiškos administracijos vadovas Vladimiras Rogovas tvirtino, esą buvo užkasti „palikti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai“, kurie „formaliai buvo laikomi dingusiais“.

Taip pat skaitykite: Masinė kapavietė Iziume Ukrainoje – kas žinoma

Fotografijose iš masinio palaidojimo vietos matyti tarp medžių stovintys mediniai kryžiai. Kai kurie iš jų pažymėti užrašais „nežinomas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karys“ arba „palaidoti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai“. Ant vieno kryžiaus flomasteriu brūkštelėta: „Ukrainos kariuomenė, 17 žmonių. Iziumo miestas. Iš morgo.“

Iškasė per mažai kūnų?

Kaip tik šios detalės aptariamos kai kurių prorusiškų portalų ir tinklalapių straipsniuose. Viename iš jų dekonstruota „melagiena“, kad Iziume aptikta masinė civilių kapavietė su kankinimų pėdsakais.

Rašinio pradžioje pateikta cituoto Ukrainos prezidento įrašo „Telegram“ ekrano nuotrauka, ant kurios uždėtas užrašas didžiulėmis raidėmis „Fake“ (angl. „Netikra“).

„Susiduriame su dar vienu bandymu surengti provokaciją pagal Bučos scenarijų. Duomenų analizė atskleidžia daug rimtų klaidų kuriant klastotę“, – tęsiamas D.Peskovo išsakytas naratyvas.

Ekrano nuotr. iš waronfakes.com/Iziume aptiktą masinę kapavietę, kaip ir taikių gyventojų žudynes Bučoje, propagandininkai vadina melagiena
Ekrano nuotr. iš waronfakes.com/Iziume aptiktą masinę kapavietę, kaip ir taikių gyventojų žudynes Bučoje, propagandininkai vadina melagiena

Neįvardytam autoriui pirmiausia į akis krito tai, kad „visi ekshumuoti kūnai vilki Ukrainos ginkluotųjų pajėgų uniformas“ ir kad iškart pradėta kalbėti apie mažiausiai 400 kūnų, nors buvo iškasti tik 9. Aukų skaičius buvo nustatytas pagal numerius ant kryžių – didžiausias buvo 445.

Masinė kapavietė Iziume
Masinė kapavietė Iziume

Autoriui užkliuvo „mediniai kryžiai virš kiekvieno kapo, ir kiekvienas kryžius yra pasirašytas, net jei tai buvo neatpažintas ukrainiečių karys“. Pasak jo, tai rodo „rusų karių požiūrį į žuvusiuosius“ ir tai, kad masinė kapavietė rasta veikiančių kapinių teritorijoje.

Tokią išvadą jis padarė iš tolumoje esą matomų akmeninių antkapių ir to, kad prie kai kurių kryžių prikaltos lentelės su vardais, pavardėmis ir mirties data, o ant kai kurių kapų net padėti vainikai. Nei nuotraukose, nei vaizdo įrašuose iš pušyno, kuriame į žemę buvo užkasti kūnai, įprastoms kapinėms būdingų antkapių nematyti.

„Kai kurios lentelės rodo, kad žmonės mirė dar šių metų kovo pradžioje, – rašoma tekste. – Tai prieštarauja tezei, kad Rusijos kariškiai kankino ir žudė čia palaidotus civilius gyventojus. Juk Rusijos kariai Iziumą užėmė tik kovo 24 d. Verta prisiminti, kad Ukrainos kariuomenė kelis mėnesius ne kartą apšaudė miestą.“

Analogiškai situaciją aprašė Rusijos portalo „Komsomolskaja pravda“ karo korespondentas Aleksandras Kocas, kuris Iziume praleido pusantro mėnesio.

VIDEO: Masinė kapavietė prie Iziumo gali būti daug didesnė nei rastoji Bučoje

„Genocidas, kankinimai, pagrobimai, ANTROJI BUČA“, – Vakarų žiniasklaidos antraštes citavo jis ir pridėjo: „Sutinku su antrąja Buča. Čia, kaip ir pirmojoje, yra daugybė nepagrįstų kaltinimų ir daugybė neatitikimų, kurie veikiau nukreipti prieš Kyjivą, o ne prieš Maskvą.“

Taip pat skaitykite: Atpažintas Iziumo masinėje kapavietėje rastas karys su mėlynai geltonomis apyrankėmis ant rankos

A.Kocas taip pat pasakoja apie nuolatinį miesto apšaudymą, datų neatitikimą, atkreipia dėmesį, kad vieno nužudytojo kišenėje buvo rastas mobilusis telefonas (juos esą iš belaisvių atima pirmiausiai).

Per vieną ataką žuvo visa šeima

Masinė kapavietė buvo rasta, kai Rusijos Gynybos ministerija įvykdė „kariuomenės atitraukimo operaciją“ Balaklijos ir Iziumo rajonuose, kitaip tariant, Ukrainos pajėgos išvadavo šias teritorijas.

Jos pareigūnų skelbiama informacija ir masinėje kapavietėje randami kūnai patvirtina, kad ten buvo žudomi taikūs gyventojai, daugelis jų prieš mirtį buvo kankinami. Savaitgalį skelbta, kad 99 proc. miške ekshumuotų kūnų buvo su smurto žymėmis.

Dalies mirusiųjų rankos buvo surištos, kai kuriems – už nugaros, bent vienam virvė buvo užrišta ant kaklo. Vieno iškart nenustatyto amžiaus ir tapatybės vyro buvo ne tik surištos rankos, bet ir nupjautos sėklidės.

„Okupantų Iziume įvykdytų nusikaltimų mastas didžiulis, – pažymėjo Charkivo srities karinės administracijos vadovas Olehas Synehubovas. – Tai – kruvinas žiaurus teroras. Buča, Irpinė, Mariupolis... Iziumas. Tai – Ukrainos žmonių genocidas!

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atkasami palaikai masinėje kapavietėje Iziume
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atkasami palaikai masinėje kapavietėje Iziume

Miške buvo palaidota 450 civilių žmonių (rasta ir kariškių – red. past.) su smurtinės mirties ir kankinimų pėdsakais. Šiandien teisėsaugininkai pradėjo ekshumuoti. Sunku įsivaizduoti kažką panašaus XXI amžiuje, bet dabar tai – tragiška Iziumo realybė. Ant daugumos kapų net vardų nėra. Yra tik ženklas su skaičiumi.“

Rastoji Iziume laikoma viena didžiausių masinių kapaviečių, kurias Rusijos kariai paliko nuo karo Ukrainoje pradžios vasario pabaigoje. Likus kelioms dienoms iki jos aptikimo miesto tarybos narys Maksimas Strelnikas pranešė, kad išlaisvinimo iš okupacijos nesulaukė maždaug tūkstantis iziumiečių.

Buvo rasta ir vaikų kūnų. Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka paskelbė vienos nužudytos mergaitės atvaizdą.

„Mažajai Olesiai iš Iziumo kapavietės buvo vos 6 metukai“, – taip jis parašė po dviem fotografijomis. Pirmojoje matyti prie liūtu persirengusio žmogaus besiglaudžianti mergaitė. Antrojoje – mediniai kryžiai tarp medžių.

A.Geraščenkos teigimu, šias nuotraukas skiria du mėnesiai. „Jaunoji Charkivo srities gyventoja turėjo savų pomėgių ir svajonių, – rašė jis. – Jai norėjosi žaisti, pažinti pasaulį, mokytis. Bet į jos namus atėjo padarai iš Rusijos.

Olesios, jos mamos, taip pat dar 400 žmonių kūnai buvo rasti miške prie Iziumo. Jei tai ne genocidas, kas tuomet?“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atkasami palaikai masinėje kapavietėje Iziume
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atkasami palaikai masinėje kapavietėje Iziume

Kaip tik šios mergaitės ir jos artimųjų kapai užfiksuoti nuotraukoje, kuri skelbiama prie įvairių straipsnių ir socialiniuose tinkluose.

Šeši žmonės iš vienos šeimos – Jelena Stolpakova, jos vyras Dmitrijus, dukros šešerių nė nesulaukusi Olesia ir aštuonmetė Saša, taip pat mergaičių seneliai Tatjana ir Aleksandras – žuvo iškart, kai kovo 9-ąją rusų kariai iš tanko į jų namą paleido 10-15 šūvių.

Kaip tik todėl skiriasi datos – tuomet Iziumas dar nebuvo užimtas ir ši šeima žuvo per ataką, o ne po to, kai Rusijos pajėgos jau kontroliavo miestą.

Žada daugiau masinių kapaviečių

Ukraina taip pat paskelbė iš Rusijos pajėgų atkovotoje teritorijoje Charkivo srityje aptikusi mažiausiai 10 vietų, kurios buvo naudojamos kankinimams.

S.Bolvinovo nuotr./Okupantų bazė Iziume
S.Bolvinovo nuotr./Okupantų bazė Iziume

Ombudsmenas Dmytro Lubynecas parodė okupantų vieną kankinimo kamerą Iziume, įrengtą rūsyje. Siauro kambario grindys buvo išklotos linoleumu – esą kad būtų lengviau nuplauti kraujo pėdsakus po kankinimų. Taip pat buvo stalas, prie kurio sėdėdavo rusų kareivis ir stenografuodavo tardymą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Maxar“ palydovu užfiksuotos Iziumo kapinių prieigos 2022 m. balandžio 8 d.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Maxar“ palydovu užfiksuotos Iziumo kapinių prieigos 2022 m. balandžio 8 d.

Ukrainai paskelbus apie šiuos radinius, JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareiškė, kad Rusija elgiasi „siaubingai“ ir greičiausiai yra atsakinga už karo nusikaltimus.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis taip pat pasmerkė Rusijos karių žiaurumą ir paskelbė remiantis Rusijos politinių lyderių patraukimą atsakomybėn.

„Tūkstančiai civilių gyventojų jau žuvo, dar daugiau buvo kankinami, persekiojami, seksualiai išnaudojami, pagrobti ar priverstinai perkelti. Toks nežmoniškas Rusijos pajėgų elgesys, kuriuo visiškai nepaisoma tarptautinės humanitarinės teisės ir Ženevos konvencijų, turi būti nedelsiant nutrauktas“, – pabrėžė jis.

Taip pat skaitykite: Kraupių Bučos skerdynių liudijimai: nuolat girdėjosi, kaip šaudomi žmonės

JAV veikiantis Karo studijų institutas nurodė, kad Iziume aptiktos masinės kapavietės ir Rusijos karių vykdytų kankinimų įrodymai patvirtino ankstesnius vertinimus, kad žiaurumai Bučoje – ne pavieniai karo nusikaltimai, o įprastas okupacinių Rusijos pajėgų elgesys užimtose teritorijose. Tokių atvejų esą daugės, kai Kyjivas išlaisvins šiuo metu užimtas teritorijas.

Iziumą su Buča lygina ne vien prokremliškų pažiūrų komentatoriai, bet ir Ukrainos valdžios atstovai, įskaitant patį prezidentą V.Zelenskį.

Kaip žinoma, balandžio pradžioje netoli Kyjivo esančioje Bučoje, pasitraukus vasario 27-ąją ją okupavusiems Rusijos kariams, buvo rasti šimtai nužudytų vietos gyventojų kūnų. Nuo to laiko socialiniuose tinkluose imta dalytis įvairiais „įrodymais“, kad žudynių vaizdai buvo netikri.

Iš pradžių aiškinę, kad vaizdo įrašuose matyti, kaip mirusieji juda, vėliau sąmokslo teorijų platintojai ėmėsi kitos melagienos.

Užuot įtikinėję, kad okupantų aukos yra gyvos, jie ėmė tvirtinti, esą Ukrainos kariai taip stumdo palaikus, ruošdami Bučos žudynių „sceną“ filmavimui.

Taip pat skaitykite: Rusija skelbia melagienas apie vaizdus iš Bučos: klaidingai teigia, kad žuvusysis judina ranką

Rusijos gynybos ministerija nuotraukas ir vaizdo įrašus iš Bučos laikė provokacija. Kremlius tuos kadrus vadino „vaizdo klastotėmis ir melagienomis“, Užsienio reikalų ministerija – tiesiog melagienomis.

Taip pat skaitykite: Kariai žuvusius Bučos gyventojus tempė ne ruošdami filmavimui, o ieškodami minų

Nepaisant to, ministerija netrukus pranešė, kad Rusija neketina inicijuoti Jungtinėse Tautose tarptautinio įvykių Ukrainoje, įskaitant Bučą, tyrimo.

Taip pat skaitykite: Rusų propagandininkai pažėrė melagienų apie Bučos skerdynes: prieštarauja patys sau

Iziume masinėje kapavietėje iki šiol rasti kūnai ir jų sužalojimai paneigia propagandinių pranešimų teiginius, esą miške buvo įprastos kapinės, o jose buvo palaidoti Ukrainos kariai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius