Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

EP rinkimai Britanijoje: euroskeptikai tikisi pergalės, rinkėjai keršys toriams ir leiboristams

Jungtinės Karalystės vyriausybė antradienį pareiškė: rinkimai į Europos Parlamentą (EP) šalyje tikrai vyks, nors britai bando palikti Europos Sąjungą. Kol kas apklausos prognozuoja, kad daugiausia vietų iškovos euroskeptikai, o rinkėjai, nepatenkinti „Brexit“ aklaviete, balsais baus pagrindines partijas – leiboristus ir, ypač, torius. Panašu, kad savo menkus šansus gerai supranta ir patys konservatoriai, vykdantys pasyvią kampaniją.
Nigelas Farage'as
Nigelas Farage'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Išstojimą iš Europos Sąjungos (ES) atidėjus iki spalio 31 dienos, JK vyriausybei teko pripažinti – teks rengti gegužę numatytus rinkimus į Europos Parlamentą.

„Atsižvelgiant į tai, kiek mažai (likę) laiko, deja, nebus įmanoma užbaigti šio proceso iki datos, kai teisiškai turi įvykti Europos Parlamento rinkimai“, – antradienį paskelbė premjerės Theresos May faktinis pavaduotojas Davidas Lidingtonas.

C.Rallingsas: „Gegužės 23-osios rinkimai greičiausiai bus konservatorių ir leiboristų skerdynės, daug blogesnės, nei jie tikėjosi anksčiau.“

Politikos mokslų profesorius Colinas Rallingsas itv.com prognozavo, kad gegužės 23-osios rinkimai „greičiausiai bus konservatorių ir leiboristų skerdynės, daug blogesnės, nei jie tikėjosi anksčiau“.

Ir išties: kol kas daugiausia vietų Europos Parlamente (EP) apklausos prognozuoja naujokams, siekiantiems kuo greičiau palikti Bendriją.

Nigelo Farage'o šansas

Šiemet susikūrusios euroskeptikų partijos „Brexit“ lyderis Nigelas Farage'as kampaniją pradėjo jau balandį. Apie kampanijos pradžią paskelbdamas Velse, jis kalbėjo, esą pagrindinės JK politinės partijos „sąmoningai nusprendė priešintis“ 2016-ųjų referendumo rezultatams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nigelas Farage'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nigelas Farage'as

„Brexit“ partija pasisako už pasitraukimą iš ES nedelsiant, net ir be susitarimo, nors toks scenarijus suduotų rimtą smūgį JK ekonomikai. Be to, euroskeptikai priešinasi JK ir ES muitų sąjungai, Londono priklausymui bendrojoje rinkoje.

„Pasirūpinsime, kad „Brexit“ įvyktų. Žmonės už tai balsavo, jie to norėjo, to tikėjosi“, – teigė kitas „Brexit“ partijos narys Nathanas Gillas ir pridūrė, esą „neįtikėtina, kad mums liepia balsuoti Europos rinkimuose“.

„Brexit“ partijai priklauso dalis buvusių JK Nepriklausomybės partijos, kuriai anksčiau vadovavo tas pats N.Farage'as, narių.

Aktyvus skyrybų su ES šauklys Bendrijos šalininkus supykdė iškart po referendumo televizijos laidoje pasakęs, kad negali pažadėti, jog 350 mln. svarų, kuriuos JK kiekvieną savaitę sumoka ES, bus skirti britų sveikatos apsaugos sistemai. Nors būtent tai žadėjo „Brexit“ rėmėjai.

VIDEO: Nigelas Farage'as kalba apie „Brexit“

Vis dėlto, pasitraukimo iš ES šalininkai aktyviai palaiko N.Farage'ą ir jo bendražygius. Naujausių apklausų duomenimis, „Brexit“ partijai Europos Parlamente prognozuojama daugiausia vietų – 21.

Proeuropietiški naujokai

„Brexit“ partija – ne vieninteliai naujokai šiuose rinkimuose. Su euroskeptikais varžosi partija „Change UK“. Abi politinės jėgos tikina siekiančios mesti iššūkį JK politinei sistemai, kurioje yra įsitvirtinusios dvi partijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Londone – masinė demonstracija prieš „Brexit“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Londone – masinė demonstracija prieš „Brexit“

Priešingai nei N.Farage'o vedami euroskeptikai, „Change UK“ pasisako už antrą referendumą dėl „Brexit“ ir pasilikimą Bendrijoje.

Jei pagrindinis „Brexit“ partijos tikslas – nugalėti EP rinkimuose, o pasilikimas torių ir leiboristų užnugaryje bus laikomas pralaimėjimu, „Change UK“ siekiai – kur kas kuklesni.

Gavinas Stampas BBC rašo, kad „Change UK“ tikisi gauti kelias vietas EP: jie varžosi dėl balsų su žaliasiais ir liberaldemokratais, kurie pastaraisiais metais rekordiškai gerai pasirodydavo vietos rinkimuose.

Nenuostabu, kad „Change UK“ atvirai pripažino šiuose rinkimuose norintys „išbandyti savo prekės ženklą“ ir pasidaryti išvadas apie ateities balsavimus. Nuomonių apklausų rezultatai kol kas atitinka „Change UK“ siekius – ES šalininkų partijai prognozuojamos 6 vietos Europos Parlamente.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Europos Parlamentas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Europos Parlamentas

Pasak politikos mokslų profesoriaus Colino Rallingso, už pasilikimą ES pasisakančių politinių jėgų stovyklos problema yra ta, kad dėl „Brexit“ priešininkų balsų varžosi kelios partijos.

„Atsižvelgiant į tai, kaip skaičiuojami EP rinkimų balsai, kai kelios partijos gauna po mažą kiekį balsų, tai yra mažiau efektyvu nei koalicijos formavimas sakant: „Jei norite balsuoti už pasilikimą (ES), balsuokite už mus“, – itv.com sakė C.Rallingas.

Leiboristai žada vienyti šalį

Kas EP rinkimuose laukia pagrindinių JK partijų – Konservatorių ir Leiboristų – sufleruoja praėjusią savaitę vykusių savivaldos rinkimų rezultatai: abi politinės jėgos juose patyrė nesėkmę. Pasak politologų, taip rinkėjai išliejo nusivylimą dėl užstrigusio „Brexit“ proceso.

J.Curtice'as: „Panašu, kad pagrindinė rinkėjų pasiųsta žinia konservatoriams ir leiboristams yra ši: „Tegu jas maras, abi šeimynas jūsų“, nes abi jos prarado ir nemažai balsų, ir vietų.“

„Panašu, kad pagrindinė rinkėjų pasiųsta žinia konservatoriams ir leiboristams yra ši: „Tegu jas maras, abi šeimynas jūsų“, nes abi jos prarado ir nemažai balsų, ir vietų“, – britų visuomeniniam transliuotojui BBC sakė sociologas Johnas Curtice'as ir pridūrė, kad partijos „daugiausiai balsų prarado tuose rajonuose, kur jų pozicijos buvo stipriausios“.

Šių rinkimų nugalėtojais laikomos žaliųjų ir liberalų demokratų partijos, kurioms EP prognozuojama po šešias vietas.

Ką žada politikai, kuriems žadamos skerdynės?

Leiboristų lyderis Jeremy Corbynas tikina, kad jo partija „suvienys šalį“ ir skirs dėmesio „nelygybei, kuri padėjo pakurstyti 2016-ųjų referendumą“ dėl išstojimo iš ES.

Pasak J.Corbyno, alternatyvus leiboristų „Brexit“ planas „užbaigs konservatorių sukeltą chaosą ir leis koncentruotis į didesnius iššūkius, kuriuos patiria mūsų šalis“. „Tačiau niekada nepriimsime prastos vyriausybės sutarties ar katastrofiško scenarijaus, kaip pasitraukiama be sutarties“, – teigė jis.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Jeremy Corbynas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Jeremy Corbynas

Kitaip tariant, leiboristai pasisako už dar vieną referendumą, bet tik tuo atveju, jei jiems neįtiks torių „skyrybų sutartis“ arba bus nuspręsta trauktis be jokio susitarimo.

Tuo pat metu leiboristai pasisako už minkštesnį „Brexit“, įskaitant nuolatinę muitų sąjungą su ES ir „santykius“ su bendra rinka. Kol kas apklausos J.Corbyno vedamiems leiboristams žada 16 vietų EP – dviem mažiau, nei turi šiuo metu.

Toriai žino neturintys šansų

Panašu, kad dėl „Brexit“, susiskaldę toriai spėjo realistiškai įvertinti savo šansus: nė nesitikima, kad jie vykdys oficialią kampaniją.

Buvo išplatinti lankstinukai, ant kurių – Theresos May nuotrauka ir prierašas: „Vienintelė partija, galinti įgyvendinti „Brexit“, yra Konservatorių partija“.

Lankstinukas/Torių lankstinukas Europos Parlamento rinkimams
Lankstinukas/Torių lankstinukas Europos Parlamento rinkimams

Toks užrašas gali skambėti kiek ironiškai, kadangi Th.May ir Briuselio susiderėtas „Brexit“ sutarties projektas parlamente buvo jau tris kartus atmestas, šiuo metu toriai derasi su opozicijoje esančiais leiboristais.

„The Financial Times“ rašo, kad nors praėjusį mėnesį konservatoriai pristatė visą kandidatų į europarlamentarus sąrašą, tik keli partijos nariai yra pasiruošę vykdyti kampaniją: kiti tikina jau pralaimėję mūšį.

Apklausos toriams prognozuoja 9 vietas EP, šiuo metu juos atstovauja 18 europarlamentarų.

Konservatorių partijos narė, euroskeptikė parlamentarė Maria Caulfield trečiadienį BBC radijui sakė nevykdysianti kampanijos už savo partiją ir galbūt nebalsuosianti už torių kandidatą.

„Galbūt visai nebalsuosiu. Iš esmės prieštarauju šių rinkimų rengimui“, – kalbėjo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius