Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2016 03 18 /07:58

ES susitarė: Turkijai bus teikiamas pasiūlymas dėl migrantų

Europos Sąjungos lyderiai penktadienį sutarė dėl bendros pozicijos, kuri bus išdėstyta Turkijos premjerui, siekiant sudaryti susitarimą, turintį padėti suvaldyti didžiausią migracijos krizę žemyne nuo Antrojo pasaulinio karo.
Europos Komisijos Europos Vadovų Tarybos posėdis
Europos Komisijos Europos Vadovų Tarybos posėdis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

28 ES šalys visą dieną derėjosi dėl pasiūlymo, pagal kurį Turkija turėtų priimti visus neteisėtus migrantus iš Graikijos, padėdama suvaldyti precedento neturintį antplūdį, kai nuo 2015-ųjų pradžios į Bendriją atvyko 1,2 mln. žmonių iš Sirijos ir kitų šalių.

Vis dėlto už šį susitarimą reikės brangiai sumokėti: paspartinti seniai stringantį Turkijos stojimo į ES procesą, skirti Ankarai milijardus eurų papildomos pagalbos ir suteikti bevizį režimą, nors būgštaujama dėl žmogaus teisių padėties toje šalyje.

Kritikai taip pat sakė esantys susirūpinę, kad susitarimas dėl neteisėtų migrantų grąžinimo pagal principą „vienas už vieną“ galbūt gali kirstis su tarptautiniais įstatymais.

„Susitarimas dėl ES pozicijos, @eucopresident (Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas) pateiks jį Turkijos ministrui pirmininkui prieš rytojaus ES Vadovų Tarybos posėdį“, – Liuksemburgo premjeras Xavier Bettelis parašė savo „Twitter“ žinutėje.

Vienas aukšto rango ES pareigūnas sakė, kad tas pasiūlymas yra „ne sutartis, o bendra pozicija“, todėl dar galės vykti derybos su Turkijos premjeru dėl galutinio teksto. Pasak jo, D.Tuskas „supranta kiekvienos (ES narės) raudonąsias linijas“.

„Gera galimybė“

Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakė, kad tai yra „gera galimybė sustabdyti žmonių kontrabandininkų verslą“, susijusį su precedento neturinčiu migrantų antplūdžiu.

Tačiau A.Merkel tvirtino, kad turi būti nustatytos „išankstinės sąlygos“ ir aiškūs planai, kaip patikrinti tūkstančius prieglobsčio prašytojų, esančių Graikijos salose ir juos išsiųsti į Turkiją.

Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu pridūrė: „Turkija niekada netaps atviru kalėjimu migrantams.“

Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu, prieš įsėsdamas į lėktuvą Ankaroje, sakė, kad siūloma sutartis yra „aiški ir sąžininga“, bet pridūrė: „Turkija niekada netaps atviru kalėjimu migrantams.“

Penktadienį 7 val. 30 min. Grinvičo (9 val. 30 min.) A.Davotoglu susitiks su D.Tusku, Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu ir Nyderlandų premjeru Marku Rutte, o ES lyderiai turėtų vėl susirinkti galutinių konsultacijų 12 val. Grinvičo (14 val. Lietuvos) laiku, sakė ES pareigūnai.

Italijos premjeras Matteo Renzi pareiškė, kad penktadienis bus „intensyvi“ diena.

„Ties tarptautinio teisėtumo riba“

Migrantų krizė suskaldė Europą, kurioje tvyro būgštavimai, kad dėl pabėgėlių antplūdžio valstybėms narėms sugrąžinus sienų kontrolę, gali žlugti vienu iš sėkmingiausių ES pasiekimų laikoma Šengeno zona, kurios viduje žmonės gali laisvai judėti, netikrinami pasienyje. Nerimą didina ir populistinių partijų su antiimigracine platforma iškilimas.

Europos lyderiai atsargiai vertino galimybę galutinai susitarti su Turkija, kurios gyventojų daugumą sudaro musulmonai ir kuri ne vieną dešimtmetį siekia prisijungti prie ES.

Dalia Grybauskaitė sakė, kad šis planas yra „labai komplikuotas, jį bus labai sunku įgyvendinti ir jis balansuoja ties tarptautinio teisėtumo riba“.

D.Tuskas sakė su „atsargiu optimizmu, o jei atvirai, tai labiau atsargiai, nei optimistiškai“ vertinantis galimybę sudaryti susitarimą su Ankara. Tuo tarpu Vokietijos kanclerė Angela Merkel įspėjo, jog reikia išspręsti dar daug klausimų.

Kiti ES lyderiai reiškė būgštavimus, kad susitarimas, pagal kurį ES už kiekvieną į Turkiją iš Graikijos grąžinamą migrantą sirą turėtų priimti po vieną asmenį iš toje šalyje esančių pabėgėlių stovyklų, bus neteisėtas.

Susitarimo „vienas už vieną“ tikslas yra paskatinti sirus prašyti prieglobsčio Bendrijoje dar tebebūnant Turkijoje, užuot leidusis į pavojingą kelionę Egėjo jūra žmonių kontrabandininkų laivais.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad šis planas yra „labai komplikuotas, jį bus labai sunku įgyvendinti ir jis balansuoja ties tarptautinio teisėtumo riba“.

Belgijos premjeras Charles'is Michelis savo ruožtu išsakė susirūpinimą dėl žmogaus teisių padėties Turkijoje ir Ankaros konflikto su kurdų separatistais.

„Negaliu pritarti deryboms, kurios kartais atrodo kaip tam tikra šantažo forma“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite
15min naujienlaiškius