Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europiečiai reaguoja į M.Flynno atsistatydinimą: „Kas ten pas jus, po velnių, vyksta?“

Kas darosi Donaldo Trumpo Amerikoje ir kaip vertinti vienas kitą vejančius įvykius? JAV sąjungininkai Europoje atsakymo, regis, dar neturi, o vienos Senojo žemyno šalies žvalgybos pareigūnas „BuzzFeed“, kalbėdamas apie Michaelo Flynno atsistatydinimą, atvirai pareiškė: „Europos lyderiams tai yra ženklas, kad kliautis Amerika šiuo metu nėra protinga.“
Donaldas Trumpas ir Michaelas Flynnas
Donaldas Trumpas ir Michaelas Flynnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Europos šalių saugumo tarnybas, kurios ir taip būgštavo dėl neaiškaus Donaldo Trumpo administracijos požiūrio į transatlantinius ryšius, sukrėtė Michaelo Flynno, JAV prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais, atsistatydinimas ir jo priežastis – melas apie pokalbius su Rusijos diplomatu.

Pirmadienio vakaro pranešimas apie M.Flynno pasitraukimą verčia Europos šalių pareigūnus klausti, ką tai reiškia partnerystei su amerikiečiais, kuri jau kenčia dėl nesusikalbėjimo dėl Rusijos, kovos su „Islamo valstybe“, NATO.

„Tikėjausi, kad jūs man pasakyti, kas, po velnių, ten darosi“, – taip su „BuzzFeed“ žurnalistu pasisveikino vienas ES šalies žvalgybos tarnybos atstovas.

„Nėra jokių gairių, kaip elgtis tokioje situacijoje, kai tokioje svarbioje ir galingoje sąjungininkėje kaip Amerika dedasi tokie dalykai. Kažin, ar kliautis JAV šiuo metu yra protinga.

ES šalies žvalgybininkas: „Turiu paruošti geriausius patarimus savo šalies valdžiai, o šiuo metu patarimas būtų toks – pasiruošti tvarkytis su kai kuriomis krizėmis be JAV paramos.“

Aišku, būtent to nori Vladimiras Putinas – destabilizuoti transatlantinį aljansą. Bet aš turiu paruošti geriausius patarimus savo šalies valdžiai, o šiuo metu patarimas būtų toks – pasiruošti tvarkytis su kai kuriomis krizėmis be JAV paramos“, – teigė žvalgybininkas.

Stebėtojus Briuselyje jau kuris laikas trikdė kalbos, kad M.Flynnas artimai susijęs su Rusijos politikais ir žvalgybininkais. Be to, kalbėta apie prastą jo reputaciją – 2014 metais M.Flynnas buvo atleistas iš Gynybos žvalgybos agentūros vadovo posto.

Dabar, kai M.Flynno jau nebėra, JAV sąjungininkai Europoje jau ramesni, bet daugelis „BuzzFeed“ kalbintų, tiesa, kaip įprasta komentuojant jautrius klausimus, savo tapatybės neatskleidusių Senojo žemyno saugumiečių ir žvalgybininkų mato platesnę problemą.

Esą D.Trumpo administracijos veikla kol kas tokia keista ir prieštaringa, kad sąjungininkai iki šiol negali tvirtai pasakyti, kaip oficialusis Vašingtonas vertina NATO ir JAV santykius su Europos Sąjunga.

„Tai (M.Flynno atsistatydinimas – red. past.) nieko nekeičia, jei kalbėtume apie europiečių susirūpinimą dėl galimų pokyčių JAV užsienio politikoje ir požiūryje į NATO bei ES“, – „BuzzFeed“ teigė dar vienas NATO pareigūnas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Šios baimės nenuslūgs, kol naujoji administracija neapšils ir nepradės vykdyti nuoseklios politikos. Diplomatiniais ir kariniais kanalais girdime normalių patikinimų, bet šiuos neutralizuoja politinių asmenų pareiškimai.

Kas formuoja politiką? Kokia ta politika? Ar galime būti tikri, kad Baltieji rūmai sutars su Pentagonu? Kol kas visa tai dar neaišku“, – pridūrė Aljanso atstovas.

Po Europą sklandantys įtarimai, kad aukšti JAV pareigūnai artimai susiję su V.Putino Rusija, kol kas niekur nedings.

Daugelyje ES vyriausybių, kurių atstovus per neseniai vykusį viršūnių susitikimą Maltoje kalbino „BuzzFeed“, didžiausias nerimas jaučiamas dėl D.Trumpo nenuspėjamumo ir menko dėmesio JAV santykiams su ES.

O vienas karo žvalgybos pareigūnas pabrėžė, kad po Europą sklandantys įtarimai, kad aukšti JAV pareigūnai artimai susiję su V.Putino Rusija, kol kas niekur nedings. Senajame žemyne taip pat norima, kad M.Flynną pakeistų kompetentingas profesionalas.

„Akivaizdūs jo ryšiai su Rusija ir simpatijos Maskvai čia daug ką pribloškė ir išgąsdino. Bet ar nauja pamaina tokį įspūdį atitaisys? Nežinau...

„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas
„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas

Sunku nusikratyti įtarimų, kad Rusija yra įsiskverbusi į tavo (JAV – red. past.) saugumo tarnybas. Galbūt žingsniu į priekį sąjungininkų nuraminimo prasme galėtų tapti platesnė visų kadrų, susijusių su M.Flynnu, kaita“, – svarstė europietis žvalgybininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius