Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Aziją atkeliavo nauja koronaviruso infekcijų banga: ji vilnija ir per griežtą karantiną

Nors Kinijoje skelbiama, kad pirmą kartą po ilgo laiko visi nauji koronaviruso atvejai įvežtiniai, Azijoje infekcijų skaičius vėl ėmė augti sparčiau. O tai daužo viltis, kad bent šiame regione viruso protrūkį pavyko suvaldyti.
Žmonės Pietų Korėjoje
Žmonės Pietų Korėjoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pareigūnai Pietų Korėjoje, Taivane ir kai kuriose Kinijos provincijose priversti svarstyti apie naujas kovos su koronavirusu priemones, nes čia atūžė antroji naujų infekcijų banga – prieš tai kelias savaites užsikrėtimų skaičius augo vis lėčiau.

Ekspertų teigimu, staigus atvejų padaugėjimas rodo, kad galima abejoti tiek Kinijos, kuri „užrakino“ milijonus piliečių, tiek kitų, demokratiškų Azijos šalių, pradėjusių žmonių tikrinimo ir raginimo izoliuotis kampanijas, sprendimų efektyvumu.

Vis dėlto tai taip pat liudija nerimą dėl užsikrėtusiųjų sugrįžimo iš svetur. Azijoje smarkiai padaugėjo importuotų infekcijų – ypač iš Europos, kur protrūkis, regis, tik įsibėgėja.

„Daug žmonių nesuprato, kad Azijos pasiekimai šioje kovoje tik laikini, o ne nuolatiniai“, – pabrėžė Honkongo universiteto epidemiologijos profesorius Benas Cowlingas.

„Suvaldymo strategijai iššūkį meta vis daugiau importuojamų infekcijų – šiuo metu iš Europos. Ateityje jos gali keliauti ir iš kitų pasaulio vietų“, – pridūrė mokslininkas.

Kinijoje – protrūkio židinyje – visuomenės gyvenimo suvaržymų pamažu mažėja. Bet prieš dvi savaites importuotų infekcijų buvo mažiau nei 50, o šiandien tokių atvejų – jau 155.

Šalies nacionalinė imigracijos administracija skelbia, kad nuo kovo 11-osios, kai Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė pandemiją, kiekvieną dieną į Kiniją atvyksta apie 120 tūkst. žmonių. Tiek į Kiniją, tiek į Honkongą suplūdo tūkstančiai studentų, suskubusių palikti Europą.

Daugiau nei tuzine Kinijos provincijų užsieniečiams atvykėliams – nepriklausomai nuo jų sveikatos ir to, kur jie keliavo, – taikomas 14 dienų karantinas. Šie žmonės turi patys susimokėti už nakvynę, kur izoliuojasi, ir maistą.

Pietų Korėjoje, kuri ilgai buvo vadinama pavyzdžiu, kaip sėkmingai stabdyti koronaviruso protrūkį, pareigūnai su nerimu stebi naujus infekcijos židinius.

Net ypač daug liaupsių sulaukusiame Singapūre, kur prevencinių veiksmų buvo imtasi itin greitai, oficialių užsikrėtimo koronavirusu atvejų per savaitę padaugėjo net 90 proc. – iki 313.

Tegu mieste, kur masinis tikrinimas ir gyventojų izoliavimas leido smarkiai sumažinti naujų užsikrėtimų skaičių, dabar vėl dažninamos inspekcijos. Nustatyti nauji protrūkiai slaugos namuose ir bažnyčiose.

„Manome, kad kitos dvi trys savaitės bus pačios svarbiausios“, – pareiškė aukšto rango vyriausybės atstovas sveikatai Yoon Tae-ho.

Net ypač daug liaupsių sulaukusiame Singapūre, kur prevencinių veiksmų buvo imtasi itin greitai, oficialių užsikrėtimo koronavirusu atvejų per savaitę padaugėjo net 90 proc. – iki 313.

„Tikimės daugiau importuotų atvejų, o dėl jų – naujų klasterių ir naujų infekcijos bangų, šįkart atkeliausiančių ne iš vienos ar dviejų, o iš daugybės valstybių“, – dar praėjusią savaitę įspėjo Singapūro premjeras Lee Hsienas Loongas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius