Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Gretos Thunberg atsakymų sukūrė melagieną: ji nesakė, kad klimato krizės nėra

Glazge vykstant konferencijai dėl klimato pokyčių, prisiminta švedė paauglė Greta Thunberg, kuri prieš keletą metų išpopuliarėjo aistringai ragindama imtis priemonių stabdyti klimato kaitą. Internete plinta vaizdo įrašas, kuriame ji tariamai sako, kad klimato krizės nėra, todėl nereikėtų tikėtis, kad žmonės imsis veiksmų. Aktyvistė taip nesakė – įrašas yra sumontuotas iš žodžių, kuriuos ji iš tiesų pasakė amerikiečių televizijai.
Greta Thunberg
Greta Thunberg

Lygino su Pinokiu

Vaizdo įraše, kuriuo dar vasarą buvo pasidalinta „Instagram“ paskyroje Respublikonų partijos naujienos (ji nėra oficiali tokios JAV partijos paskyra), matyti, kaip G.Thunberg atsakinėja į MSNBC televizijos laidos „Mehdi Hasan Show“ vedėjo klausimus.

Laidos ištrauka – vienas M.Hasano klausimas ir aktyvistės atsakymas į jį – paskelbta su prierašu „Greta sako, kad klimato pokyčių nėra“ ir kad esą švedė pakeitė savo retoriką. „Froidiškas paslydimas?“ – klausiama retoriškai. Taip apibūdinama nesąmoningai padaryta klaida, atskleidžianti tikrus, bet slepiamus jausmus. Kiek ilgesnis nei minutė vaizdo įrašas spėtas peržiūrėti 64 tūkst. kartų.

Žurnalistas klausia G.Thunberg, ką ji paprašytų naująjį JAV prezidentą Joe Bideną padaryti, siekiant pristabdyti klimato pokyčius.

Mergina nurodo, kad nesakytų nieko, mat išrinkti lyderiai negali nieko padaryti be rinkėjų paramos, tai būtų nedemokratiška, ir pabrėžia, kad demokratija yra vertingiausias dalykas, kurį turime, neturėtume juo rizikuoti.

„Tiesiog nupieščiau jam tokią situaciją, kokia yra, – tęsia G.Thunberg. – Kadangi klimato krizės nėra, kaip galime tikėtis, kad žmonės norėtų veiksmų dėl klimato?"

Kad būtų paveikiau, pastaroji frazė pakartojama kelis kartus, dar parodoma paauglės su nupiešta Pinokio nosimi nuotrauka. Įrašas baigiamas kadru, kuriame matyti, kaip šeši juodaodžiai vyrai, skambant šiuolaikinei muzikai, neša karstą ir tuo pačiu metu šoka, o ant karsto „prilipdoma“ ta pati nuotrauka.

Iškirpo tik „reikalingas“ frazes

Šis įrašas turėtų sukelti įtarimų dėl kelių dalykų. Visų pirma – dėl to, kad G.Thunberg, kurią žurnalas „Time“ užpernai išrinko Metų žmogumi, tariamai sako dalykus, kurie radikaliai prieštarauja jos ankstesniems pareiškimams.

Internete paieškojus tekstų apie tai, kaip ji kalba, esą klimato krizė neegzistuoja, daugumoje jų kalbama apie šį vaizdo įrašą.

Be to, akylesnis žiūrovas gali pastebėti, kad vaizdas nėra nuoseklus. Aktyvistei baigus vieną frazę, vaizdas gerokai pasikeičia – ji rodoma tai stambiu planu, tai kartu su žurnalistu, nenatūraliai pasikeičia jos galvos palinkimas. Kaip tik tose vietose merginos atsakymas buvo „sulipdytas“ iš skirtingų frazių.

Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Iš Gretos Thunberg Interviu buvo iškirptos tik parankios frazės
Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Iš Gretos Thunberg Interviu buvo iškirptos tik parankios frazės

Visas ir tikras pokalbio įrašas, rodytas kovo 7-ąją, kitą dieną buvo patalpintas MSNBC kanale tinklalapyje „YouTube“.

6 minučių trukmės įraše ji kartojo, kad pasaulio lyderiai turi kalbėti apie klimato krizę, kad užsitikrintų visuomenės paramą demokratiškiems veiksmams. Paauglė net kritikavo J.Bideną, kad jis nesiima rimtesnių veiksmų ir nelaiko klimato krizės politiniu klausimu.

VIDEO: Greta Thunberg kalba apie klimato krizę

Ties 1.55 min. žyma M.Hasanas pasiteirauja, ką mergina patartų J.Bidenui, jei jis paskambinęs pasakytų turįs stebuklingą prezidento lazdelę ir galįs padaryti bet ką.

Pakeistame įraše nebeliko esminės G.Thunberg minties. Švedė iš tiesų sakė, kad išrinkti lyderiai nesiims priemonių be rinkėjų paramos. Kartu pabrėžė, jog problema yra egzistencinė, bet žmonės nelaikys jos rimta, jei negalvos, kad ji egzistuoja.

„Dabar reikia stiprinti žinojimą, – teigė viena žinomiausių pasaulyje klimato aktyvisčių. – Sukurti visuomenės nuomonę. Laikyti krizę krize. Nes, jei žmonės nežinos, su kokia krize susiduriame, žinoma, nedarys spaudimo išrinktiems lyderiams.

Tad tiesiog nupieščiau jam tokią situaciją, kokia yra. <…> susitinku su daugeliu pasaulio lyderių ir jie tvirtina „Negaliu nieko padaryti, nes neturiu rinkėjų paramos“. Kaip gi galite tikėtis paramos ir rinkėjų spaudimo, jei nelaikote krizės krize, – kadangi klimato krizės nėra, kaip galime tikėtis, kad žmonės norėtų veiksmų dėl klimato?"

Pasvirusiu šriftu pažymėtos frazės, kurios buvo iškirptos ir sumontuotos į „reikiamą“ atsakymą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius