Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

JAV pakvietė JT teisių ekspertę apsilankyti Gvantaname

Jungtinių Tautų žmogaus teisių ekspertė antradienį pranešė sulaukusi iš Vašingtono „preliminaraus kvietimo“ apsilankyti JAV karinio jūrų laivyno bazėje Kubos Gvantanamo įlankoje įsikūrusiame kalėjime.
Gvantanamo kalėjimas
Gvantanamo kalėjimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai būtų pirmas toks vizitas šiame kalėjime po du dešimtmečius skambėjusių prašymų.

Nepriklausomi JT ekspertai bandė patekti į šį karinį kalėjimą Kuboje nuo 2002 metų, kai jis buvo atidarytas laikyti per JAV karą su terorizmu sulaikytus asmenis. Tačiau per du dešimtmečius nebūta nė vieno tokio vizito.

Fionnuala Ni Aolain, JT specialioji pranešėja kovos su terorizmu ir žmogaus teisių klausimais, antradienį JT Žmogaus teisių tarybai Ženevoje sakė sulaukusi Vašingtono kvietimo.

„Jungtinių Valstijų vyriausybė pateikė man preliminarų kvietimą surengti techninį vizitą į JAV karinio jūrų laivyno bazę Kubos Gvantanamo įlankoje“, – sakė ji.

F.Ni Aolain pabrėžė, kad ten tebelaikomų kalinių padėtis laikytina „tebesitęsiančiais tarptautinės teisės pažeidimais“.

Kažkada Gvantanamo kalėjime buvo laikomi beveik 800 asmenų, sučiuptų įvairiose pasaulio vietose ir slapta atgabentų į šią įkalinimo įstaigą Kuboje. Tačiau dabar ten likę 38 kaliniai. Kai kurie iš jų čia kali nuo pat kalėjimo atidarymo.

„Daugelis iš tų vyrų jau du dešimtmečius yra sulaikyti Jungtinių Valstijų“, – sakė F.Ni Aolain.

Ekspertė atkreipė dėmesį, kad JT specialusis pranešėjas kankinimo ir kito žiauraus ar asmens orumą žeminančio elgesio klausimais jai padedant „nustatė, kad sąlygos Gvantanamo įlankos kalėjime yra aplinkybės, kurios pagal tarptautinę teisę atitinka kankinimo ir kito žiauraus, nežmoniško ir asmens orumą žeminančio elgesio ar baudimo požymius“.

„Tie vyrai gyvena su didele psichologine ir fizine trauma, palikta kankinimų“, – sakė ji pridūrė, kad kaliniams, „kurie sparčiai sensta ir kurių sveikatos būklė prastėja, neprieinama jokia tinkama reabilitacijos po patirtų kankinimų programa“.

Teisinis neapibrėžtumas

„Tolesnis jų laikymas šioje vietoje, kur jie patyrė tokių didelių pažeidimų, yra nenutrūkstamas jų pagrindinių... žmogaus teisių pažeidimas“, – kalbėjo F.Ni Aolain.

Tuo metu iš Gvantanamo kalėjimo išsiųsti buvę kaliniai „toliau gyvena teisinio neapibrėžtumo būsenoje, be teisių gynimo priemonių, teisinio statuso ar reabilitacijos valstybėse, į kurias buvo perkelti, ar savo kilmės šalyse“, sakė ji.

„Jų vis dar patiriama žala negali ir neturėtų būti ignoruojama“, – sakė ekspertė ir pabrėžė, kad už pažeidimus atsakingi asmenys „turi būti patraukti atsakomybėn“.

Nors aštriai kritikavo esamą padėtį, F.Ni Aolain pabrėžė, kad kvietimas yra „geras žingsnis“.

Ji sakė, jog preliminarus kvietimas reiškia, kad tebevyksta diskusijos dėl vizito pobūdžio.

„Tų diskusijų tikslas – pasiekti, kad būtų galima užtikrinti reikalavimus dėl pranešėjo nepriklausomumo ir nešališkumo ir kad būtų sudarytos visos sąlygos, kurios leistų sklandžiai surengti šį vizitą“, – sakė F.Ni Aolain.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius