Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV: Ukrainai reikia „žemė–oras“ raketų, o ne naikintuvų

JAV valstybės departamentas ketvirtadienį atmetė pasiūlymus per Amerikos bazę siųsti Ukrainai naikintuvus MiG ir pareiškė, kad Kijevo pastangoms atremti Rusijos invaziją geriau pasitarnautų antžeminės ginkluotės tiekimas.
Nedas Price'as
Nedas Price'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ne kartą ragino Vašingtoną ir NATO atsiųsti lėktuvų arba nustatyti „neskraidymo zoną“ virš karo draskomos Vakarų sąjungininkės, kad ji būtų apsaugota nuo Rusijos oro atakų.

Tačiau Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as žurnalistams Vašingtone pareiškė, kad Ukraina nustatė, jog antžeminės gynybos sistemos veiksmingiau atremia „didžiules“ Rusijos oro pajėgas.

„Mes ir toliau aprūpinsime savo partnerius Ukrainoje „žemė-oras“ sistemomis, kurių jiems reikia, kad jie galėtų atremti grėsmę, su kuria susiduria dėl Rusijos raketų ir artilerijos“, – sakė jis.

N.Price'as pridūrė, kad Ukraina jau turi „kelias eskadriles“ savo „visiškai pajėgių vykdyti užduotis" lėktuvų ir kad JAV, siųsdamos daugiau lėktuvų į Ukrainą, gali tik įpilti daugiau žibalo į konfliktą.

„Žvalgybos bendruomenė pateikė vertinimą, kad tokį lėktuvų suteikimą... Maskva gali vertinti kaip eskalavimą, – per spaudos konferenciją sakė jis. – Mūsų pareiga yra padaryti viską, ką galime, kad užbaigtume šį konfliktą, kad išgelbėtume kuo daugiau gyvybių, ir padaryti viską, ką galime, kad šis konfliktas neišsiplėstų.“

Varšuva anksčiau pritarė planui, pagal kurį Lenkija savo sovietinių laikų naikintuvus „MiG-29“ būtų siuntusi į Kijevą per JAV oro pajėgų bazę Ramšteine, Vokietijoje, o Jungtinės Valstijos, savo ruožtu, papildytų Lenkijos lėktuvų parką naikintuvais „F-16“.

Tačiau JAV gynybos sekretorius Lloydas Ostinas Lenkijos gynybos ministrui Mariuszui Blaszczakui trečiadienį pareiškė, kad Vašingtonas nenori dalyvauti šiame plane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius