2015 11 21 /14:38

A.Abaaoudas neturėjo plano B po įvykdytų teroro aktų, gatvėje gurkšnojo viskį ir rūkė žolę

Teroro aktų organizatoriumi laikomas Abdelhamidas Abaaoudas penktadienį po išpuolių klaidžiojo Paryžiaus gatvėmis be aiškaus plano, ką toliau daryti, rašo „Le Monde“.
Abdelhamidas Abaaoudas
Abdelhamidas Abaaoudas / Vida Press nuotr.

Galiausiai, anot leidinio, jis paskambino savo pusseserei Hasnai Aitboulahcen, pasakė jai, kad jam reikia dviejų drabužių komplektų ir vietos apsistoti. Jie tuomet pasislėpė pastate Saint-Denis rajone, kuriame po kelių valandų reidą surengė pareigūnai.

Tai rodytų, kad jis žymiai aktyviau dalyvavo atakose, nei manyta iki šiol.

Tyrimui artimas šaltinis „Le Monde“ sakė, kad teroristų grupuotė nebuvo taip gerai organizuota, kaip manyta anksčiau. „Padrika logistika, saugaus buto neturėjimas, neturėjimas paramos komandos“, – vardino šaltinis.​

Kitas šaltinis „The Telegraph“ atskleidė, kad ant vieno iš trijų „Kalašnikov“ automatų, rastų teroro aktų vietose, yra A.Abaaoudo pirštų antspaudai – tai reiškia, kad jis buvo ne tik organizatorius, bet ir išpuolių vykdytojas.

28-erių Belgijos pilietybę turintis, iš Maroko kilęs „Islamo valstybės“ kovotojas praėjus kelioms minutėms po šaudynių buvo pastebėtas Paryžiaus metro. Tuo metu jo bendrai šaudė į žmones „Bataclan“ koncertų salėje.

Metro vaizdo stebėjimo kameros jį užfiksavo 22.14 val. vietos laiku – tai rodytų, kad jis žymiai aktyviau dalyvavo atakose, nei manyta iki šiol.

„MailOnline“ skelbia, kad kitą dieną po išpuolių A.Abaaoudas Saint-Denis rajone ramiai sėdėjo gatvėje ir gėrė viskį – nepaisant to, kad vartoti alkoholį draudžia islamas.

Liudininko teigimu, jis buvo visiškai ramus – netgi pasiūlė viskio gurkštelti kaimynui.

Kita liudininkė taip pat sakė mačiusi A.Abaaoudą geriantį šeštadienio popietę. Dar daugiau – jis rūkė ir žolę.

Susekti padėjo narkotikų tyrėjai

Policija stebėjo, kaip įtariamas teroro aktų Paryžiuje planuotojas kartu su moterimi įėjo į butą. Po kelių valandų pareigūnai pradėjo šturmą, kurio metu jie žuvo, „Reuters“ sakė šaltinis Prancūzijos policijoje.

Po to, kai iš Maroko gauta informacija, kad A.Abaaoudas tebebuvo Prancūzijoje, policija sutelkė dėmesį į Hasną Aitboulahcen – jo pusseserę.

Moteris jau anksčiau buvo stebima, kadangi yra žinomo „Islamo valstybės“ kovotojo giminaitė. Tačiau jos telefono buvo klausomasi tiriant su narkotikais susijusią bylą. Šis telefono sekimas pareigūnams ir padėjo nustatyti, kad ji kartu su A.Abaaoudu yra Paryžiaus priemiestyje.

Moterį radę pareigūnai matė, kaip ji antradienio vakare savo pusbrolį atsivedė į pastatą Saint-Denis rajone. Ankstų trečiadienio rytą policija pradėjo operaciją, kuri tęsėsi 7 valandas.

Per ją buvo nukautas A.Abaaoudas, mirė ir H.Aitboulahcen. Jos mirties aplinkybės – kol kas neaiškios. Iš pradžių buvo skelbta, kad ji detonavo savižudžio diržą, tačiau penktadienį šaltinis policijoje teigė, kad ji nesusisprogdino – žuvo tada, kai vyras šalia jos detonavo bombą. Šio vyro tapatybė kol kas nenustatyta.

„Twitter“ nuotr./Hasna Aitboulahcen
„Twitter“ nuotr./Hasna Aitboulahcen

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius