Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Karo pradžioje Ukrainos derybininkų saugumą garantavo lenkų specialiųjų pajėgų kariai

Lenkijos specialiųjų pajėgų kariai saugojo rusų oligarchą Romaną Abramovičių, kuris tarpininkavo Ukrainos ir Rusijos derybose pirmosiomis visiško karo savaitėmis, taip pat užtikrino Ukrainos atstovų saugumą derybose Baltarusijos Bresto mieste 2022 m. vasario pabaigoje ir kovo pradžioje.
Rusijos ir Ukrainos delegacijų derybos dėl taikos
Rusijos ir Ukrainos delegacijų derybos dėl taikos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie tai antradienį pranešė Lenkijos laikraštis „Dziennik Gazeta Prawna“, remdamasis savo šaltiniais.

Pasak leidinio, Ukrainos delegaciją, vadovaujamą gynybos ministro Oleksijaus Reznikovo, į Baltarusiją skraidino sraigtasparnis S-70i „Black Hawk“, priklausantis karinio dalinio GROM aviacijos grupei, o ukrainiečių delegaciją saugojo karinio dalinio „Kommandos“ kariai, kurie su Ukrainos specialiosiomis pajėgomis bendradarbiavo dar gerokai prieš plataus masto karą.

Ukrainos pareigūnų skrydžius į Brestą iš Lenkijos pusės prižiūrėjo tuometinis ministro pirmininko kanceliarijos vadovas Michalas Dworczykas ir Užsienio reikalų ministerijos vadovo pavaduotojas Marcinas Przydaczas.

Mychailo Podoliako nuotr./Mychailo Podoliakas (dešinėje) ir parlamentinės frakcijos „Tautos tarnas“ vadovas Davidas Arachamija skrenda į derybas.
Mychailo Podoliako nuotr./Mychailo Podoliakas (dešinėje) ir parlamentinės frakcijos „Tautos tarnas“ vadovas Davidas Arachamija skrenda į derybas.

Savo ruožtu Ukrainos delegacijos ir Rusijos oligarcho R.Abramovičiaus skrydžius į Ankarą deryboms prižiūrėjo tuometinis Lenkijos prezidento kanceliarijos atstovas Jakubas Kumochas. J.Kumochas, laisvai kalbantis turkiškai ir buvęs Lenkijos ambasadoriumi Turkijoje, lydėjo ukrainiečius ir R.Abramovičių į Ankarą.

„Kovo pradžioje nebuvo aišku, ar ukrainiečiai, kurie skrido į Baltarusiją derėtis, galės būti tikri, kad grįš. Lenkijos saugumo tarnyba davė tam tikras garantijas, kad jie grįš nenukentėję“, – su anonimiškumo sąlyga pasakojo vienas tų įvykių dalyvis.

Skrydžiuose dalyvavę kariškiai patvirtino, kad operacijos metu buvo apskaičiuota incidentų rizika. Taip pat buvo analizuojama, kaip reaguoti į scenarijų, pagal kurį kiltų kokia nors grėsmė NATO šalies kariams.

Lenkijos leidinio pašnekovas teigia, kad Lenkijos dalyvavimo derybose priežastis buvo viltis, jog rusai, pamatę ukrainiečių pasipriešinimo stiprumą, „pradės kalbėtis iš tikrųjų“. „Po pirmųjų derybų tapo aišku, kad tai buvo iliuzija“, – pridūrė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius

Dienraščio „Dziennik Gazeta Prawna“ šaltinis tvirtina, kad per Bresto derybas rusai pasiūlė O.Reznikovui, kad Ukraina paskelbtų kapituliaciją. Ukrainos gynybos ministerijos vadovas esą pasiuntė rusus paskui Rusijos karo laivą.

„Nauda buvo ta, kad delegacijos informavo mus apie padėtį frontuose. Be to, per šias derybas atsirado R.Abramovičiaus kontaktai, kurie vėliau padėjo iškeisti karo belaisvius iš „Azovstal“ į rusus. Jis pats tikriausiai kovojo dėl savo gyvybės. Jis norėjo likti Vakaruose ir tuo pat metu netapti Putino priešu“, – pridūrė pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius