Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Putinas prieš FSB valią išmainė „Azov“ karius į V.Medvedčuką, o mainus rengė R.Abramovičius

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FSB) nepritarė neseniai įvykusiam Rusijos ir Ukrainos apsikeitimui belaisviais, kai buvo paleisti Mariupolį gynusio „Azov“ pulko vadai ir kariai, tačiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nepaklausė žvalgybos tarnybos ir pritarė apsikeitimui. Tai tvirtina JAV leidinys „The Washington Post“, kuris citavo neįvardytus aukšto rango JAV ir Ukrainos pareigūnus.
Ukrainos vidaus reikalų ministras Denysas Monastyrskis (antras iš kairės) Turkijoje kalbasi su „Azov“ pulko vadu Denysu Prokopenka.
Ukrainos vidaus reikalų ministras Denysas Monastyrskis (antras iš kairės) Turkijoje kalbasi su „Azov“ pulko vadu Denysu Prokopenka (antras iš dešinės). / „Scanpix“/AP nuotr.

Laikraštis priminė, kad rugsėjo 21 d. įvykusių mainų metu buvo paleisti 215 ukrainiečių ir 55 rusų belaisviai. Taip pat buvo paleista dešimt Rusijos remiamų separatistų į nelaisvę paimtų trečiųjų šalių piliečių ir V.Putinui artimu laikomas Ukrainos politikas bei oligarchas Viktoras Medvedčukas, kuris savo šalyje buvo kaltinamas valstybės išdavyste.

VIDEO: Kyjivas ir Rusija apsikeitė karo belaisviais: Ukraina atgavo daugiau nei 200 karių, tarp jų ir „Azovstal“ gynėjai

„FSB tam griežtai prieštaravo“, – laikraštis citavo Ukrainos pareigūną. Pasak jo, Rusijos specialiosios tarnybos manė, kad Rusijos visuomenė šiuos mainus sutiks neigiamai. Rusijoje „Azov“ pulkas yra pripažintas teroristine organizacija, o propaganda „Azov“ karius vaizdavo kaip nacius ir kaltino Donbaso gyventojų genocidu.

Teigiama, kad apsikeitimas belaisviais buvo kelis kartus atidėtas. Galiausiai tai įvyko tą pačią dieną, kai Vladimiras Putinas paskelbė mobilizaciją Rusijoje. Daugelis Rusijos prokremliškų komentatorių tai vertino itin neigiamai, ypač kritikuodami V.Medvedčuko, kuris nuo balandžio mėnesio buvo laikomas Ukrainos nelaisvėje, iškeitimą į „Azov“ žmones. „The Washington Post“ šaltinis Valstybės departamente patvirtino, kad V.Medvedčuko likimas buvo vienas iš veiksnių, lėmusių V.Putino pritarimą mainams.

Feisbuke paskelbta nuotr./Viktoras Medvedčukas
Feisbuke paskelbta nuotr./Viktoras Medvedčukas

Šiems mainams tarpininkavęs Turkijos prezidentas Tayyipas Recepas Erdoganas pareiškė, kad V.Medvedčukas, kuris buvo paleistas iš sulaikymo Ukrainoje, iš Turkijos buvo išsiųstas į Rusiją.

„Užduotis buvo pakeisti 200 žmonių. Visi šie žmonės dabar yra Turkijoje, jie yra mūsų svečiai. Vladimiras Putinas paminėjo vieną pavardę. Mes išsiuntėme šį asmenį į Rusiją“, – sakė R.T.Erdoganas, nepatikslindamas, apie ką kalbėjo, praneša Rusijos naujienų portalas gazeta.ru.

Rusijos propagandinės agentūros „RIA Novosti“ šaltinis R.T.Erdogano administracijoje patikslino, kad kalbama apie V.Medvedčuką.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Medvedčukas ir Vladimiras Putinas Kyjive 2003 metais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Medvedčukas ir Vladimiras Putinas Kyjive 2003 metais

V.Medvedčukas ne kartą yra gyręsis, kad V.Putinas yra jo dukros krikštatėvis.

Derybų tarpininkas buvo R.Abramovičius

Straipsnyje taip pat kalbama apie Rusijos oligarcho Romano Abramovičiaus vaidmenį mainuose. Pasak „The Washington Post“, kelis mėnesius jis atliko tarpininko vaidmenį, derėdamasis su FSB vadovu Aleksandru Bortnikovu, Ukrainos prezidento biuro vadovu Andrijumi Jermaku ir Saudo Arabijos vadovybe.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius

Teigiama, kad pagrindinis R.Abramovičiaus ir kronprinco Mohammedo bin Salmano dalyvavimo derybose motyvas – jų noras sustiprinti savo pozicijas Vakaruose. R.Abramovičiaus atstovai atsisakė pateikti komentarų.

VIDEO: V.Zelenskis: Medvedčiuką siūlo iškeisti į Maskvos pajėgų laikomus karo belaisvius

Anksčiau buvo pranešama, kad R.Abramovičius aktyviai tarpininkavo karo pradžioje vykusios Rusijos ir Ukrainos derybose, tačiau galiausiai jos nutrūko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius