Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl tiek daug šalių keičia požiūrį į kanapes?

Pasaulyje požiūris į kanapių vartojimą tiek medicininiais, tiek rekreaciniais tikslais keičiasi. To priežastys – nesėkmingas karas su narkotikais ir atlaidesnė visuomenių nuomonė, BBC rašo Londono ekonomikos ir politikos mokslų universiteto Tarptautinės narkotikų politikos skyriaus vykdantysis direktorius Johnas Collinsas.
Nepriklausomybės aikštėje Vilniuje vyko Kanapių kultūros diena
Nepriklausomybės aikštėje Vilniuje vyko Kanapių kultūros diena / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Naujoji Meksikos vyriausybė planuoja legalizuoti kanapes rekreaciniais tikslais, tą patį padaryti ketina ir būsimieji Liuksemburgo įstatymų leidėjai. Tuo metu Naujojoje Zelandijoje svarstoma rengti referendumą dėl marihuanos legalizavimo asmeniniam vartojimui.

Kai keičiasi visuomenių nuomonė, keičiasi ir vyriausybių politika, todėl vis labiau tikėtina, kad daugiau šalių paseks aukščiau minėtų valstybių pavyzdžiu: ims kelti klausimus, kaip bendradarbiauti, kontroliuojant, vartojant ir tiekiant kanapes.

„Scanpix“ nuotr./Marihuana
„Scanpix“ nuotr./Marihuana

Kas lėmė narkotikų įstatymų sušvelninimą ar visišką kanapių įteisinimą?

Karas su narkotikais

2012 metais Urugvajus paskelbė tapsiantis pirmąja šalimi, kurioje įteisinamas kanapių vartojimas rekreaciniais tikslais. Šis sprendimas buvo priimtas siekiant pakeisti ryšius tarp organizuoto nusikalstamumo ir prekybos kanapėmis labiau valstybei atskaitingomis reguliacijomis.

Savo ruožtu Vašingtono ir Kolorado valstijų rinkėjai tapo pirmaisiais JAV, pasisakiusiais už marihuanos vartojimo ne tik medicininiais tikslais legalizavimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama

Vadovaujant prezidentui Barackui Obamai, JAV vykdomo karo su narkotikais kritikui, vyriausybė nutarė nebeprimesti įstatymų federaliniu lygiu ir leido kiekvienai valstijai ieškoti savų alternatyvų.

Dar aštuonios valstijos ir Vašingtonas pasisakė už kanapių vartojimą rekreaciniais tikslais, kitose valstijose švelnėja už tai skiriamos baudos. Šiuo metu kanapių vartojimas medicininiais tikslais legalus 33-ijose valstijose iš 50-ies.

Nors vis dar tiriami kanapių legalizavimo padariniai visuomenei ir individų sveikatai, niekas neabejoja, kad viešoji nuomonė ir vyriausybių politika sušvelnėjo.

Marihuanos legalizavimas Meksikoje atrodo neišvengiamas. Naujoji Andreso Manuelio Lopezo Obradoro vyriausybė pateikė įstatymo projektą, kuriuo remiantis, bus įteisintas kanapių vartojimas medicininiais ir rekreaciniais tikslais.

Be to, Aukščiausiasis šalies teismas neseniai priėmė nuosprendį, kad absoliutus draudimas vartoti marihuaną rekreaciniais tikslais prieštarauja konstitucijai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andresas Manuelis Lopezas Obradoras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andresas Manuelis Lopezas Obradoras

Kitos šalys žengia panašiu keliu. Nors kanapių pardavimas išlieka nelegalus, nedidelio kiekio marihuanos turėjimas nebelaikomas nusikaltimu tokiose šalyse kaip Brazilija, Jamaika ir Portugalija.

Ispanijoje leidžiama vartoti kanapes privačiai, Nyderlanduose marihuana atvirai pardavinėjama kavinėse. Vis daugiau šalių, įskaitant Lietuvą, įteisino ar ketina įteisinti kanapių vartojimą medicininiais tikslais.

TAIP PAT SKAITYKITE: 15min paaiškina: kaip Lietuvoje vyks prekyba vaistais su kanapėmis?

Pokyčiai vyksta daugybėje pasaulio šalių:

  • Jungtinėje Karalystėje nuo lapkričio gydytojams leidžiama pacientams skirti kanapių produktus;
  • Pietų Korėja legalizavo itin griežtai kontroliuojamą medicininių kanapių vartojimą, nors savo šalies piliečius baudžia už marihuanos vartojimą rekreaciniais tikslais užsienyje;
  • Mirties bausmė, jaunam vyrui skirta už kanapių aliejaus pardavinėjimą, paskatino diskusijas Malaizijoje;
  • Pietų Afrikos Respublikos (PAR) Aukščiausias teismas leido privačiose vietose suaugusiesiems vartoti kanapes;
  • Lesotas tapo pirmąja Afrikos šalimi, legalizavusia medicininių kanapių auginimą;
  • Libanas svarsto legalizuoti medicininių kanapių gamybą tam, kad pagerintų ekonomiką.

Sergantys vaikai

Daugumoje šalių pirmieji žingsniai legalizacijos link žengti pasikeitus visuomenės požiūriui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kanadoje rekreaciniais tikslais legalizuota marihuana
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kanadoje rekreaciniais tikslais legalizuota marihuana

JAV ir Kanadoje visuomenių nuomonę itin stipriai paveikė vaikų, kuriems nebuvo suteikti potencialiai gyvybę išgelbėti galintys kanapių preparatai, vaizdai. Tai – viena iš medicininės kanapės legalizavimo priežasčių.

Panašią situaciją matėme ir Jungtinėje Karalystėje. Birželį sunkia epilepsijos forma sergantis 12 metų amžiaus Billy Caldwellas pateko į ligoninę po to, kai buvo konfiskuotas jo medicininės kanapės aliejus.

Po mėnesio speciali licencija, leidžianti vartoti kanapių aliejų, buvo suteikta septynmečiui britui Alfie Dingley, kenčiančiam nuo retos epilepsijos formos.

Po kelių didelio masto kampanijų JK vyriausybė pakeitė įstatymus ir suteikė gydytojams teisę savo pacientams skirti kanapių produktus.

JK Vidaus reikalų departamentas tikina, kad marihuanos vartojimas rekreaciniais tikslais ir toliau bus draudžiamas, nors aukšto rango pareigūnai, įskaitant buvusį Konservatorių partijos lyderį Williamą Hague, siūlė draudimą persvarstyti.

Meksikoje taip pat garsiai nuskambėjo atvejai, kai vaikams nebuvo suteikti medicininės kanapės produktai. Vis dėlto pagrindine įteisinimo priežastimi tapo išskirtinai žiaurus smurtas kare su narkotikais.

Nors marihuanos pardavimai sudaro nedidelę narkotikų kartelių pelno dalį, kanapių draudimas atrodo vis labiau prieštaraujantis realybei.

Nors marihuanos pardavimai sudaro nedidelę narkotikų kartelių pelno dalį, kanapių draudimas atrodo vis labiau prieštaraujantis realybei.

Meksikos diplomatai įspėjo JAV, kad buvo sudėtinga kovoti su marihuanos vartojimu, kai kaimynystėje esanti Kalifornijos valstija ją legalizavo rekreaciniais tikslais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kanapė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kanapė

Kanapių rinka

Kol vienos šalys juda vienokios ar kitokios kanapių įteisinimo formos link, kitos valstybės bando jas pasivyti.

Kai kuriose Lotynų Amerikos šalyse vyriausybės siekia, kad jų ūkininkai turėtų prieigą prie potencialiai pelningų ir vis dar besivystančių medicininės kanapės rinkų.

Susidomėjimą išreiškė ir korporacijos. Pavyzdžiui, „Altria“, kuriai priklauso cigarečių prekės ženklas „Marlboro“, į vieną Kanados kanapių kompaniją investavo 1,86 mlrd. dolerių (1,64 mlrd. eurų).

JAV patirtis rodo, kad, laikui bėgant, įmanoma, jog medicininių kanapių prekyba gali pakankamai lengvai išaugti į rekreacinius pardavimus ir atverti kur kas didesnę rinką.

Viena pagrindinių kliūčių – kanapės rekreaciniais tikslais negali būti pardavinėjamos kitose šalyse. Valstybės, remdamosis licencijavimo sistema, kurią prižiūri Tarptautinė narkotikų kontrolės taryba, gali importuoti ir eksportuoti tik medicinines kanapes

TAIP PAT SKAITYKITE: Kanadoje nespėjant auginti legalių kanapių, rūkaliai grįžta į juodąją marihuanos rinką

Ūkininkai tokiose šalyse kaip Marokas ar Jamaika turi užsitarnavę kanapių augintojų reputaciją, tačiau jie neturi prieigos prie tų šalių rinkų, kuriose vietos gamintojams ne visada pavyksta patenkinti paklausą – taip nutiko Kanadoje.

Kanapių vartojimo padariniai

JK Nacionalinė sveikatos apsaugos tarnyba (NHS) nurodo šiuos kanapių vartojimo padarinius:

  • Gali sukelti sumaištį, nerimą ir paranoją;
  • Jei kanapės rūkomos su tabaku, gali padidinti plaučių ligų, įskaitant vėžio, riziką;
  • Reguliarus vartojimas siejamas su išaugusia psichikos ligų rizika;
  • Kai kur kanapėmis gydomi išsėtinės sklerozės ir vėžio simptomai;
  • Vykdomi tyrimai, kaip kanapės gali būti panaudojamos epilepsijos ir ŽIV/AIDS gydyme.

Besikeičiantys įstatymai

Nors girdimas noras keisti tarptautinę teisinę sistemą, tokie pokyčiai greičiausiai įvyks tik tolimoje ateityje.

Legalizavimo link norinčios judėti vyriausybės susiduria su iššūkiu: kaip išlaikyti balansą tarp nekontroliuojamos legalizacijos ir griežto draudimo? Juk dauguma visuomenių ne itin palaiko prastai reguliuojamos pramonės ir psichiką paveikiančių medžiagų derinį.

Vis dėlto akivaizdu, kad artimiausiais dešimtmečiais daugiau šalių pakeis požiūrį į kanapes. O prie pokyčių teks prisitaikyti vidaus ir tarptautiniams įstatymams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius