Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Koks buvo Ukrainos vidaus reikalų ministras D.Monastyrskis, žuvęs sraigtasparnio katastrofoje?

Trečiadienį Brovaruose per sraigtasparnio katastrofą žuvęs Denysas Monastyrskis, kuris 2021 m. vasarą vidaus reikalų ministro poste pakeitė Ukrainos politikos sunkiasvorį Arseną Avakovą, buvo vienas naujos formacijos politikų, su kuriais Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis bandė kurti naują Ukrainą.
Denisas Monastyrskis
Denysas Monastyrskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

BBC rusų tarnyba rašo, jog D.Monastyrskį galima apibūdinti kaip tipišką ir labai charakteringą prezidento V.Zelenskio pasirinkimą.

42 metų dviejų vaikų tėvas D.Monastyrskis buvo jaunas, kompetentingas teisininkas (teisės mokslų daktaras), tačiau niekada iki paskyrimo ministru nedirbo nepakankamai reformuotoje Ukrainos teisėsaugos sistemoje ir neturėjo politinės patirties.

Atrodo, kad tokie žmonės kaip D.Monastyrskis buvo Ukrainos ateitis, kurią planavo kurti prezidentas V.Zelenskis.

Ukrainos prezidento administracijos nuotr./Denysas Monastyrskis (kairėje) dar antradienį dalyvavo pasitarime pas prezidentą dėl rusų atakos Dnipre, kur žuvo kelios dešimtys žmonių.
Ukrainos prezidento administracijos nuotr./Denysas Monastyrskis (kairėje) dar antradienį dalyvavo pasitarime pas prezidentą dėl rusų atakos Dnipre, kur žuvo kelios dešimtys žmonių.

Galima ginčytis, kiek D.Monastyrskis buvo svarbi ir įtakinga figūra Ukrainos valdžios struktūroje, ypač prasidėjus Rusijos invazijai. Neabejotina tai, kad, priešingai nei jo pirmtakas A.Avakovas, kurio vadovavimo stilius buvo valdžios sutelkimas vienose rankose, D.Monastyrskis nuo pat pirmos savo darbo dienos ministro kėdėje suteikė maksimalią autonomiją pasieniečiams, Ypatingųjų situacijų tarnybai ir Nacionalinei gvardijai, kurios buvo pavaldžios jam.

Savo pavyzdžiu jis taip pat rodė, kaip pasikeitė naujosios vyriausybės požiūris į Vidaus reikalų ministeriją: ministras asmeniškai vedė saugaus eismo pamokas mokyklose arba pasisakė už laisvą ginklų apyvartą šalyje – tai buvo neįsivaizduojama vyresniajai teisėsaugininkų kartai.

„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos vidaus reikalų ministras Denysas Monastyrskis (antras iš kairės) Turkijoje kalbasi su „Azov“ pulko vadu Denysu Prokopenka.
„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos vidaus reikalų ministras Denysas Monastyrskis (antras iš kairės) Turkijoje kalbasi su „Azov“ pulko vadu Denysu Prokopenka.

Be to, interviu laikraščiui „The Washington Post“ D.Monastyrskis prisiminė, kad vasario 24-osios naktį būtent jis pirmasis pranešė V.Zelenskiui, jog Rusijos kariai pradėjo masiškai veržtis į Ukrainą.

Trečiadienio rytą D.Monastyrskis su savo komanda skrido iš Kyjivo į komandiruotę: apie ją žinoma tik tiek, kad ministras vyko į vieną iš „karštųjų taškų“ Ukrainos žemėlapyje. Pranešama, kad buvo skrendama į Charkivą.

VIDEO: Sraigtasparnio katastrofoje žuvo Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos vadovybė

D.Monastyrskio pirmasis pavaduotojas ir jo bendramintis Jevhenas Jeninas, kuris taip pat buvo sudužusiame sraigtasparnyje, priešingai nei jo viršininkas, buvo itin patyręs valstybės tarnautojas.

Baigęs Ukrainos saugumo tarnybos akademiją, jis daugiau nei dešimtmetį dirbo diplomatu, paskui trejus metus ėjo generalinio prokuroro pavaduotojo, atsakingo už tarptautinį bendradarbiavimą, pareigas. Būtent nuo jo priklausė Kyjivo tarptautinis bylinėjimasis su Maskva – nuo Rusijos agresijos padarytos žalos Ukrainai iki, pavyzdžiui, „Skitų aukso“ grąžinimo.

Ukrainos ateities instituto nuotr./Jevhenas Jeninas
Ukrainos ateities instituto nuotr./Jevhenas Jeninas

D.Monastyrskio komandoje J.Jeninas taip pat buvo atsakingas už bendradarbiavimą su kitų šalių teisėsaugos institucijomis.

Taip pat žuvo ir trečias pagal rangą ministerijos žmogus – valstybės sekretorius Jurijus Lubkovyčius.

Ukrainos vidaus reikalų ministerijos nuotr./Jurijus Lubkovyčius
Ukrainos vidaus reikalų ministerijos nuotr./Jurijus Lubkovyčius

Vidaus reikalų ministerijos vadovų gyvybes nusinešusi nelaimė Ukrainą sukrėtė ir dėl savo aplinkybių: sraigtasparnis sugriovė vieną vaikų darželio skyrių Brovarų, netoli Kyjivo esančio miestelio, centre. Tarp žuvusiųjų yra trys vaikai, o daugiau nei tuzinas sužeistų.

Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos sraigtasparnis atsitrenkė į vaikų darželio pastatą, apgadino keturiolikos aukštų gyvenamojo namo langus ir tris automobilius. Įvykio vietoje kilęs gaisras kiek daugiau nei po valandos buvo likviduotas.

Orlaivyje buvo devyni žmonės: šeši Vidaus reikalų ministerijos darbo grupės nariai, įskaitant vadovybę, ir trys įgulos nariai. Visi žuvo.

Teisėsaugininkai tiria visas įmanomas tragedijos versijas, sakė generalinis prokuroras Andrijus Kostinas.

„Didelis ES draugas“

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis „Telegram“ parašė pavedęs tarnyboms išsiaiškinti aplinkybes.

V.Zelenskis išreiškė užuojautą žuvusiųjų artimiesiems.

„Denysas, Jevhenas, Jurijus, VRM komanda... tikri Ukrainos patriotai. Tegul jie ilsisi ramybėje! Amžiną atilsį visiems, kurių gyvybės buvo atimtos šį juodą rytą!“ – rašė jis.

Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska prieš pat Pasaulio ekonomikos forumo sesiją Davose, kurioje dalyvavo, užvaldyta emocijų ašarojo.

Forumo prezidentas Borge Brende pradėjęs sesiją paprašė 15 sekundžių tylos pagerbti per sraigtasparnio avariją žuvusius ukrainiečių pareigūnus.

Ukrainos premjeras Denysas Šmyhalis pareiškė užuojautą visų aukų artimiesiems, o D.Monastyrskio, J.Jenino ir J.Lubkovyčiaus žūtį pavadino didele netektimi.

Ukrainos vidaus reikalų ministerijos nuotr./ Denysas Monastyrskis
Ukrainos vidaus reikalų ministerijos nuotr./ Denysas Monastyrskis

Europos Sąjungos vadovas Charles'is Michelis trečiadienį irgi išreiškė užuojautą.

„Ministras Denysas Monastyrskis buvo didelis ES draugas. Reiškiame užuojautą aukų šeimoms, prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, ministrui pirmininkui Denysui Šmyhaliui ir Ukrainos žmonėms“, – teigė Ch.Michelis.

Lietuvos vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pareiškė gilią užuojautą dėl Ukrainos vidaus reikalų ministerijos vadovybės tragiškos žūties per sraigtasparnio katastrofą.

„Esu sukrėsta šio tragiško įvykio. Nuoširdi užuojauta žuvusio Ukrainos vidaus reikalų ministro ir jo komandos narių artimiesiems, visai Ukrainos vidaus sistemai ir tautai. Asmeniškai ministrą prisiminsiu kaip savo šaliai pasišventusį patriotą ir kovotoją, kuris dėjo visas pastangas atremiant Rusijos karinę agresiją Ukrainoje“, – Vidaus reikalų ministerijos pranešime sakė A.Bilotaitė.

Užuojautas pareiškė ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis bei prezidentas Gitanas Nausėda, šiuo metu esantys Davoso ekonomikos forume.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius