Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kraistčarčo skerdikas – dešinysis ekstremistas – prieš žudynes paskelbė rasistinį manifestą

Australas, penktadienį surengęs šaudynes dviejose mečetėse Naujojoje Zelandijoje, prieš ataką socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė rasistinį manifestą, o paskui tiesiogiai internetu ją transliavo, rodo naujienų agentūros AFP analizė.
Išpuolį Kraistčarče įvykdęs žudikas
Išpuolį Kraistčarče įvykdęs žudikas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per šią teroro ataką prieš dvi mečetes pietiniame Kraistčerčo mieste žuvo mažiausiai 49 žmonės, dar 48 buvo sužeisti.

Policija paragino visuomenę nesidalyti internete plintančia „itin sukrečiančia filmuota medžiaga“ iš išpuolio vietos, kurioje matyti, kaip užpuolikas iš arti šaudo į maldininkus.

„Primygtinai raginame, kad šia nuoroda nebūtų dalijamasi. Siekiame, kad visa filmuota medžiaga būtų pašalinta“, – sakoma Naujosios Zelandijos policijos žinutėje tviteryje.

Kadras iš vaizdo medžiagos/Išpuolio Naujojoje Zelandijoje vykdytojas
Kadras iš vaizdo medžiagos/Išpuolio Naujojoje Zelandijoje vykdytojas

AFP išanalizavo per srautinio siuntimo tarnybą „Facebook Live“ paskelbtos medžiagos kopiją, kurioje matyti švariai nusiskutęs baltasis vyras trumpais plaukais, atvažiuojantis prie „Masjid Al Noor“ („Šviesos mečetės“) Kraistčerčo centre, įeinantis į pastatą ir jame šaudantis.

Manifestas, kuriame išdėstomi atakos motyvai, penktadienį ryte buvo paskelbtas „Twitter“ paskyroje su tuo pačiu vardu ir atvaizdu kaip „Facebook“ paskyros, kurioje buvo transliuojama ataka.

Sąmokslo teorija

73 puslapių dokumente „Didysis pakeitimas“ („The Great Replacement“), sakoma, kad užpuolikas norėjo atakuoti musulmonus.

Manifesto pavadinimas yra toks pats kaip vienos Prancūzijoje atsiradusios sąmokslo teorijos, teigiančios, kad europiečių populiacijas jų tėvynėse išstumia didesniu gimstamumu pasižyminčios imigrantų grupės.

VIDEO: Naujoji Zelandija sukrėsta: mečetėje per šaudynes žuvo 49 žmonės

Manifeste užpuolikas save vadina Australijoje gimusiu 28 metų baltuoju iš neturtingos darbininkų klasės šeimos.

Jis sakė, kad tarp svarbių jo radikalizaciją nulėmusių veiksnių yra Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderės Marine Le Pen pralaimėjimas 2017 metų rinkimuose ir 11-metės Ebbos Akerlund žūtis per 2017 metų ataką Stokholme panaudojant sunkvežimį.

Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas penktadienį patvirtino, kad „Masjid al Noor“ užpuolikas yra Australijos pilietis.

„Absoliučiai smerkiame ataką, kurią šiandien įvykdė ekstremistas, dešiniojo sparno smurtinis teroristas“, – spaudos konferencijoje sakė S.Morrisonas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Scottas Morrisonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Scottas Morrisonas

Anksčiau Naujosios Zelandijos policija nurodė sulaikiusi keturis asmenis – tris vyrus ir moterį, tačiau jų tapatybės neatskleidė. Pareigūnai pridūrė radę ir neutralizavę du savadarbius sprogstamuosius įtaisus.

Įrašo autentiškumas

Užpuoliko paskelbto įrašo autentiškumą AFP patvirtino skaitmeniniu tyrimu, įskaitant ekrano kopijų palyginimą su internete prieinamais tų pačių vietų atvaizdais. Tarp jų yra tvoros, pašto dėžės ir įėjimo į mečetę tarpdurio vaizdai.

Užpuoliko įraše mečetės viduje matyti specifinio rašto žalias kilimas, taip pat atitinkantis tos vietos vaizdus sistemoje „Google Maps“.

Užpuolikui važiuojant prie mečetės įraše taip pat girdisi palydovinės navigacijos garsai. AFP per „Google StreetView“ atsekė jo dviejų kilometrų maršrutą.

Automobilyje teroristas kalba tik retkarčiais, kaip atrodo, australišku akcentu.

Užrašas ant vaizdo medžiagoje matomo ginklo atitinka vaizdus „Twitter“ paskyroje tuo pačiu vardu, kuriuo paskelbtas manifestas.

Manifestas buvo paskutinė žinutė toje tviterio paskyroje prieš ją užblokuojant.

Ginklų su būdingais užrašais nuotraukos šioje „Twitter“ paskyroje buvo paskelbtos kovo 13 dieną.

Tai anglų ir keliomis Rytų Europos kalbomis užrašyti istorinių karinių veikėjų vardai – daugiausia europiečių, dalyvavusių kovose su Osmanų imperijos pajėgomis XV ir XVI amžiuose. Taip pat paminėti keli asmenys, dalyvavę Kryžiaus žygiuose, vykusiuose prieš kelis šimtmečius.

„Facebook“ paskyra, kurioje vyko transliacija, po atakos nebeprieinama. „Twitter“ paskyra tuo pačiu vardu buvo greit užblokuota.

AFP vaizdo medžiagą ir tviterio paskyros ekrano kopijas parsisiuntė prieš paskyras uždarant.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius