Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 11 /14:49

Latvijoje jau užvirė aistros dėl papildomų pabėgėlių priėmimo

Latvijos valdančiajai koalicijai nepavyko susitarti dėl papildomų 526 pabėgėlių priėmimo pagal naująjį migrantų paskirstymo planą, kurį šią savaitę pristatė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude'as Junckeris.
Laimdota Straujuma
Laimdota Straujuma / „Scanpix“/AP nuotr.

Tai pranešė Latvijos vyriausybės vadovė Laimduota Straujuma po penktadienį ryte surengto neeilinio valdančiosios koalicijos partijų posėdžio. Premjerė sakė, kad tarp koalicijos partnerių vyko „labai rimtos“ diskusijos.

„Matyt, pirmadienį vidaus reikalų ministras Richardas Kozlovskis vyks į (Europos Sąjungos šalių teisingumo ir vidaus reikalų ministrų tarybos) posėdį su ta pačia pozicija, kokią Latvija turėjo anksčiau“, – sakė L.Straujuma.

Visgi dėl vieno dalyko valdančiajai koalicijai pavyko sutarti. „Visos trys valdančiosios koalicijos partijos pasisako už aiškų mechanizmą ir veiksmų gaires sprendžiant migracijos problemą Europos Sąjungoje“, – sakė premjerė.

L.Straujuma pabrėžė, kad koalicija tęs pastangas susitarti. Sekmadienį prieš ES ambasadorių posėdį yra numatytas L.Straujumos susitikimas su J.-C.Junckeriu.

„Latvija yra vienintelė šalis, nesutikusi su pasiūlymu dėl (pabėgėlių) skaičiaus. Ketinu pasikalbėti su ponu J.-C.Junckeriu, ir mes ieškosime sprendinio, priimtino Latvijai“, – sakė premjerė.

Labiausiai purkštauja dešinieji

Valdančiajai koalicijai priklausančios centro dešiniųjų Žaliųjų ir valstiečių sąjungos (ZZS) frakcijos parlamente vadovas Augustas Brigmanis sakė, kad jo partija pasisako už solidarumą veiksmus ir 250 pabėgėlių priėmimą pagal anksčiau Latvijos vyriausybės priimtą sprendimą, tačiau prieštarauja papildomų pabėgėlių atvykimui.

Valdantysis konservatyvus Nacionalinis aljansas (NA) taip pat nepritaria J.-C.Junckerio pasiūlymams.

Šios partijos valdybos narys Edvynas Šnorė sakė, kad paskirstant pabėgėlius Latvijai turėtų būti suteiktas specialus statusas, atsižvelgiant į jos istoriją ir „didelį migrantų bei nenatūralizuotų asmenų“, likusių šalyje po pusę amžiaus trukusios sovietų okupacijos, skaičių.

Anksčiau Latvijos vyriausybė pritarė savanorišku pagrindu priimti 250 pabėgėlių, tačiau rugsėjo 9 dieną Europos Komisijos vadovo pateiktuose pasiūlymuose numatyta, kad šalis papildomai turėtų priimti dar 526 pabėgėlius.

NA pasisako prieš pabėgėlių priėmimą, analogiškos pozicijos laikosi ir ZZS. Tuo tarpu didžiausios partnerės valdančiojoje koalicijoje - centro dešiniosios „Vienybės“ - atstovai įspėja, kad jei Latvija nerodys solidarumo ir nepadės spręsti pabėgėlių problemos, tai gali turėti dramatiškų pasekmių jos ekonomikai bei saugumui - šalis gali netekti ES finansavimo, o sąjungininkės gali nutraukti NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius