Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

LGBTQ vėliavoje melo skleidėjai įžvelgė ir Ukrainos vėliavos spalvas

Socialiniuose tinkluose platinama žinutė klaidina vartotojus: tvirtinama, neva vaivorykštės spalvų LGBTQ vėliavą neseniai nuspręsta papildyti Ukrainos vėliavos – geltona ir mėlyna – spalvomis. Neapykantos kalbos persmelktuose komentaruose internautai lieja tulžį, kad Ukraina „nusigręžė nuo tikrųjų vertybių“. Visa tai primena seną Kremliaus propagandininkų triuką – tvirtinti, neva tik Rusija vis dar vadovaujasi „tradicijomis“, o užpuolusi Ukrainą tik siekia jas apginti.
LGBT vėliava / SCANPIX nuotr.
LGBT vėliava / SCANPIX nuotr.

Ši naujiena sulaukė nemažai piktų komentarų tiek iš homofobų, tiek iš LGBTQ atstovų, kurie piktinosi, kad buvimas ukrainiečiu nėra seksualinė orientacija.

Šių metų gegužę socialiniuose tinkluose pasklido žinutė, ironizuojanti LGBTQ bendruomenės norą vaivorykštės spalvų vėliavoje atspindėti daugiau seksualinių orientacijų, nei tą darė ankstesnis simbolis.

Nors Lietuvoje vis dar įprasta matyti tradicinę vėliavą, per savo gyvavimo laikotarpį pride vėliava patyrė įvairių nedidelių pakeitimų, prie jos pridėtos transeksualų ir rasių įvairovės juostelės, siekiant parodyti solidarumą su šiomis grupėmis.

Melagienų bangą dar labiau pakurstė ir proginis LGBTQ vėliavos patobulinimas Dubline.

100 dienų nuo Rusijos invazijos pradžios, Dubline vykusio pasididžiavimo festivalio (angl. pride festival) metu, prie tradicinės LGBTQ vėliavos išties buvo pridėtos Ukrainos vėliavos spalvos.

Tačiau tai netapo nuolatiniu, visuotinai priimtu pokyčiu, o liko vienkartiniu solidarumo aktu.

Jaučiasi ignoruojami

Pagal Ukrainos Konstituciją, santuoka sudaroma laisvu moters ir vyro sutikimu, o karo metu Konstitucija negali būti keičiama.

Civilinė sąjunga šalyje taip pat nepripažįstama.

Bet koks bandymas pakeisti įstatymą ir anksčiau susidurdavo su dideliu barjeru Ukrainos Konstitucijoje, kurios pataisoms reikia dviejų trečdalių parlamento balsų.

Tai sudaro nemažai problemų LGBTQ asmenų atžvilgiu, ypač karo metu.

Kaip skelbia „The New York Times“, Ukrainos gynybos ministerija pagal patvirtintus nuostatus privalo užtikrinti, kad kariuomenė informuotų žuvusiojo tėvus ar sutuoktinį bei kitus artimus giminaičius apie netektį. Tačiau kadangi Ukrainoje tos pačios lyties porų santuokos nepripažįstamos, ši taisyklė tokioms poroms netaikoma. Apie tai rašė ir 15min.lt.

Gėjų teisių gynėjai tikisi, kad V.Zelenskis, buvęs komikas, karą pavadinęs pasauline kova už liberalias demokratines vertybes, kurio šalis neseniai tapo kandidate į Europos Sąjungą, imsis nagrinėti santuokų lygybės klausimą, nes jo sprendimas gali pagerinti Ukrainos padėtį, paversti ją dar liberalesne ir padėti priartėti prie Vakarų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./LGBT vėliavos
AFP/„Scanpix“ nuotr./LGBT vėliavos

Radikalus požiūris nyksta

Teisių gynėjai teigia, kad LGBT žmonės Ukrainoje nuolat susiduria su diskriminacija, nors ir ne taip plačiai kaip Rusijoje, o jų renginius šalyje paprastai aptemdo protestuotojų prieš gėjus ir kraštutinių dešiniųjų grupių grasinimai ir smurtas.

Tačiau naujausi sociologiniai tyrimai rodo, kad pastaraisiais metais Ukrainos visuomenė radikaliai pagerino savo požiūrį LGBTQ žmonių atžvilgiu, o dabar lygių teisių jiems priešininkai jau sudaro mažumą.

Gegužės mėnesį Kyjivo tarptautinio sociologijos instituto atlikta 2000 respondentų apklausa parodė, kad per pastaruosius šešerius metus ukrainiečių, turinčių „neigiamą požiūrį“ į LGBT bendruomenę, skaičius nuo maždaug 60 proc. sumažėjo iki 38 proc.

Scanpix nuotr./Londone – pirmojo miesto „Pride“ parado 50-osios metinės
Scanpix nuotr./Londone – pirmojo miesto „Pride“ parado 50-osios metinės

Dangstosi vertybėmis

Nuo pat karo Ukrainoje pradžios rusų propagandinė žiniasklaida transliavo žinutę – esą ukrainiečiai yra nacistai, o rusai juos „denacifikuos“.

Dabar situacija gerokai pasikeitė, pastaruoju metu prokremliška žiniasklaida vieningai tvirtina, kad ukrainiečiai – tradicinių vertybių griovėjai, palaiko gėjus ir iš viso „yra p..tai“ – taip menkinamai vadinami seksualinių mažumų atstovai net televizijos eteryje.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Filosofijos ir socialinės kritikos katedros vedėjas, profesorius Gintautas Mažeikis, anksčiau komentuodamas situaciją, teigė, kad homofobijos banga Rusijos valstybinėse televizijose nulemta procesų šalies viduje.

G.Mažeikis priminė, kad „blogų gėjų“ naratyvas nėra naujas – po 2014 metų Krymo aneksijos šalies propagandininkai ėmė vadinti Europą „geiropa“, taip pat akcentuoti, kad JAV esą žlunga tradicinės vertybės, kai tuo metu Rusijoje jos saugomos ir puoselėjamos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite 15min naujienlaiškius