Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meluojama, kad nuo ketvirtosios dozės gydytojai Kanadoje krito it musės

Pasaulis skaičiuoja jau dvejus metus nuo pirmosios vakcinos nuo COVID-19 suleidimo dienos, tačiau melagienų kūrėjai ir toliau tvirtina, esą skiepai nuo šios ligos yra iki galo neištirti ir net mirtini. Naujausioje melagienoje tvirtinama, kad Kanadoje net 80 gydytojų staiga mirė, gavę ketvirtąją sustiprinamąją skiepo dozę. Tačiau tai nėra tiesa.
Vakcinacija Rumunijoje
Vakcinacija Rumunijoje / „Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr.

Socialiniuose tinkluose pastaruoju metu itin aktyviai platinamas vaizdo įrašas, kuriame teigiama, neva Kanadoje medikus ėmė ištikti „staigios ir įtartinos“ mirtys po to, kai šie buvo paskiepyti ketvirtąja skiepo nuo koronaviruso doze.

Tokį teiginį skelbia JAV sąmokslo teorijų kūrėjas Stewas Petersas, davęs interviu Australijos žurnaliste prisistatančiai, taip pat vakcinų priešininkei ir sąmokslo teorijų skleidėjai Marijai Zeee.

Reaguodama į šią melagieną Kanados medicinos asociacija (CMA) teigė, kad nėra įrodymų, patvirtinančių tokius teiginius, o viešai prieinama informacija iš internetinių nekrologų ir naujienų pranešimų rodo, kad daugelis gydytojų mirė dėl visiškai su vakcinomis nesusijusių priežasčių.

„Skiepų aukoms“ priskyrė net nuskendusius

Pirmasis apie neva įtartinas medikų mirtis ėmė kalbėti Kanados gydytojas Williamas Makis, kuris ir sudarė sąrašą netikėtai mirusių jaunų gydytojų bei atviru laišku kreipėsi į Kanados medicinos asociaciją, reikalaudamas ištirti galimas šių mirčių sąsajas su skiepais.

„Jaunais“ W.Makis vadina gydytojus, kurie yra jaunesni nei 70 metų ir kurie anksčiau esą neturėjo sveikatos problemų.

Tačiau melagienų kūrėjo sudarytame sąraše nurodytos mirčių priežastys tam prieštarauja.

Atidžiau pažvelgus į sąrašą, jame galima atrasti nemažai medikų, pralaimėjusių kovą su onkologinėmis ligomis, taip pat mirusių dėl širdies ligų ir net autoavarijos auką. Pavyzdžiui, 43 metų daktarė Annabella Isabella Zawada žuvo, kai jos visureigis susidūrė su sunkvežimiu.

Patikrinus viešai skelbiamus mirusių medikų nekrologus, daugelyje jų mirčių priežastys nėra skelbiamos, tačiau nė viename giminės ar artimieji nenurodė įtariantys, kad su „netikėta mirtimi“ sietų vakcinaciją.

Pavyzdžiui, daktaras Michaelas Mthandazo nuskendo bandydamas išgelbėti savo sūnų iš upės.

60 metų daktaras Richardas Cartier žuvo leisdamasis nuo K2, antros pagal aukštį pasaulio viršukalnės (kartu su juo žuvo jo komandos draugas australas).

O 27 metų daktaras Joshua Raj Kotaro Yoneda mirė nuo retos nugaros smegenų gliomos – nuo panašios ligos mirė ir jo tėvas.

57 metų daktaro Jano Paletos kūnas buvo rastas po to, kai net kelias dienas buvo paskelbta jo paieška. Policijos ataskaitoje nurodoma, kad jo mirtis nebuvo įtartina.

Masinei vakcinacijai – tik patikimi preparatai

Pagal galiojančią tvarką, vakcinos nuo koronaviruso buvo patvirtintos skubiam naudojimui. Taip pat tai padaryta tik atlikus visas reikalingas procedūras bei daugybę tyrimų.

Galutinai registruoti vakcinas galima turint pusės metų stebėjimo duomenis.

Praėjusių metų rugpjūtį Jungtinių Valstijų Maisto ir vaistų administracija (FDA) galutinai patvirtino „Pfizer-BioNTech“ vakciną nuo koronaviruso 16 metų ir vyresniems žmonėms skiepyti.

FDA leidimas skubiam vakcinų naudojimui išduodamas tik po to, kai su jomis atliekami trijų fazių medicininiai tyrimai su savanoriais ir daugybė išsamių patikrų.

Išdavus leidimą, toliau atidžiai stebimas vakcinų poveikis ir registruojami galimi šalutiniai reiškiniai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Pfizer“ vakcina
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Pfizer“ vakcina

Gruodžio 11 dieną FDA ekspertų komitetas rekomendavo patvirtinti „Pfizer-BioNTech“ vakciną. Netrukus po to JAV buvo pradėtas vakcinacijos procesas.

Nuo 2021 metų gruodžio 14 dienos, kai prasidėjo skiepijimo kampanija JAV, iki rugpjūčio 14 dienos skiepai sumažino skiepytų medicinos darbuotojų užsikrėtimus 80 proc., palyginti su nevakcinuotais medicinos darbuotojais.

Kitos Europoje ir JAV registruotos vakcinos taip pat efektyviai apsaugo nuo koronaviruso.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius