Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė dar vienas Gazos Ruožo pasienyje Izraelio pajėgų pašautas palestiniečių žurnalistas

Mirė prieš dvi savaites per protestus Gazos Ruožo pasienyje Izraelio pajėgų ugnies sužeistas palestinietis žurnalistas, trečiadienį pranešė  žydų ir palestiniečių šaltiniai.
Mirusio palestiniečių žurnalisto artimieji
Mirusio palestiniečių žurnalisto artimieji / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

25 metų Ahmedas Abu Husseinas buvo pašautas balandžio 13 dieną, kai palestiniečių žiniasklaidai rengė reportažą apie pasienyje vykstančius protestus.

Jis yra jau antrasis žurnalistas, žuvęs per mėnesį trunkančius neramumus.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, kad A.Abu Husseinas buvo gydomas Izraelyje. Netoli Tel Avivo esanti Chaimo Shebos ligoninė patvirtino šį faktą.

Žurnalisto palaikai buvo pervežti į Gazą, kur ketvirtadienį jis bus palaidotas, nurodė pareigūnai.

H.Abu Husseinas dirbo populiarioje radijo stotyje „Radio Shaab“, kuri siejama su kairiojo sparno Palestinos išvadavimo liaudies frontu (PFLP), taip pat buvo vietos naujienų agentūros fotografas. Izraelis PFLP laiko teroristine organizacija.

H.Abu Husseinas buvo pašautas į pilvą, kai rengė reportažą apie protestus šalia Gazos Ruožo šiaurėje esančios Džabalijos, nurodė palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija.

Tos dienos protestų nuotraukose, padarytose iškart po to, kai H.Abu Husseinas buvo pašautas, žurnalistas matomas užsidėjęs šalmą su užrašu „Press“ ("Žiniasklaida").

Izraelio armija tvirtina, kad kariai šaudo tik tada, kai kyla grėsmė jų gyvybei ir kai jie bando sutrukdyti protestuotojams apgadinti sienos tvorą arba patekti į Izraelio teritoriją.

Izraelis šio incidento kol kas nekomentavo.

Palestiniečių žurnalistų susivienijimas išplatino pareiškimą, kuriame pažymi, kad laiko Izraelio valdžią „visiškai atsakinga už šį nusikaltimą“, ir ragina nubausti kaltininkus.

H.Abu Husseinas yra jau antrasis žurnalistas, žuvęs nuo kovo 30-osios, kai kilo protestų banga. Balandžio 6 dieną buvo pašautas ir vėliau mirė Gazoje įsikūrusioje televizijos prodiuserių kompanijoje „Ain Media“ dirbęs žurnalistas Yasseras Murtaja.

Y.Murtaja, dėvėjęs neperšaunamą liemenę su užrašu „Press“ ("Žiniasklaida"), buvo pašautas už kelių šimtų metrų nuo sienos, kur taip pat rengė reportažą apie protestus.

Vėliau Izraelis apkaltino Y.Murtają priklausius Gazos Ruožą valdančio islamistų judėjimo „Hamas“ ginkluotam sparnui. Žurnalisto artimieji bei kolegos tai kategoriškai paneigė.

Nuo kovo 30-osios, kai palestiniečiai pradėjo Didžiuoju sugrįžimo žygiu pavadintus protestus, nuo Izraelio pajėgų ugnies jau žuvo 41 palestinietis. Per protestus reikalaujama, kad palestiniečiams pabėgėliams būtų leista sugrįžti į savo namus, dabar esančius Izraelio teritorijoje.

Per neramumus kol kas nenukentėjo nė vienas izraelietis.

Izraelio armija tvirtina, kad kariai šaudo tik tada, kai kyla grėsmė jų gyvybei ir kai jie bando sutrukdyti protestuotojams apgadinti sienos tvorą arba patekti į Izraelio teritoriją.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Protestuotojai Gazos Ruože
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Protestuotojai Gazos Ruože

Izraelis sulaukė griežtos žmogaus teisių aktyvistų kritikos dėl savo veiksmų, o Europos Sąjunga ir Jungtinės Tautos paragino atlikti nepriklausomą tyrimą dėl žmonių žūčių.

Žydų valstybė jau dešimtmetį taiko Gazos Ruožui blokadą. Ji nuo 2008 metų triskart kariavo su „Hamas“ ir tvirtina, kad blokada būtina siekiant izoliuoti šį islamistų judėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius