Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Netikėtumas Baltarusijos teisme: R.Protasevičiui siūloma 10 metų kalėjimo

Baltarusijoje prokuroras paprašė teismo, kad telegramų kanalo „Nexta“ įkūrėjas Stepanas Putilo būtų įkalintas 20 metų, redaktorius Janas Rudikas – 19 metų, o Romanas Protasevičius – 10 metų. Apie tai praneša žmogaus teisių centras „Viasna“, remdamasis provyriausybiniais telegramų kanalais.
Romanas Protasevičius
Romanas Protasevičius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prokuroras pasiūlė R.Protasevičių suimti teismo salėje, praneša televizijos kanalas „Nastojaščeje vremia“.

Jų teismas prasidėjo vasario 16 d. S.Putilo ir J.Rudikas yra už Baltarusijos ribų, jų byla nagrinėjama specialia tvarka – už akių.

R.Protasevičius ir jo draugė Sofija Sapega buvo sulaikyti 2021 m. gegužę dėl priverstinio „Ryanair“ lėktuvo, kuris iš Atėnų skrido į Vilnių, nutupdymo Minske per Baltarusijos režimo operaciją. S.Sapega buvo nuteista 6 metams kalėjimo, ji netrukus bus perduota Rusijai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sofia Sapega ir Romanas Protasevičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sofia Sapega ir Romanas Protasevičius

Po sulaikymo jis sudarė susitarimą su tyrimu, po kurio jis ir S.Sapega buvo perkelti į namų areštą. 2022 m. sausį R.Protasevičius paskelbė, kad buvo paleistas iš namų arešto, nors baudžiamoji byla nebuvo nutraukta; jis davė interviu valstybinei televizijai, rašė socialiniuose tinkluose ir netgi tariamai susirado darbą.

Valstybinės agentūros „BelTA“ duomenimis, kaltinamieji kaltinami mažiausiai 1 586 nusikaltimais. Be kita ko, jie kaltinami sąmokslu užgrobti valdžią, „destruktyvių tikslų“ turinčios medžiagos skelbimu, protestuojančių piliečių raginimais imtis teroro aktų.

„Twitter“ nuotr./Stepanas Putilo
„Twitter“ nuotr./Stepanas Putilo

Iš viso S.Putilo kaltinamas pagal 13 Baudžiamojo kodekso straipsnių, J.Rudikas – pagal 12, o R.Protasevičius – pagal devynis. Balandžio 13 d. paaiškėjo, kad R.Protasevičius taip pat kaltinamas pakartotinai vadovavęs ekstremistinei formuotei.

Be to, pagal Generalinės prokuratūros ieškinį „valstybės interesais“ kaltinamieji turi atlyginti daugiau kaip 30 mln. rublių (11,9 mln. JAV dolerių ekvivalentu) „turtinę žalą“.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Janas Rudikas
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Janas Rudikas

Pasak valstybinio kaltintojo, S.Putilo, J.Rudikas ir R.Protasevičius, be kita ko, dalyvavo rengiant valstybės valdžios perdavimo Sviatlanai Cichanouskajai planą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius