-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pasaulyje gilėja Kinijos koronaviruso krizė

Kinijos koronaviruso krizė ketvirtadienį pagilėjo mirties atvejų skaičiui išaugus iki 563, o tūkstančiams žmonių įstrigus kruiziniuose laivuose, kurių karantinavimas pakurstė pasaulinę paniką dėl šios epidemijos.
Pasaulyje gilėja Kinijos koronaviruso krizė
Pasaulyje gilėja Kinijos koronaviruso krizė / „Scanpix“ nuotr.

Kinijoje naujuoju virusu jau užsikrėtė daugiau kaip 28 tūkst. žmonių. Pareigūnams sunku suvaldyti protrūkį, nors milijonams gyventojų vis didėjančioje miestų grupėje nurodyta likti namuose.

Dvi dešimtys valstybių jau yra patvirtinusios šios kvėpavimo takų ligos atvejų. Manoma, kad virusas praėjusių metų pabaigoje išplito iš egzotinių laukinių gyvūnų turgaus Uhano mieste centrinėje Kinijos dalyje.

Tūkstančiai žmonių kruiziniuose laivuose Honkonge ir Japonijoje dabar priversti kankinamai laukti, kol paaiškės, ar dar kas nors iš jų pasigavo mirtinai pavojingą virusą.

Jau patvirtinta, kad mažiausiai 20 žmonių užsikrėtė laive „Diamond Princess“. Nuo pirmadienio vakaro šiame kruiziniame laive prie Jokohamos yra įstrigę maždaug 3,7 tūkst. keleivių ir įgulos narių iš daugiau kaip 50 valstybių.

Honkonge 3,6 tūkst. žmonių naktį turėjo praleisti uždarytame kruiziniame laive „World Dream“. Pareigūnai tikrino jų sveikatą, nes trims buvusiems šio laivo keleiviams buvo diagnozuotas koronavirusas.

Honkongas ypač nerimauja, nes ligos protrūkis priminė apie kitą koronavirusą, ūminio kvėpavimo takų sindromo (SARS) sukėlėją. 2002–2003 metais nuo SARS šiame mieste mirė beveik 300 žmonių, o pagrindinėje Kinijos teritorijos dalyje – dar 349.

Panikuojantys pirkėjai pusiau autonominiame Honkonge nuo parduotuvių lentynų nušlavė tualetinį popierių, nes internete buvo pasirodę klaidingi pranešimai, esą jo trūksta. Valdžia paragino žmones laikytis ramiai.

Kol kas Honkonge nuo naujojo viruso mirė vienas žmogus.

„Scanpix“/AP nuotr./Ligoninė Uhane
„Scanpix“/AP nuotr./Ligoninė Uhane

Kinijoje toliau didėjant mirties atvejų skaičiui, sveikatos apsaugos ekspertai pabrėžia, kad mirtingumas nuo naujojo viruso 2019-nCoV yra 2 proc. – daug mažesnis nei nuo SARS, kuris prieš 17 metų pražudydavo maždaug 10 proc. juo užsikrėtusių žmonių.

Tačiau dėl 2019-nCoV buvo paskelbta pasaulinė ekstremali situacija, todėl kelių šalių vyriausybės perspėjo žmones nevykti į Kiniją ir uždraudė atvykti žmonėms iš šios šalies. Oro bendrovės atšaukė daug skrydžių.

Laikinos ligoninės

Virusas plačiai išplito Naujųjų metų pagal Mėnulio kalendorių laikotarpiu, kai milijonai žmonių sausio pabaigoje keliavo po visą šalį.

Karštligiškai bandydama stabdyti viruso plitimą Kinija taiko beprecedentes priemones, tačiau mirties ir užsikrėtimo atvejų toliau daugėja, ypač epidemijos epicentre – Hubėjaus provincijoje, kur nuo praėjusio mėnesio pabaigos praktiškai uždaryta 18 miestų, kuriuose gyvena 56 mln. žmonių.

Uhane liga diagnozuota ir vienam naujagimiui. Tai rodytų, kad jis užsikrėtė nuo motinos nėštumo metu ar iškart gimęs.

Hubėjaus sostinės Uhano ligoninės perpildytos, todėl pareigūnai turi atidaryti jau antrą lauko ligoninę su 1,6 tūkst. lovų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dezinfekuojama traukinių stotis Kinijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dezinfekuojama traukinių stotis Kinijoje

Pirmoji, 1 tūkst. lovų turinti lauko ligoninė buvo atidaryta anksčiau šią savaitę. Be to, pareigūnai sako verčiantys visuomeninius pastatus laikinomis medicinos įstaigomis.

11 mln. gyventojų turinčiam miestui labai trūksta lovų, sakė Uhano aukšto rango pareigūnas Hu Lishanas. Jis pažymėjo, kad į 28 ligonines, kuriose iš viso yra 8 254 lovos, buvo paguldyti 8 182 pacientai.

Taip pat trūksta įrangos ir medžiagų, sakė Hu Lishanas.

Centrinė vyriausybė yra paskelbusi priemonių, kuriomis siekia užtikrinti gyvybiškai svarbių medicininių priemonių tiekimą, ir kovai su epidemija būtinų prekių gamintojams taiko mokesčių lengvatas.

„Privalome imtis visapusiškų veiksmų visoje šalyje, kad patenkintume būtinų medicininių prekių ir medicinos profesionalų poreikį Hubėjaus provincijoje“, – sakė šalies premjeras Li Keqiangas, kurį citavo oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“.

„Scanpix“/AP nuotr./Li Keqiangas
„Scanpix“/AP nuotr./Li Keqiangas

Pietų Kinijoje įsikūrusi genomo sekvenavimo kompanija „BGI Group“ paskelbė trečiadienį atidariusi laboratoriją Uhane, kuri per dieną dėl koronaviruso galės ištirti iki 10 tūkst. žmonių.

Miestai imasi veiksmų

Vis daugiau Kinijos miestų nurodo žmonėms neiti į lauką.

Tarp jų yra vos už 175 km nuo Šanchajaus esantis Hangdžou miestas, kur gatvės blokuotos tvoromis, o gyventojai per garsiakalbius raginami: „Neikite į lauką!“

Kai kuriuose miestuose, net pačioje šalies šiaurėje, gyventojams siūlomos piniginės premijos už pranešimus apie žmones, atvykusius iš Hubėjaus.

Pekine, kur gatvės tebėra nykiai tuščios ir nedirba kompanijos, restoranams uždrausta priimti užsakymus šventėms.

Su Hubėjumi besiribojančios Dziangsi provincijos sostinėje Nančange vaistininkai privalo pranešti pareigūnams apie žmones, perkančius vaistų nuo karščiavimo ar kosulio.

Miestas taip pat apribojo šeimai leidžiamų išėjimų skaičių.

Protrūkis paveikė ir didžiąsias kompanijas.

Technologijų milžinės „Foxconn“ gamyklos Henano provincijoje darbininkams, gaminantiems telefonus „iPhone“, paskelbtas karantinas iki dviejų savaičių, pranešė kompanija. Henanas taip pat ribojasi su Hubėjumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius