Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš 15 metų iš Bolivijos prezidento posto pasitraukęs C.Mesa siekia tapti šalies vadovu

Prieš 15 metų iš Bolivijos prezidento pareigų atsistatydinęs Carlosas Mesa vėl atsidūrė per žingsnį nuo valdžios ir laikomas stipriausiu konservatorių kandidatu, galinčiu įveikti kairuolį Luisą Arce.
Carlosas Mesa
Carlosas Mesa / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Bolivija Rinkimai

Šiai Pietų Amerikos šaliai 2003–2005 metais vadovavęs centristas C.Mesa turi nebaigtų reikalų: jo sugrįžimui į valdžią per sukčiavimo aptemdytus rinkimus prieš metus sutrukdė Evo Moraleso ginčytina pergalė.

To balsavimo rezultatai vėliau buvo panaikinti įsiplieskus smurtiniams gatvės protestams, o gerokai uždelsti pakartotiniai rinkimai turi įvykti sekmadienį.

67 metų buvęs istorikas ir žurnalistas sako atėjęs į politiką vedinas „minties, kad reikia būti įvykių centre ir stengtis juos pakeisti“.

La Pase gimęs ispanų kilmės C.Mesa gavo išsilavinimą Ispanijoje. Jis sugrįžo į Boliviją ir prieš tapdamas politiku turėjo pripažinimą pelniusią televizijos žurnalisto karjerą.

„Dujų karas“

2003 metų spalį jis perėmė valstybės vadovo pareigas neįprastomis sąlygomis, kuomet prezidentas Gonzalo Sanchezas de Lozada pabėgo iš šalies, brutaliai numalšinęs „duju karu“ vadinamą sukilimą, pareikalavusį daugiau nei 60 gyvybių.

G.S.De Lozada išprovokavo smurtinius protestus, ypač indėniškame El Alto mieste, pristatęs planus eksportuoti Bolivijos gamtines dujas per istorinės varžovės Čilės teritoriją.

„Mirusieji jus palaidos“, – savo memuaruose „Prezidentūra apgultyje“ C.Mesa prisimena pasakęs G.S.De Lozadai per tą audringą laikotarpį.

„Scanpix“/AP nuotr./Carlosas Mesa
„Scanpix“/AP nuotr./Carlosas Mesa

C.Mesa netrukus pats susidūrė su vis labiau organizuotais indėnų bendruomenių protestais prieš augančias degalų kainas su E.Moralesu priešakyje.

Buvęs žurnalistas iš valstybės vadovo pareigų traukėsi du kartus: pirmąkart jam to neleido padaryti Kongresas, o 2005 metais jis galiausiai atsisakė posto. Paskui buvo surengti rinkimai, per kuriuos į valdžią atėjo E.Moralesas. Dar po 14 metų jis buvo diskredituotas ir nenoromis atsistatydino pats.

C.Mesa nesureikšmina E.Moraleso pasiekimų ekonomikos srityje, daugelis kurių priskiriami pastarojo ekonomikos ministrui – L.Arce.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Evo Moralesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Evo Moralesas

C.Mesos teigimu, šalies ekonominė sėkmė nebuvo „savaiminė“, o daugiausia buvo nulemta Bolivijos gausių gamtinių išteklių staigiai padidėjusia verte.

Jo politinė bazė „Comunidad Ciudadana“ yra mažų partijų, piliečių platformų ir regionų lyderių susivienijimas.

Pastangos įveikti MAS

Remiantis dauguma apklausų, L.Arce – dabar tremtyje gyvenančio E.Moraleso socialistų partijos MAS kandidatas – užtikrintai pirmauja prieš C.Mesą 6–7 procentiniais punktais.

Tačiau svarbiausia yra tai, kad atotrūkis neviršija 10 procentų, kurių reikia L.Arce, kad laimėtų rinkimus jau pirmame ture.

Analitikai mano, kad C.Mesa, kaip nuosaikių pažiūrų politikas, yra pajėgus užsitikrinti Bolivijos viduriniosios klasės rinkėjų, daugelis kurių nepritaria MAS politikai, balsus ir laimėti antrajame ture, tikriausiai įvyksiančiame lapkričio 29 dieną.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Carlosas Mesa
AFP/„Scanpix“ nuotr./Carlosas Mesa

Jo bičiulis boliviečių rašytojas Alfonso Gumicio apibūdina dešiniojo sparno kandidatą kaip „nepaprastai metodišką ir sistemingą žmogų ne tik darbe, bet ir kasdieniame gyvenime“.

Nepaisant aštrių politinių nesutarimų, E.Moralesas buvo paskyręs C.Mesą savo pasiuntiniu, siekdamas užtikrinti paramą Bolivijai jos dvikovoje su kaimynine Čile Tarptautiniame Teisingumo Teisme.

Galiausiai teisėjai nutarė, kad Čilė neprivalo tenkinti Bolivijos reikalavimų atidaryti sausumos koridorių, kuris suteiktų jai išėjimą į Ramųjį vandenyną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius