Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Propagandininkės auka: taip nenori sankcijų, kad net prie +18 įlindo į striukę

Propaganda taip verčiasi per galvą kartodama, kad jai sankcijas paskelbusios Europos laukia nelengva žiema, kad kai kurie įspėjimai tampa ne tik akivaizdžiai melagingi, bet ir komiški. Didžiulio dėmesio sulaukė Vokietijoje gyvenančios tinklaraštininkės skundas, kad, nakčiai išjungus šildymą, namie prireikė striukės, nors lauke tą dieną buvo kone 20 laipsnių šilumos.
Televizijoje tinklaraštininkė buvo pristatyta kaip Julija Černyšiova, bet ji geriau žinoma Prochorovos pavarde
Televizijoje tinklaraštininkė buvo pristatyta kaip Julija Černyšiova, bet ji geriau žinoma Prochorovos pavarde / Ekrano nuotr. iš 1tv.ru

Namie – su striuke, nors lauke +18

Prieš dvi savaites prokremliškos Rusijos televizijos „Pirmasis kanalas“ laidoje „AntiFake“ (angl. „Anti melagiena“) buvo kalbinama šiltą striukę vilkinti rusakalbė mergina iš Miuncheno.

Metais, kai jau spalio pabaigoje pasirodo pirmasis sniegas, toks drabužis gatvėje nenustebintų, nors akivaizdžiai tinkamesnis žiemai – su pašiltinimu ir dirbtinio kailio juosta puoštu gobtuvu.

Bet šį rudenį taip apsirengusi praeivė turbūt patrauktų žvilgsnį – dažnas iš Vokietijos pietuose gyvenančių žmonių dienomis nesirengia net lengvos striukės, pakanka bliuzono, džemperio ar liemenės, o kai kurie į lauką išlenda ir su šortais ar trumparankoviais marškinėliais.

Taip pat skaitykite: „Žiema bus ilga“: kas šalčių bijančiai Europai pasiuntė šį įspėjimą nuo „Gazprom“?

Dar neįprasčiau, kad mergina taip apsirengusi buvo namie. Laidos vedėjui Aleksandrui Smolui pasiteiravus, kodėl prireikė tokios aprangos, tinklaraštininke Julija Černyšiova pristatyta pašnekovė pasiskundė, kad buvo šalta.

„Rytas, dar neįšilo dujų katilas. Apie dvyliktą jau būna normaliai“, – aiškino ji ir pridėjo, kad nakčiai šildymas išjungiamas.

Kiekvieną darbo dieną transliuojamos laidos „AntiFake“, kurioje esą demaskuojami Vakaruose skelbiami melai, vedėjas į tai sureagavo kreiva šypsena: „Reikia palaukti porą valandų ir taps šilčiau…“

Jis nepaprašė emigrantės parodyti termometro. Kiek iš tiesų tuomet buvo patalpoje, patikrinti neįmanoma.

123RF.com nuotr./Sušalusi moteris
123RF.com nuotr./Sušalusi moteris

Tačiau iš pažiūros neatrodo, kad tinklaraštininkė tikrai būtų šalusi. Striukė buvo prasagstyta, po ja matyti balti trikotažiniai marškinėliai (galbūt ir trumpomis rankovėmis).

Gobtuvas buvo ant galvos, nors žmonės net lauke šią drabužio dalį dažniausiai naudoja per didelį šaltį, sningant ar pučiant vėjui. Jis vis taikėsi nuslysti, bet mergina nė nesistengė jo užsimaukšlinti tvirčiau.

J.Černyšiovos atvaizdas stipriai kontrastavo su šąlančiojo įvaizdžiu: tikėtina, kad tuomet žmogus siaustųsi į striukę ar bent ją užsisegtų, gal šiek tiek drebėtų ir kažin ar būtų taip linksmai nusiteikęs.

Kad ši scena buvo surežisuota, patvirtina ir pokalbio dieną – spalio 14-ąją – Miunchene buvusi temperatūra.

Ekrano nuotr. iš world-weather.info/Tą dieną, kai tinklaraštininkė TV eteryte pasirodė su žiemine striuke, už lango buvo 11-17 laipsnių šilumos
Ekrano nuotr. iš world-weather.info/Tą dieną, kai tinklaraštininkė TV eteryte pasirodė su žiemine striuke, už lango buvo 11-17 laipsnių šilumos

Tinklalapyje world-weather.info nurodyta, kad tądien termometrai rodė 52–63 laipsnius Farenheito (maždaug 11–17 laipsnių Celsijaus).

Šilčiausia buvo ankstyvą popietę, bet ir maždaug 10 val., kai galėjo vykti pokalbis, jau buvo sušilę iki gerų 12 laipsnių. Lietuvoje, jei laikosi tokia vidutinė temperatūra, net nejungiamas centrinis šildymas.

Ekrano nuotr. iš wetter.de/Orai Miunchene šių metų spalio vidury
Ekrano nuotr. iš wetter.de/Orai Miunchene šių metų spalio vidury

Oras tai dienai nebuvo „užsakytas“ – kad spalis šiemet Vokietijoje neįprastai šiltas, rodo ir prognozės vėlesnėms dienoms.

Ekrano nuotr. iš gismeteo.ru/Orai Miunchene šių metų spalio vidury
Ekrano nuotr. iš gismeteo.ru/Orai Miunchene šių metų spalio vidury

„Vokišką“ sriubą dalijo prie Pskovo

Toliau kalba laidoje pasuko pabėgėlių link. „Vokiečiai iš pradžių labai džiaugėsi pabėgėliais iš Ukrainos, dabar, mano akimis, požiūris tampa neutralesnis“, – įspūdžiais dalijosi vedėjas. Jie esą nusiteikę švelninti sankcijas, baimindamiesi, kad negalės žiemą apšildyti namų.

J.Černyšiova papasakojo, esą kiekvieną trečiadienį Miunchene vokiečiai protestuoja prieš ginklų tiekimą Ukrainai.

„Pirmą kartą matau gyvenime, kad vokiečiai taip protestuotų prieš pabėgėlius. Prieš arabus nebuvo jokių protestų, prieš sirus, prieš juodaodžius…“ – kalbėjo ji.

Taip pat skaitykite: Internete paplito melagiena apie pabėgėlių užmuštą paauglį, policija ją paneigė

Vokietijos gyventojai esą nesitikėjo, kad „ukrainiečiai užsiiminės vandalizmu“, kad taip bus traukiama į konfliktą su Rusija, mat „niekas nenori konfliktuoti su Rusija“.

Ekrano nuotr. iš 1tv.ru/Mitingas prieš sankcijas Rusijai vyko, tik ne Miunchene, o Berlyne, jį organizavo „Alternatyva Vokietijai“
Ekrano nuotr. iš 1tv.ru/Mitingas prieš sankcijas Rusijai vyko, tik ne Miunchene, o Berlyne, jį organizavo „Alternatyva Vokietijai“

Šie žodžiai buvo iliustruoti kadrais iš mitingo, kuriame tikrai buvo reikalaujama atšaukti sankcijas, bet jis vyko ne trečiadienį, o sekmadienį – spalio 9-ąją, ne Miunchene, o Berlyne prieš Bundestago – parlamento – rūmus ir jį surengė ne vokiečiai apskritai, o dešinioji populistinė partija „Alternatyva Vokietijai“.

Prieš tai buvo rodomi esą patys pabėgėliai. Kažkokiame lauke, tiesiog ant žolės pastačius stalus, jiems buvo pilstoma karšta sriuba, matyti į plastikinius maišus sudėti galbūt maisto produktai ar paaukoti drabužiai.

Ar šie žmonės tikrai pabėgėliai, patikrinti sunku – jų reportaže negirdėti. Bet veiksmas vyko akivaizdžiai ne Vokietijoje – tam nustatyti nereikia nė specialaus tyrimo, užtenka paskaityti trumpame reportaže matomus užrašus.

Ekrano nuotr. iš 1tv.ru/Sriuba tariamai Vokietijoje atsidūrusiems pabėgėliams buvo semiama rusiško majonezo indeliu
Ekrano nuotr. iš 1tv.ru/Sriuba tariamai Vokietijoje atsidūrusiems pabėgėliams buvo semiama rusiško majonezo indeliu

Pavyzdžiui, sriuba į vienkartinius dubenėlius pilstoma plastikiniu kibirėliu nuo majonezo „Provansal“. Jo pavadinimas užrašytas kirilica. Tiesa, tai dar nieko nereiškia, mat Vokietijoje parduodami įvairūs rusiški produktai, esama net specializuotų parduotuvių.

Bet viską išduoda ant reklaminio stendo taip pat kirilica užrašytas adresas: Opočka, Mechanizatorių 5. Tai yra maždaug 10 tūkst. gyventojų turintis miestas Rusijos Pskovo apskrityje, už pusšimčio kilometrų nuo sienos su Latvija.

Taip pat skaitykite: Propaganda džiaugiasi per anksti: Europoje tualetinio popieriaus dar yra

Nurodytu adresu veikia „Surgutneftegaz“ motelis, sutampa ir telefono numeriai. Reklaminiame plakate matoma statinio dalis yra panaši į motelio fasadą, tad greičiausiai tai yra jo reklama.

Įdomus sutapimas – atsiliepimuose apie šią apgyvendinimo įstaigą kai kurie žmonės skundėsi, kad šaltuoju metų laiku jame būna šalta.

Ekrano nuotr. iš 1tv.ru/Vokietijoje atsidūrę ukrainiečių pabėgėliai buvo nufilmuoti rusiškų užrašų fone
Ekrano nuotr. iš 1tv.ru/Vokietijoje atsidūrę ukrainiečių pabėgėliai buvo nufilmuoti rusiškų užrašų fone

Fone matyti „Surgutneftegaz“ – vienos didžiausių dujų ir naftos gavybos grupių Rusijoje – valdoma degalinė (dalis jos pavadinimo matyti tarp žmonių).

Ekrano nuotr. iš google.com maps/Sriuba tariamiems pabėgėliams Vokietijoje galėjo būti dalijama šioje pievoje Pskovo srityje, rodyklėmis pažymėtas ir degalinė bei motelis
Ekrano nuotr. iš google.com maps/Sriuba tariamiems pabėgėliams Vokietijoje galėjo būti dalijama šioje pievoje Pskovo srityje, rodyklėmis pažymėtas ir degalinė bei motelis

Ir Rusijoje filmuota scena su tariamai Vokietijoje atsidūrusiais pabėgėliais, ir Miunchene šąlanti tinklaraštininkė sulaukė ne tik nuostabos ir piktų komentarų, kad į viešumą buvo paleista tokia baltais siūlais siūta propaganda, bet ir pašaipų.

„Nerangi Kremliaus propaganda: Rusijos agitatorė „šąla“ Miunchene, lauke esant 18 laipsnių temperatūrai“, – ironizavo portalas n-tv.de.

Vienas tinklaraštininkas šį ir kai kuriuos kitus propagandos atvejus lygino su amerikiečių komedija „Bukas ir bukesnis“, legendinės britų komikų trupės „Monty Python“ juokais. „Sunku patikėti, kad šalis, kuri kadaise turėjo KGB, dabar kuria „Pietų parką“ (amerikiečių satyrinį animacinį serialą – red. past.) primenančius dalykus“, – stebėjosi jis.

„O aš dviem dienomis anksčiau gėriau kavą savo sode Vokietijoje, vilkėdamas šortus, – į šiltą striukę vilkinčios merginos nuotrauką sureagavo vienas internautas. – Velniškai šilta spalio pabaiga.“

Naujienų kanalas NEXTA savo paskyroje „Twitter“ pakomentavo taip: „Propagandininkai iš Rusijos „Pirmojo kanalo“ norėjo parodyti „sunkų ukrainiečių pabėgėlių gyvenimą Europoje“, bet parodė Rusiją.“

Po šokio pagal „Katiušą“ – policijos vizitas

Su karu Ukrainoje susijusias naujienas sekantys žmonės netruko pastebėti, kad mergina iš Miuncheno itin panaši į tą, kuri karo metu pagarsėjo ne vienu išpuoliu prieš ukrainiečius. Tik ši geriau žinoma kaip Julija Prochorova, o ne Černyšiova.

Po spalio 10-osios atakų prieš daugelį Ukrainos miestų, kuriomis buvo taikomasi į civilius gyventojus bei infrastruktūrą ir per kurias žuvo 23 žmonės, o dešimtys buvo sužeista, socialiniuose tinkluose pasirodė ciniškas vaizdas.

Beveik 20 sek. trukmės įraše matyti sprogimas gatvėje, kuriomis važiuoja mašinos. Tokiame fone, panašu, ta pati šąlanti mergina iš Miuncheno šoka pagal trankią muziką ir rusiškai dainuoja kartu: „Pakaks rūkyti, kur papuolė, rūkykite, kur dar nepapuolė“.

Kiek anksčiau ji ragino Europos Sąjungoje gyvenančius rusus naudoti kaip įmanoma daugiau energijos ir taip padėti Rusijai laimėti prieš Ukrainą. „Tačiau jai nė į galvą neatėjo mintis įjungti šildymą“, – ironizavo Vokietijos portalas n-tv.de, turėdamas omeny jos skundą dėl šaltų radiatorių.

J.Prochorova vasarą išgarsėjo taip, kad pateko ir į Austrijos žiniasklaidos antraštes. Zalcburge, kuris yra už 150 km nuo Miuncheno, ji sekė iš paskos ir įžeidinėjo dvi ukrainietes pabėgėles. Mergina šaukė „Rusija nugalės“, „Šlovė Rusijai“, „Kam priklauso Chersonas?“, šaipėsi, kad jame jau vyksta referendumas, keikėsi.

Rusė nufilmavo šią sceną ir vaizdo įrašą paskelbė internete, o kitą dieną sužinojo, kad netikėtai baigėsi jos atostogos Austrijoje. Mat viešbučių rezervavimo portalas „Booking“, iškart sureagavęs į šį išpuolį, ne tik atšaukė visas jos rezervacijas, bet ir užblokavo paskyrą.

„Scanpix“/„Imago/Joko“ nuotr/„Booking.com“
„Scanpix“/„Imago/Joko“ nuotr/„Booking.com“

Tai sužinojusi, mergina gerokai nustebo (mat esą tik garsiai pareiškusi, kad ruošiamasi referendumui) ir apsipylė ašaromis. Ji, riebiai keikdamasi, skundėsi, kad buvo sugadintos jos atostogos, ir įspėjo verčiau ilsėtis važiuosianti į Rusiją.

Išpuolis šiemet gegužės 9-ąją, kai per Rusijoje minimą Pergalės dieną Miunchene būrys ukrainiečių ir jiems prijaučiančiųjų susirinko išreikšti paramos užpultai šaliai, tinklaraštininkei gali atsirūgti dar labiau. „Ji turi bijoti ne 18 laipsnių temperatūros rudenį Miunchene, o Vokietijos baudžiamojo persekiojimo“, – įspėjo portalas n-tv.de.

Mergina tądien prieš ukrainiečius šoko įsisupusi į Rusijos vėliavą ir skambant populiarioms rusiškoms dainoms „Kalinka“ bei „Katiuša“ (pasakojama, esą būtent pagal šią rusų kariai Antrojo pasaulinio karo metais BM serijos raketinės artilerijos kovines mašinas pavadino katiušomis).

O po gerų penkių mėnesių sulaukė policijos apsilankymo. Jos bute Landshute (už 70 km į šiaurės rytus nuo Miuncheno esančiame mieste, kur iš tikrųjų su partneriu gyvena) spalio vidury buvo atlikta krata. Pareigūnai pasiėmė tris išmaniuosius telefonus ir nešiojamąjį kompiuterį.

Vietos prokuratūros teigimu, yra keletas pranešimų dėl propagandininkės elgesio, įskaitant įžeidinėjimą. Ji įtariama socialiniuose tinkluose propagavusi ir šlovinusi Rusijos agresiją prieš Ukrainą, kad Vokietijoje gyvena neteisėtai – be specialaus leidimo, kurio jai reikėtų kaip Rusijos pilietei. J.Prochorova tuo socialiniuose tinkluose gyrėsi ir pati.

Beje, internete galima rasti ir įrašą, kuriame ji pataria, kaip elgtis gavus raštą iš policijos dėl elgesio ukrainiečių atžvilgiu, – nusišluostyti sėdynę. Tą ji ir pademonstruoja, kaip galima numanyti, sėdėdama ant klozeto. Panašių raštų tinklaraštininkė gavusi jau ne kartą.

Praeitis – ne mažiau spalvinga už dabartį

Vasarį 31-ąjį gimtadienį švęsiančios Julijos Sergejevnos Prochorovos (toks jos visas vardas, bet kartais prisistato ir Černyšiovos ar Černyšovos pavarde) biografija – ne mažiau spalvinga nei jos komentarai ir pasirodymai internete bei gatvėse prieš ukrainiečius.

Rusijos pilietė, kaip rodo jos skrydžių lėktuvais datos (internete galima rasti informacijos apie šias keliones), į Vokietiją persikėlė prieš pat 28-ąjį gimtadienį – 2020 m. vasario 16 d.

Ekrano nuotr. iš 1tv.ru/Tą dieną, kai tinklaraštininkė TV eteryje pasirodė su žiemine striuke, už lango buvo 11-17 laipsnių šilumos
Ekrano nuotr. iš 1tv.ru/Tą dieną, kai tinklaraštininkė TV eteryje pasirodė su žiemine striuke, už lango buvo 11-17 laipsnių šilumos

Prieš tai ji esą gyveno Samaroje, kur studijavo ekonomiką (tai buvo jau antras aukštasis išsilavinimas) ir uždarbiavo tvarkydama butus. Vokietijoje oficialaus darbo neturi, save vadina tinklaraštininke ir Rusijos kariuomenės pagalbininke.

Internete galima rasti užuominų apie galimai pikantiškus jos gyvenimo momentus, net esą tai rodančių nuotraukų, bet šios informacijos patvirtinti neįmanoma.

Rusijoje mergina yra dalyvavusi laidoje „Susituokime!“ (įrašus galima peržiūrėti čia, čia), taip siekdama atkeršyti vaikiną nuviliojusiai konkurentei.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius