Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ramzano Kadyrovo tėvo vardu pavadintas Čečėnijos fondas leidžia išplauti milijardus rublių

Rusijos dienraštis „Kommersant“ paskelbėatlikto tyrimo rezultatus, kurie įrodė, jog buvusio Čečėnijos lyderio Achmato Kadyrovo vardu pavadintas fondas tapo pinigų plovimo ir pasisavinimo mechanizmu, skelbia newsru.com.
Ramzanas Kadyrovas
Ramzanas Kadyrovas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Prie šių faktų atskleidimo nemažai prisidėjo ir Michailo Chodorkovskio vadovaujamas „Atviros Rusijos“ fondas. Tyrimas parodė, kad dabartino Čečėnijos vado Ramzano Kadyrovo vadovaujamas, jo tėvo vardu pavadintas fondas – viena stambiausių tokio tipo organizacijų Rusijoje, kurios finansiniai reikalai griežtai įslaptinti.

„Kommersant“ žurnalistų teigimu, informacijos apie A.Kadyrovo fondo veiklą nepateikia netgi Rusijos Teisingumo ministerija. „Transparency International“ atstovai patvirtino, kad šis fondas, gaunantis tikrai daugiau nei 3 milijonus rublių, ataskaitas apie savo veiklą turėtų teikti reguliariai, tačiau to nesilaikoma.

Žurnalistų tyrimo duomenys atskleidžia, kad fondui vadovauja A.Kadyrovo našlė Ayman. Dokumentai rodo, kad ji yra įkūrusi ir įmonę „Lainer-1”, kurios veiklos sritis yra ir „maisto produktų gamyba“. Savo pajamų bendrovė neatskleidžia.

Jos direktorius – Ramzanas Musaichanovas, kuris taip pat yra ir bendrovės „Sapfir“ įkūrėjas. Ši bendrovė užsiima elektros įrangos remontu ir yra laimėjusi net kelis didelės vertės valstybės konkursus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Medvedevas ir Ramzanas Kadyrovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Medvedevas ir Ramzanas Kadyrovas

„Lainer-1” priklauso ir 49 procentai „Grozny-avia“ kompanijos akcijų. Ši kompanija vien per 2013 metus uždirbo 930 milijonų rublių. Viena iš stambiausių R.Kadyrovo fondo rėmėjų – „Megastrojinvest“ kompanija, užsiimanti statybomis visoje Rusijoje.

Pats fondas per statytinius ar susijusias firmas kontroliuoja kompaniją „Arena City“, kuriai priklauso prabangus viešbutis Grozne – jame  apsistoja užsienio žvaigždės ir pats R.Kadyrovas, o taip pat kitus strateginės reikšmės pastatus.

Pats fondas per statytinius ar susijusias firmas kontroliuoja kompaniją „Arena City“, kuriai priklauso prabangus viešbutis Grozne, kuriame apsistoja užsienio žvaigždės ir pats R.Kadyrovas, o taip pat kitus strateginės reikšmės pastatus.

Taip pat fondas daro įtaką ir kompanijai „Colosseum“, kuri valdo Grozno centre esantį sporto centrą, į kurį susirenka treniruotis geriausi pasaulio kovotojai. Ši kompanija turi leidimą pardavinėti alkoholį Čečėnijoje, kuri oficialiai laikoma šalimi „be alkoholio“. Būtent per šią kompaniją saitai ratu veda paties R.Kadyrovo link.

Kita dalis „Colosseum“ akcijų priklauso mažai žinomai kompanijai „Industrija“, kuri be visa ko užsiima ir prekyba alkoholiu. „Colosseum“ vadovas Ruslanas Chacijevas yra ir „Besser-Kavkaz-Invest“ ir „Besser-Kavkaz“ bendrasavininkis bei generalinis direktorius.

Ši kompanija įkūrė Čečėnijos biliardo federaciją, kuriai vadovauja Chamidas Kadyrovas, vadovaujantis ir sunkiosios atletikos federacijai. Abi organizacijos dosniai išlaikomos iš A.Kadyrovo fonde surinktų lėšų.

Dar vienas iš „biliardo mėgėjų“ – „Leader Auto“ įkūrėjas Bai-Ali Jedilgirejevas, kuris ne tik užsiima biliardo propagavimu Čečėnijoje, bet ir yra stambiausias lengvųjų automobilių prekybininkas visame regione, pardavinėjantis importinius automobilius.

„Leader Auto“ valdo 60 procentų „Grozny city“ akcijų. Šiai įmonei priklauso visi Grozne dygstantys dangoraižiai ir modernūs pastatai. Visos šios statybos siejasi su A.Kadyrovo fondo rėmėjais, R.Kadyrovui palankiais asmenimis.

Visos šios statybos siejasi su A.Kadyrovo fondo rėmėjais, R.Kadyrovui palankiais asmenimis.

Tiesa, fondas pinigus surenka ne tik iš minėtų kompanijų ir jas atstovaujančių Čečėnijos lyderiui artimų asmenų, bet ir iš respublikos tarnautojų, kurie privalo dešimt procentų savo uždarbio pervesti „savanoriškai“.

A.Kadyrovo fondą remia ir žymesni Čečėnijos verslininkai – Ruslanas Baisarovas ir Umaras Džabrailovas. Kontaktus su jais palaiko fondo atstovas, Čečėnijos vicepremjeras Bekchanas Taimaschanovas.

„Scanpix“/AP nuotr./Ramzanas Kadyrovas
„Scanpix“/AP nuotr./Ramzanas Kadyrovas

Tyrimas rodo, kad į R.Kadyrovo valdomą jo tėvo fondą įmokas sumoka kiekvienas čečėnas. Suma priklauso tik nuo užimamo statuso. Valstybės darbuotojams tenka sumokėti mažiausiai 10 procentų savo atlygio į fondo biudžetą, kurio pinigai leidžiami nežinomomis kryptimis. Įtariama, kad dalis jų skiriama remti kovą Rytų Ukrainoje.

„Sistema paprasta. Tarkime, kad esate mokytojas ir gaunate 20 tūkstančių rublių algą. Į rankas gausite 18 tūkstančių, o likę, pagal iš anksto jūsų pasirašytą prašymą, eis į fondą“, – aiškino „Atviros Rusijos“ ekspertas.

„Sistema paprasta. Tarkime, esate mokytojas ir gaunate 20 tūkstančių rublių algą. Į rankas gausite 18 tūkstančių, o likę, pagal iš anksto jūsų pasirašytą prašymą, eis į fondą“, – aiškino „Atviros Rusijos“ ekspertas.

Spėjama, kad per mėnesį taip surenkama nuo 3 iki 4 milijardų rublių, kurie nukeliauja nežinomu keliu, mat Rusijos Teisingumo ministerija šios nevyriausybinės organizacijos veiklos, skirtingai nei finansuojamų iš užsienio, neseka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius