Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Rusai ieško naujos taktikos: įsirengė dronų paleidimo stotį Kryme

Laikinai okupuotame Krymo pusiasalyje Rusijos pajėgos įrengė dar vieną stotį arba stovyklą, skirtą paleisti dronams, jog šie smogtų Ukrainos teritorijai, pranešė naujienų agentūra „Unian“.
Ukrainos 80-os brigados karių žvalgybos operacija virš Bachmuto
Ukrainos 80-os brigados karių žvalgybos operacija virš Bachmuto / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Nacionalinio teletilto eteryje Ukrainos pietų gynybos pajėgų Jungtinio koordinacinio spaudos centro vadovė Natalija Humeniuk patvirtino, kad Kryme yra naujieji įrenginiai. Jos nuomone, tai buvo padaryta siekiant, jog dronų kelias iki taikinio būtų kiek trumpesnis nei nuo rytinės Azovo jūros pakrantės.

„Jie ieško naujos taktikos, kaip apeiti Ukrainos gynybos pajėgų priešlėktuvinės gynybos sistemą. Ir, deja, jie nedaro išvadų iš to, kad jie jau buvo dislokavę panašias bazes Krymo pusiasalyje, ir jų istorija buvo liūdna, bet mums tai normalu“, – pažymėjo spaudos centro atstovė.

N.Humeniuk teigė, jog rusai siunčia dronus apšaudyti Ukrainos daugiausia virš Juodosios jūros, kad „kuo labiau paslėptų savo judėjimą, maršrutą ir net garso efektą, nes tai yra pagrindiniai veiksniai, kuriais galima naudotis orientuojantis naktį“.

Pasak jos, Rusijos pajėgos stengiasi pasinaudoti geografijos ypatumais, kad smūgis būtų kuo veiksmingesnis, tačiau „mes taip pat neatsiliekame, studijuojame visas jų gudrybes ir stengiamės kuo veiksmingiau priešintis“.

Jungtinio koordinacinio centro atstovė informavo, kad praėjusią naktį rusai taip pat nesėdėjo rankų sudėję ir į pietinius regionus pasiuntė atakos dronus.

„Priešlėktuvinės gynybos pajėgos sunaikino 2 bepiločius orlaivius virš Nikolajevo srities ir 14 – virš Odesos srities. Pataikymų neužfiksavome, tačiau numušto bepiločio orlaivio nuolaužos apgadino negyvenamą pastatą ir sukėlė sausos žolės gaisrą, tačiau jis buvo užgesintas“, – tvirtino N.Humeniuk.

Šią savaitę rusai Odesos sritį atakavo penkis kartus. Ankstesnę naktį buvo eilinį kartą smogta uostams srities pietuose, buvo apgadinta civilinės ir uostų infrastruktūros, elevatorius, administracinis pastatas, nukentėjo vienas žmogus.

Pietų Ukrainos gynybos pajėgų Jungtinio koordinacinio spaudos centro vadovė pažymėjo, kad Rusija „bent dalį“ savo bepiločių orlaivių jau yra sukūrusi pati: tai indikuota žymėjimai ant dronų, kuriems naudojamos rusiškos abėcėlės raidės.

Pasak jos, negana to, jog rusai patys pradėjo gaminti dronus, jie sulaukė ir didesnių siuntų iš Irano.

„Matome, kad yra krovininių lėktuvų, skrendančių kryptimis Teheranas-Maskva ir Teheranas-Simferopolis, aktyvumas“, – sakė N.Humeniuk.

Rugpjūtį leidinys "The Washington Post“ rašė, kad Rusija siekia iki 2025 m. Alabugos gamykloje (Tatarstano Respublikos specialiojoje ekonominėje zonoje) pagaminti 6 000 atakos bepiločių lėktuvų ir daro tam tikrą pažangą.

Anksčiau Teheranas sutiko parduoti Maskvai savotišką franšizę – Iranas pasidalijo su Rusija projektine dokumentacija, vietoje gaminamais komponentais ir technologijomis. Skaičiuojama, kad bepiločių orlaivių projekto Rusijoje kaina viršys 2 mlrd. dolerių.

Rusijos Federacija sumokėjo Iranui doleriais arba auksu (tai, pasak WP šaltinio, buvo Teherano reikalavimas dėl rublio kurso nestabilumo).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius