Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusai ir vėl ne taip „suprato“: Borisas Johnsonas nesakė pavargęs nuo Ukrainos

Jungtinės Karalystės (JK) premjeras Borisas Johnsonas, neseniai apsilankęs Kyjive, įspėjo pasaulį nepasiduoti „nuovargiui nuo Ukrainos“, ir pripažino, kad tokių požymių jau esama. Rusijos žiniasklaida pasigavo kaip tik šią mintį ir sukūrė iš to klaidinančią naujieną. „B.Johnsonas pavargo nuo Ukrainos“, – ėmė skelbti žurnalistai ir socialinių tinklų vartotojai.
Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas įspėjo „nepavargti“ nuo karo Ukrainoje, bet Rusijos žiniasklaida ėmė skelbti priešingą žinią
Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas įspėjo „nepavargti“ nuo karo Ukrainoje, bet Rusijos žiniasklaida ėmė skelbti priešingą žinią / Ekrano nuotr. iš rusnext.ru

„Pastatė Ukrainą į vietą“

„B.Johnsonas paaiškino, kad pasaulis pavargo nuo Ukrainos… Gyvuliai, pasaulis pavargo nuo JŪSŲ, nuo jūsų melo, nuo jūsų karų!

Rusijos jums neįveikti!“ – „Facebook“ pakomentavo viena iš Armėnijos kilusi moteris.

Tokius JK vyriausybės vadovo žodžius citavo ne vien socialinių tinklų vartotojai, bet ir įvairūs tinklalapiai (daugiausia rusiški, bet ne vien Rusijos – čia, čia, čia).

Ekrano nuotr. iš novorosinform.org/Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas įspėjo „nepavargti“ nuo karo Ukrainoje, bet Rusijos žiniasklaida ėmė skelbti priešingą žinią
Ekrano nuotr. iš novorosinform.org/Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas įspėjo „nepavargti“ nuo karo Ukrainoje, bet Rusijos žiniasklaida ėmė skelbti priešingą žinią

Vienas interneto puslapis paskelbė, esą B.Johnsonas „per „Sky News“ sakė, kad pasaulis pavargsta nuo Ukrainos temos“.

Tiesa, ši frazė iliustruota ne tokia „stipria“ politiko citata iš „RIA Novosti“ žinutės: „Esame susirūpinę, kad visame pasaulyje randasi nedidelis Ukrainos nuovargis.“

Greta pacituotas Kanados parlamentaras iš Liberalų partijos Ivanas Bakeris, pasak kurio, Vakarų nuovargis dėl Ukrainos krizės pasireiškia raginimais Kyjivui daryti teritorines nuolaidas.

Po vienu vaizdo įrašu tiesiai šviesiai išrėžta: „B.Johnsonas pastatė Ukrainą į vietą! Kaip mes pavargome girdėti apie Ukrainą…“

Aukščiau minėtame tekste cituojama „RIA Novosti“ žinutė yra ne tokia kategoriška. „Pasaulyje randasi nuovargis nuo Ukrainos temos, paskelbė B.Johnsonas“, – pažymėta jos pavadinime.

Ragino nepasiduoti nuovargiui

Su netikėtu vizitu Kyjive premjeras apsilankė birželio 17-ąją. Grįždamas B.Johnsonas išties bendravo su „Sky News“ ir užsiminė apie nuovargį, tačiau citavusieji politiką jo žodžius interpretavo ne visai tiksliai.

Beje, priešingai nei būtų galima tikėtis, bene tiksliausiai JK ministro pirmininko mintis perteikė „RIA Novosti“.

Kalbėdamas su žurnalistais Karališkųjų oro pajėgų bazėje „Brize Norton“ politikas įspėjo pasaulį dėl pasidavimo „nuovargiui dėl Ukrainos“.

Ekrano nuotr. iš ria.ru/Rusijos žiniasklaida užsikabino už Jungtinės Karalystės premjero Boriso Johnsono įspėjimo „nepavargti“ nuo karo Ukrainoje
Ekrano nuotr. iš ria.ru/Rusijos žiniasklaida užsikabino už Jungtinės Karalystės premjero Boriso Johnsono įspėjimo „nepavargti“ nuo karo Ukrainoje

B.Johnsono žodžiais, labai svarbu demonstruoti JK paramą Ukrainai, kuomet ukrainiečiai „siaubingai kenčia“ nuo tebesitęsiančio Rusijos puolimo Donbase.

Taip pat skaitykite: Rusijos propaganda Gabrieliaus Landsbergio žodžiuose išskaitė pergalės prognozę

„Neramu, kad visame pasaulyje pradeda atsirasti nuovargis dėl Ukrainos“, – pripažino jis.

Įsivyraujant nuovargiui esą „labai svarbu parodyti, kad esame su jais ilgam laikui ir suteikiame jiems reikiamą strateginį atsparumą“.

Vyriausybės vadovas taip pat pabrėžė, jog būtina neleisti Rusijai įšaldyti konflikto, ir pridėjo, kad būtų katastrofa, jei Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas laimėtų Ukrainoje.

Tai buvo jau trečias B.Johnsono apsilankymas Kyjive nuo karo pradžios vasario pabaigoje. Susitikęs su prezidentu Volodymyru Zelenskiu jis pažymėjo, kad JK yra pasirengusi apmokyti iki 10 tūkst. Ukrainos karių kas 120 dienų arba maždaug 30 tūkst. per metus, kad šie galėtų kovoti su Rusija efektyviau.

„Scanpix“/AP nuotr./Borisas Johnsonas ir Volodymyras Zelenskis
„Scanpix“/AP nuotr./Borisas Johnsonas ir Volodymyras Zelenskis

Premjeras jau ne pirmą kartą pareiškė paramą Ukrainai ir paragino nepamiršti šio karo. Tad prorusiškos žiniasklaidos ir socialinių tinklų vartotojų teiginiai, esą jis jau pavargo, nėra teisingi.

Nors jo žodžiai po pastarojo vizito Kyjive buvo cituojami teisingai, jie tuo pačiu metu interpretuoti netiksliai. B.Johnsonas tik įspėjo, kad pasaulyje jaučiami nuovargio nuo situacijos Ukrainoje ženklai, ir įspėjo to saugotis. Jis nesakė, kad pats ar Vakarai yra pavargę nuo karo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius