Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sąmokslo teorijų lauke nieko naujo: dėl visko vėl kaltas Billas Gatesas

Artėjant peršalimo ligų sezonui ir netylant kalboms apie galimai laukiančią ketvirtą skiepų nuo koronoviruso dozę, sąmokslo teorijų kūrėjai vėl į viešumą kelia senus „priešus“. Į socialinius tinklus grįžta žinutės apie tariamus milijardieriaus ir filantropo Billo Gateso planus sumažinti pasaulio gyventojų populiaciją juos vakcinuojant.
Billas Gatesas
Billas Gatesas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuotrauka, kurioje užfiksuota moteris, rankoje laikanti 2011 metų „Sovereign Independent“ laikraštį, ant kurio viršelio puikuojasi B.Gateso portretas, ėmė aktyviai plisti socialiniuose tinkluose.

Leidinio antraštė skelbia: „Depopuliacija per priverstinę vakcinaciją. Nulinio anglies dioksido sprendimas“.

„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama melagiena
„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama melagiena

Prierašas po nuotrauka anglų kalba skelbia: „Ši moteris saugojo šį laikraštį nuo pat 2011 metų“.

Taip esą bandoma teigti, kad moteris bandė įspėti visus apie masinę vakcinaciją jau daugiau nei prieš dešimtmetį, tačiau jos niekas neklausė.

Toks pats užrašas su šia nuotrauka socialiniuose tinkluose buvo platinamas prancūzų, vokiečių, olandų ir net farsi kalbomis.

Nišinis laikraštis

„Sovereign Independent“ – laikraštis, kurį laiko moteris, buvo leidžiamas Airijoje.

Pasak 15min šaltinių Airijoje, jame buvo platinamos keistos sąmokslo teorijos, nepatikrinti faktai ir net pasakojimai apie ateivius.

Šiuo metu laikraštis nebeleidžiamas, o jį valdžiusi įmonė likviduota dėl skolų.

Iš konteksto ištraukta citata

B.Gatesui priskiriami teiginiai apie „depopuliaciją“ arba pasaulio populiacijos mažinimą, tam panaudojant skiepus, nėra nauji.

Istorija siekia 2010 metus.

B.Gatesas, sakydamas kalbą „TedTalk“ konferencijoje dėstė mintis, kaip būtų galima sumažinti anglies dvideginio išmetimą visame pasaulyje.

Anot filantropo, vienu svarbiausių veiksnių, dėl kurių anglies dvideginio išmetimas tampa pavojingu, yra nekontroliuojamas gyventojų skaičiaus augimas.

B.Gatesas nesiūlė, kad pasaulio gyventojai turėtų būti nužudyti ar sterilizuoti naudojant vakcinas – tuo jį kaltina skiepų priešininkai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./B.Gatesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./B.Gatesas

Kova su skurdu

Jo teigimu, visuomenės sveikatos gerinimas naudojant skiepus gali sumažinti gyventojų skaičiaus augimą ateityje, o kartu ir anglies dvideginio išmetimą.

Pavyzdžiui, šiuo metu neturtingose pasaulio šalyse šeimos gimdo daug vaikų, nes žino, kad nemaža jų dalis dėl prastos sveikatos apsaugos ir vakcinų trūkumo gali nesulaukti net paauglystės.

Pasirūpinus sveikatos apsauga bei vakcinavimu ir suteikiant galimybę nemokamai naudotis kontracepcija, tikėtina, kad vaikų nebūtų gimdoma tiek daug, o jau esantys augtų geresnėmis sąlygomis.

„Microsoft“ įkūrėjas jau seniai buvo gyventojų skaičiaus augimo kontrolės šalininkas, siekiant kovoti su skurdo ir neramumų šaknimis.

2011 metais žurnalui „Forbes“ jis teigė, kad jo veikla sveikatos apsaugos sferoje prasidėjo nuo kontracepcijos srities.

Vėliau, kai jis pamatė duomenis, rodančius, kad mažėjant mirtingumui, mažėja ir gimstamumas, savo dėmesį nuo nepageidaujamų nėštumų prevencijos B.Gatesas nukreipė į jau gimusių žmonių gelbėjimą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius