-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėja kritikuoja „kvailas ir pavojingas“ Mike'o Pompeo idėjas

Šiaurės Korėjos aukšto rango pareigūnė antradienį sukritikavo JAV valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo turint „kvailų ir pavojingų idėjų“ bei perspėjo Vašingtoną dėl „nepageidautinų pasekmių“, jeigu jis nepakeis savo pozicijos dėl ekonominių sankcijų.
Mike'as Pompeo
Mike'as Pompeo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pchenjanas ir Vašingtonas smarkiai nesutaria nuo vasario mėnesio, kai žlugo Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo viršūnių susitikimas, šalims nepavykus pasiekti susitarimo dėl Šiaurės Korėjos branduolinio nusiginklavimo.

Nuo to laiko įtampa išaugo, o antradienio pareiškimas yra jau antras kartas šį mėnesį, kuriame Pchenjanas kritikuoja JAV diplomatijos vadovą. Ši izoliuota valstybė anksčiau pareikalavo nušalinti M. Pompeo nuo būsimų derybų, pavadindama jį „neapdairiu“.

VIDEO: D. Trumpas išvyko iš Vietnamo be sutarties su Šiaurės Korėja

Praėjusią savaitę M. Pompeo interviu televizijai CBS sakė, kad JAV gali „pakeisti kursą“, jeigu Kim Jong Unas prie derybų stalo nepradės „tikrų pokalbių“ apie Šiaurės Korėjos branduolinio arsenalo atsisakymą.

Antradienį Šiaurės Korėjos užsienio reikalų viceministrė Choe Son Hui pareiškė, jog M.Pompeo komentarai buvo „kvailos ir pavojingos idėjos, reiškiančios mūsų sistemos nugalėjimą karinėmis priemonėmis“.

„Mūsų sprendimas dėl denuklearizacijos išlieka tvirtas ir mes tai padarysime, kai laikas bus tinkamas“, – pareiškė viceministrė. Jos žodžius citavo Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA.

„Bet tai bus įmanoma tik tada, kai JAV peržiūrės ir performuos savo dabartinius išskaičiavimus“, – kalbėjo Choe Son Hui.

Jeigu JAV nepakeis savo pozicijos iki šių metų pabaigos, ji „sulauks nepageidautinų pasekmių“, perspėjo diplomatė.

Dėl Hanojaus viršūnių susitikimo žlugimo vasario mėnesį Vašingtonas kaltina Pchenjano reikalavimus panaikinti jam taikomas sankcijas mainais į dalinį branduolinį nusiginklavimą. Tačiau Pchenjanas tvirtina reikalavęs panaikinti tik dalį sankcijų.

Praėjusią savaitę Šiaurės Korėja sugriežtino savo retoriką Vašingtono atžvilgiu ir sukritikavo JAV patarėją nacionalinio saugumo klausimais Johną Boltoną, esą jam „trūksta supratimo apie abiejų (šalių) lyderių ketinimus“.

Anksčiau šį mėnesį sakydamas kalbą nuolankaus parlamento nariams Kim Jong Unas žadėjo palaukti iki metų pabaigos, „kol JAV priims drąsų sprendimą“ ir pakeis savo požiūrį bei paties kelią naujam susitikimui.

VIDEO: Kim Jong Unas išvyko iš susitikimo su D.Trumpu: nepasirašė susitarimo ir nepasirodė spaudos konferencijoje

Tuo metu praėjusią savaitę Rusijos Tolimųjų Rytų Vladivostoko uostamiestyje įvyko pirmasis Šiaurės Korėjos lyderio ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimas. Susitikimu buvo siekiama atsverti JAV įtaką, Pchenjanui ir Vašingtonui atsidūrus aklavietėje derantis dėl Šiaurės Korėjos branduolinio arsenalo likvidavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius