-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 02 17 /16:52

Rusijos remiami teroristai spjovė į paliaubas – pradėjo apsupto Debalcevės miesto šturmą

Konflikto Rytų Ukrainoje šalys antradienį turėjo pradėti atitraukti sunkiąją ginkluotę nuo fronto linijos, kaip numatyta praėjusią savaitę Minske pasirašytame taikos plane. Tačiau vietoj to užvirė mūšis dėl Debalcevės, kurią teroristai siekia žūtbūt užimti.
Ukrainos kariai prie Debalcevės
Ukrainos kariai prie Debalcevės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

16.50 val. Vadinamųjų „liaudies respublikų“ Donecke (DLR) ir Luhanske (LLR) ginkluotųjų pajėgų atstovai antradienį pirmą kartą tiesiogiai derėjosi su Kijevo atstovais bendrame ugnies nutraukimo kontrolės ir koordinavimo centre.

„Šiandien įvyko bendrojo ugnies nutraukimo kontrolės ir koordinavimo centro pasitarimas, kuriame mūsų kariškiai tiesiogiai kontaktavo su Ukrainos atstovais“, – sakė per spaudos konferenciją Donecko separatistų vadinamosios Gynybos ministerijos vadovo pavaduotojas Eduardas Basurinas.

Jis dar nurodė, kad ketinama pradėti atitraukti artileriją kai kuriuose ruožuose. „Mes ketiname pradėti artilerijos atitraukimą tuose baruose, kur laikomasi paliaubų“, – sakė E.Basurinas žurnalistams.

Tuo tarpu Debalcevėje urkainiečiai raginami sudėti ginklus. „Mes dar kartą siūlome Ukrainos kariams išeiti iš Debalcevės „katilo“, palikus ginklus“, – pridūrė E.Basurinas.

13.15 val. Ukrainos rytiniame Debalcevės mieste antradienį kilo vyriausybės pajėgų ir Rusijos remiamų teroristų susirėmimai, o ši žinia tapo skaudžiu smūgiu prieš tris dienas įsigaliojusioms trapioms paliauboms.

Kautynės šio miesto gatvėse užvirė pirmą kartą – anksčiau ten vyko tik artilerijos susišaudymai tarp tūkstančių miestą ginančių vyriausybės pajėgų karių ir jį apsupusių gerai ginkluotų Kremliaus remiamų sukilėlių.

Separatistai skelbia jau užėmę didžiąją dalį Debalcevės – strategiškai svarbaus miesto, per kurį einanti geležinkelio linija jungia sukilėlių kontroliuojamus Donecko ir Luhansko miestus.

Vienas neįvardytas separatistų atstovas kiek anksčiau antradienį agentūrai „Interfax“ sakė, kad sukilėliai kontroliuoja miesto geležinkelio stotį ir Debalcevės rytinius pakraščius.

„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos kariai prie Debalcevės
„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos kariai prie Debalcevės

„Užimtas miesto milicijos skyrius ir geležinkelio stotis; didžioji miesto dalis kontroliuojama DLR (separatistinės „Donecko liaudies respublikos“); valymas tęsiasi“, – sakė Donecko separatistų atstovas, kurį citavo „Interfax“.

Jis pridūrė: „Šiandien pasidavė kelios dešimtys Ukrainos karių. Jie buvo palikti likimo valiai savo vadų, todėl neturėjo kitos išeities, tik pasiduoti.“

Tuo tarpu Ukrainos kariuomenės atstovas Andrijus Lysenka paneigė, kad separatistai jau kontroliuoja svarbius objektus mieste, sakydamas, kad kautynės tęsiasi.

„Separatistai čia dar nieko nekontroliuoja. Jie mėgina užimti stotį, bet kautynės tęsiasi. Tęsiasi mūšiai tiek dėl stoties, tiek dėl miesto pakraščių“, – sakė A.Lysenka telefonu.

Debalcevės milicijos viršininkas Viačeslavas Abroskinas taip pat paneigė pranešimus, kad separatistai užėmė milicijos būstinę.

„Žiniasklaidoje skelbiama apie Debalcevės miesto (milicijos) skyriaus pastato užėmimą. Tai netiesa. Pastatas buvo iš dalies sugriautas į jį pataikius separatistų sviediniams. Mano įsakymu milicininkai paliko pastatą ir persikėlė į kitą, labiau įtvirtintą“, – parašė V.Abroskinas socialiniame tinkle „Facebook“.

Nenori nutraukti kovų

Ukrainos prorusiški separatistai „morališkai“ negali nutraukti kautynių dėl rytinio Debalcevės miesto, kurį gina apsuptos vyriausybės pajėgos, nors naujausias taikos susitarimas įpareigoja juos tai padaryti, antradienį pareiškė vienas aukšto rango separatistų atstovas.

Denisas Pušilinas naujienų agentūrai „Reuters“ taip pat sakė, kad separatistai negali atitraukti savo sunkiosios ginkluotės, kaip numatyta susitarime, kol to nepadarė Ukrainos vyriausybės pajėgos.

Sekmadienio vidurnaktį įsigaliojus paliauboms, daugelyje vietų Rytų Ukrainoje kautynės aprimo, bet susirėmimai tęsėsi aplink Debalcevę, kurioje yra svarbi geležinkelių jungtis tarp separatistų pagrindinių tvirtovių – Donecko ir Luhansko.

„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos kariai prie Debalcevės
„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos kariai prie Debalcevės

„Neturime teisės sustabdyti kautynių dėl Debalcevės. Tai netgi moralinis reikalas. Tai yra vidinė teritorija, – sakė D.Pušilinas Donecke. – Turime atsakyti į ugnį, stengtis sunaikinti priešo kovines pozicijas.“

Paklaustas apie planus atitraukti sunkiąją artileriją ir raketų sistemas, jis atsakė: „Esame pasiruošę tai padaryti bet kuriuo metu – viską parengėme abipusiam atitraukimui. Nieko nedarysime vienašališkai, nes tuomet mūsų kariai taptų taikiniais.“

Ukrainos vyriausybės pajėgos pirmadienį nurodė negalinčios vykdyti susitarimo dėl sunkiosios ginkluotės atitraukimo, kol nesiliovė kautynės.

Kremlius antradienį pranešė, kad Rusijos, Vokietijos ir Ukrainos lyderiai per pokalbį telefonu aptarė padėtį Debalcevės apylinkėse, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) vaidmenį ir planuojamą sunkiosios ginkluotės atitraukimą, bet jokių detalių nepateikė.

Ginkluotė turėjo būti atitraukta

Vasario 12 dieną priimtame plane dėl konflikto Rytų Ukrainoje taikaus sureguliavimo nurodoma, kad sunkiosios ginkluotės atitraukimas turi būti pradėtas ne vėliau kaip antrą dieną po ugnies nutraukimo ir baigtas per dvi savaites.

Ukrainos vyriausybės pajėgos turi atitraukti didesnio negu 100 mm kalibro artileriją nuo faktinės fronto linijos, o separatistai – nuo linijos, užfiksuotos pernai rugsėjo 19 dieną pasirašytame Minsko memorandume.

Vyriausybės pajėgų atstovas Andrijus Lysenka pirmadienį sakė, kad kariškiai jau pasiruošė sunkiosios ginkluotės atitraukimui, bet jo nepradės, kol separatistai tęsia apšaudymus.

„Sunkiosios technikos atitraukimo sąlyga yra Minsko susitarimų pirmojo punkto įgyvendinimas – kad būtų nutraukta ugnis. 112 apšaudymų – tai ne ugnies nutraukimas“, – sakė jis per spaudos konferenciją.

Tuo tarpu Donecko separatistų derybininkas Denisas Pušilinas naujienų agentūrai „Interfax“ pareiškė, kad kovotojai sunkiosios ginkluotės atitraukimą pradės tik tuomet, jeigu tokį patį žingsnį atliks Kijevo pajėgos.

„Europos galingųjų šalių ir Rusijos Federacijos vadovo Minsko taikos iniciatyvoms vėl iškilo rimtas pavojus. Reikia atkreipti dėmesį, kad Lysenka pareiškė, jog Ukrainos pusė kol kas nepasiruošusi atitraukti sunkiosios ginkluotės nuo sąlyčio linijos. Tuo tarpu „Donecko liaudies respublika“ pasiruošusi tik abipusiam technikos atitraukimui, kaip numatyta“ naujajame Minsko susitarime, aiškino D.Pušilinas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Denisas Pušilinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Denisas Pušilinas

Per derybas Minske buvo susitarta, kad abi konflikto šalys atitrauks sunkiąją artileriją bent 50 km, o salvinės raketų ugnies sistemas „Tornado S“, „Uragan“ ir „Smerč“ bei taktinių raketų sistemas „Točka U“ – bent 70 km nuo fronto linijos.

Pagal naująjį susitarimą taip pat numatoma, kad iš Ukrainos teritorijos turi būti išvesti visi užsienio ginkluoti daliniai, karinė technika ir samdiniai, prižiūrint Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO).

Tuo tarpu Luhansko separatistai šeštadienį tikino jau pradėję sunkiosios ginkluotės atitraukimą.

„Mes atitraukiame sunkiąją artileriją. Mūsų kariai lieka pozicijose; darome viską, kad karas baigtųsi“, – sakė žurnalistams separatistų paskelbtos „Luhansko liaudies respublikos“ parlamento pirmininkas Aleksejus Kariakinas.

Susitarė dėl ESBO stebėtojų darbo

Rusijos, Vokietijos ir Ukrainos lyderiai susitarė dėl „konkrečių priemonių“, turinčių sudaryti sąlygas Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojams prižiūrėti, kaip laikomasi trapių paliaubų Rytų Ukrainoje, antradienį pranešė Berlynas.

Dėl priemonių pirmadienio vakarą buvo susitarta per pokalbį telefonu tarp Vokietijos kanclerės Angelos Merkel, Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Ukrainos prezidento Petro Porošenkos, sakoma Berlyno vyriausybės atstovo paskelbtame pranešime, kuriame nepateikiama jokių detalių apie sutartas priemones.

Šiuo susitarimu siekiama sudaryti sąlygas ESBO pareigūnams „stebėti padėtį vietoje“ aplink Debalcevės miestą, kuris yra strategiškai svarbi geležinkelio jungtis tarp prorusiškų separatistų tvirtovių Donecko ir Luhansko, nurodoma Berlyno pareiškime.

Tuo tarpu Kremliaus išplatintame pareiškime teigiama, šalių lyderiai tik „aptarė ESBO stebėtojų misijos vaidmenį šiame konflikto etape“.

Kremliaus pranešime priduriama, kad taip pat buvo kalbama apie „paliaubų problemas“, sunkiosios ginkluotės atitraukimą ir „padėtį Debalcevės apylinkėse“.

Susirėmimai prie Debalcevės tęsiasi, nors sekmadienio vidurnaktį įsigaliojo paliaubos, kuriomis siekiama sustabdyti karą Ukrainos rytuose.

Tęsiantis susirėmimams ESBO stebėtojai negali patekti į tą teritoriją, o abi konflikto pusės tvirtina negalinčios pradėti sunkiosios ginkluotės atitraukimo nuo fronto linijos, nes neįvykdytos atitraukimui būtinos sąlygos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius