TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Turkai neramiai stebi į šalį iš Graikijos grąžinamus migrantus

Turkijos Dikilio kurorto gyventojai nelinksmai rinkosi į prieplauką stebėti, kaip pagal ES ir Ankaros susitarimą iš Graikijos į šalį parplukdomi migrantai. Abi pusės kol kas patenkintos tuo, kaip vykdomi planai, bet Vakarų Turkijos žmonės turi kitą nuomonę. „Norėjau praleisti paskutinius savo metus ramybėje, – „Radio Free Europe“ teigė 67-erių Zuleyha Ozkan, į Dikilį atvykusi prieš ketverius metus. – Bet čia atveža tuos žmones, jie bus mums didžiulė problema.“
Iš Graikijos deportuotų migrantų laivas pasiekia Turkiją
Iš Graikijos deportuotų migrantų laivas pasiekia Turkiją / „Scanpix“/AP nuotr.

Prieplaukoje dar boluoja balandžio 2 dieną per demonstraciją iškabintas plakatas: „Mes nenorime pabėgėlių stovyklos Dikilyje!“

Į miestą, kuriame gyvena apie 40 tūkst. žmonių, pirmieji iš Graikijos grąžinami migrantai atvyko balandžio 4-ąją. Pagal ES ir Ankaros susitarimą Turkija priims migrantus, kurie negali gauti prieglobsčio ES.

Tuo tarpu Bendrija už kiekvieną atgal į Turkiją deportuojamą migrantą priims po vieną Sirijos pilietį. Sirų prašymai suteikti prieglobstį ES paprastai priimami.

Efkanas Ala, Turkijos vidaus reikalų ministras, teigė, kad Ankara per pirmąjį sugrąžinimų etapą priims 500. Graikija turkams jau pateikė 400 asmenų pavardes, o balandžio 4 dieną į Dikilį ir kitus Turkijos pakrantės miestus trimis laivais buvo atplukdyti 200 migrantų.

Dikilis – tiesioginis krizės dalyvis

Pirmąjį laivą – baltai mėlyną komercinį keltą „Nazli Jale“ – į Dikilį atlydėjo Turkijos pakrantės apsaugos tarnyba. Krante ant betoninio pylimo laukė policija, medikai ir vietos administracijos darbuotojai.

Prisišvartavusį keltą nuo spaudos skyrė balta drobė, bet smalsuoliai vis tiek pamatė kuprinėmis ir antklodėmis nešinus migrantus, kuriuos policija palydėjo specialių palapinių link.

Atvykėlius atidžiai stebėjo ir į pensiją jau išėjęs kalnakasys Kazimas Tasmis. Jis teigė tiesiog atvykęs pasidalinti su migrantais jų skausmu.

„Vis dėlto Dikilyje yra daug problemų dėl infrastruktūros. Jei šie žmonės čia pasiliks, bėdų bus dar daugiau. Sezono metu, vasarą, mieste nuolat būna per 150 tūkst. žmonių – jau tada būna labai sunku.“

Dikilį tarptautinė drama dėl pabėgėlių palietė tiesiogiai. Būtent iš šio kurorto pakrantės žmonių gabentojai plukdė į Europą pavojinguosius pripučiamus plaustus.

Šiemet situacija geresnė, tačiau kovo 31-ąją Turkijos policija sustabdė maždaug 60 sirų, kurie jau buvo beplaukiantys į Graikiją. Migrantai netrukus buvo perkelti į stovyklas kitur Turkijoje.

Vieni pyksta, kiti gaili

Dikilio meras Mustafa Tosunas tvirtino derėjęsis su vyriausybe ir vengęs priglausti atvykusius migrantus būtent kurorte. Policijos autobusai juos nugabeno į Kirklarelį, prie sienos su Graikija Turkijos šiaurėje.

„Kol kas nėra dėl ko būgštauti“, – teigė M.Tosunas žurnalistams.

Vis dėlto kai kurie vietiniai su tuo nesutinka. Pavyzdžiui, 33 metų fotografas Utku Caglaras Ictenas, pasižiūrėti į migrantus atėjęs su savo motina.

„Šie pabėgėliai pakenks mūsų turizmo verslui. Juk tarp migrantų yra teroristų. Kaip Dikilio gyventojas, bijau ir nenoriu, kad pabėgėliai maišytųsi tarp žmonių minių. Kažkas gali nutikti“, – svarstė turkas.

Tuo metu 35-erių Sevim Kiziltas į Turkiją parplukdytų žmonių gaili: „Čia sugrąžinami žmonės neturi nieko. Ir aš čia atvykau iš Stambulo ir iki šiol neturiu darbo. Bet jų situacija kur kas blogesnė. Negaliu ant jų pykti.“

Deportavimo procesas jau užstrigo

Tiesa, dikiliečiai, regis, kol kas galės gyventi ramiau. Trečiadienio vakarą migrantų deportavimo į Turkiją procesas buvo sustabdytas – migrantai Graikijoje suskubo oficialiai prašyti prieglobsčio, tad dabar netgi trūksta žmonių, kuriuos būtų galima grąžinti į Turkiją.

VIDEO: Migrantų gyvenimas Graikijoje

„Grąžinimai bus atnaujinti, kai susirinks reikalingas migrantų skaičius“, – pripažino migrantų krizės sprendimo būdus koordinuojančio Graikijos vyriausybinio komiteto atstovas Yiorgos Kyritsis.

Iš 6 tūkst. migrantų, kurie į Graikijos salas atvyko jau po ES paskelbto termino pabaigos kovo 20-ąją, prieglobsčio jau pasiprašė daugiau nei 2,3 tūkst. Anksčiau atvykėliai tiesiog nesivargindavo, bet dabar suvokė, kad prašymas padės jiems Bendrijos teritorijoje praleisti daugiau laiko.

Kadangi prieglobsčio staiga paprašė tiek daug migrantų, akivaizdu, kad Graikijai jau trūksta pareigūnų, kurie tuos prašymus analizuotų.

200 migrantų, į Turkiją grąžintų pirmadienį, kol kas yra vieninteliai. Procesas gali užtrukti mažiausiai iki vasaros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius