Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 09 03 /21:39

Lietuviškas „Bayraktar“ pridaužė rusiškos technikos už milijonus dolerių

Ukraina skaičiuoja, kad nuo karo pradžios šalyje dėl rusų pajėgų apšaudymo žuvo daugiau kaip 7 tūkst. civilių gyventojų ir daugiau nei 5 tūkst. buvo sužeista. Tuo metu Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ paskelbė, kad visiškai sustabdytas tiekimas dujotiekiu „Nord Stream“, nes dujotiekį esą reikia toliau remontuoti.
Zaporižios atominė elektrinė
Zaporižios atominė elektrinė / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Ukrainos vidaus reikalų ministerijos duomenimis, nuo karo pradžios Ukrainoje dėl priešiškų pajėgų apšaudymo žuvo daugiau kaip 7 tūkst. civilių gyventojų ir 5500 buvo sužeista
  • Rusija paprašė JAV išduoti 56 vizas, kad Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas ir jo delegacija šį mėnesį galėtų vykti į Niujorką, kur vyks kasmetinis pasaulio lyderių susitikimas Jungtinėse Tautose
  • Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ penktadienį paskelbė, kad visiškai sustabdytas tiekimas dujotiekiu „Nord Stream“, nes dujotiekį esą reikia toliau remontuoti
  • Europos Sąjunga paskelbė sankcijas dar trims Rusijos parlamentarams dėl jų vaidmens invazijoje į Ukrainą
  • Rusija į karo veiksmus Ukrainoje gali įtraukti iki 350 tūkst. kariškių. Apie tai pareiškė Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiojo žvalgybos direktorato atstovas Vadymas Skibickis

Svarbiausias penktadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

07:32

Apie naujausius įvykius Ukrainoje skaitykite čia.

TATENA: Zaporižios AE atjungta nuo pagrindinės elektros perdavimo linijos

21:39

Jungtinių Tautų Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) šeštadienį paskelbė, kad Ukrainos Zaporižios atominė elektrinė buvo atjungta nuo paskutinės dar likusios savo pagrindinės elektros perdavimo linijos į energetinę sistemą ir dabar yra priklausoma nuo atsarginės linijos.

„Ukrainos Zaporižios atominė elektrinė dar kartą prarado ryšį su savo paskutine likusia pagrindine išorės elektros perdavimo linija, bet... toliau tiekia elektrą į energetinę sistemą atsargine linija“, – sakoma agentūros pranešime.

„Mažiau nei 48 valandos po to, kai [TATENA] generalinis direktorius Rafaelis Mariano Grossi ketvirtadienį šiame objekte Ukrainos pietuose pradėjo TATENA Palaikymo ir pagalbos misiją Zaporižioje (ISAMZ), agentūros ekspertams ukrainiečių aukšto rango pareigūnai pasakė, kad neveikia Zaporižios AE ketvirtoji eksploatacinė 750 kilovoltų elektros perdavimo linija. Trys kitos linijos buvo prarastos anksčiau šio konflikto metu“, – sakoma pranešime.

„Vienas reaktorius dar dirba ir gamina elektrą tiek aušinimui ir kitoms būtinoms saugumo funkcijoms objekte, tiek namų ūkiams, gamykloms ir kitiems [vartotojams] per energetinę sistemą“, – nurodė TATENA.

Teritorija aplink elektrinę – didžiausią Europos branduolinį objektą – ne kartą buvo apšaudoma, o abi šalys dėl to kaltina viena kitą. Situacija kelia vis didesnį nerimą tarptautinėje arenoje dėl gresiančios branduolinės katastrofos.

TATENA misija turi padėti užtikrinti jėgainės, kurią Rusijos pajėgos užėmė kovo 4 dieną, saugumą.

Ukraina penktadienį paskelbė subombardavusi rusų bazę Enerhodaro mieste netoli Rusijos okupuotos Zaporižios AE ir sunaikinusi tris artilerijos sistemas bei šaudmenų sandėlį.

Rusijos paskirta vietos administracija anksčiau šeštadienį paskelbė, kad Zaporižios atominė elektrinė vėl buvo atjungta tęsiantis apšaudymui, per kurį buvo sunaikinta svarbi elektros perdavimo linija.

Zaporižios AE nuo praėjusios savaitės ne kartą buvo atjungta nuo Ukrainos energetinės sistemos. Ukrainos branduolinės energetikos agentūra „Enerhoatom“ dėl to kaltino apšaudymą ir gaisrus netoli jėgainės.

Lietuviškas „Bayraktar“ pridaužė rusiškos technikos už milijonus dolerių

20:59

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas savo „Telegram“ kanale paskelbė, kaip mūšio lauke sekasi už Lietuvos gyventojų suaukotus pinigus nupirktam bepiločiam orlaiviui „Bayraktar“.

Pasak jo, per tris dienas, nuo rugpjūčio 31 d. iki rugsėjo 2 d., pora bepiločių orlaivių „Bayraktar TB-2“ sunaikino priešo karinės technikos už maždaug 26,5 mln. dolerių, įskaitant 8 tankus T-72 (apytikrė vieno kaina 3 mln. dolerių), vieną savaeigės artilerijos sistemą „Akacija“ (1,6 mln. dolerių), šarvuotį (0,6 mln. dolerių) ir haubicą (0,3 mln. dolerių).

Taip pat buvo apgadinta dešimt tankų T-72 ir viena pėstininkų kovos mašina. Nuostolių vertė – 1,85 mln. dolerių. Bendra sunaikintos ir apgadintos rusiškos technikos vertė – 28,35 mln. dolerių.

„Efektyvūs turkiški „Bayraktar“ sumaniose mūsų karių rankose yra galingas ginklas! Vienas iš aparatų – draugiškos Lietuvos pagalba“, – pabrėžė V.Zalužnas.

Lietuviško „Bayraktar“ sėkme pasidžiaugė ir žurnalistas Andrius Tapinas, kuris gegužės mėnesį organizavo pinigų orlaiviui nupirkti rinkimo akciją Lietuvoje. Per pusketvirtos dienos šiam tikslui buvo surinkta 5,9 mln. eurų.

„Geriausia kada nors daryta mūsų investicija!“ – feisbuke parašė A.Tapinas.

Ukrainiečių raketos galutinai sugriovė tiltą Naujojoje Kachovkoje

19:34

Ukrainos ginkluotosios pajėgos visiškai sunaikino automobilių tiltą Naujojoje Kachovkoje Chersono srityje. Paskelbta tai liudijanti palydovinė nuotrauka.

Pažymima, kad greta esantis geležinkelio tiltas nesugriuvo, bet yra stipriai pažeistas.

Tiltas Naujojoje Kachovkoje yra vienas iš nedaugelio, jungiančių kairįjį ir dešinįjį Dniepro krantą Rusijos okupuotoje Chersono srityje. Šie tiltai strategiškai svarbūs rusams, besistengiantiems išlaikyti Chersono ir aplinkinio regiono kontrolę, ukrainiečiams pradėjus kontrpuolimą Ukrainos pietryčiuose.

D.Medvedevas: JAV svajonė dėl Rusijos žlugimo yra kelias į pražūtį

18:32

Vienas įtakingiausių Rusijos pareigūnų šeštadienį apkaltino JAV ir jų sąjungininkes bandant išprovokuoti jo šalies žlugimą ir įspėjo, kad tokie bandymai gali nuvesti į pražūtį.

Rusijos Saugumo tarybos vadovo – prezidento Vladimiro Putino – pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas įspėjo Vakarus, kad bandymas stumti Rusiją žlugimo link prilygtų „šachmatų partijai su Mirtimi“.

D.Medvedevas, kuris nuo 2008 iki 2012 metų dirbo prezidento poste, kai V.Putinas dėl kadencijų limito turėjo tenkintis premjero postu, Vakaruose daugelio buvo laikomas liberalesniu už savo mentorių. Tačiau pastaraisiais mėnesiais, tikriausiai siekdamas įsiteikti V.Putinui, jis pareiškė itin griežtų pastabų, gerokai pranokusių net karingiausių Kremliaus pareigūnų komentarus.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Medvedevas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Medvedevas

Šeštadienį sudalyvavęs atsisveikinimo su buvusiu Sovietų Sąjungos lyderiu Michailu Gorbačiovu ceremonijoje, D.Medvedevas per susirašinėjimo programėlę paminėjo Sovietų Sąjungos subyrėjimą 1991 metais ir apkaltino JAV bei jų sąjungininkes bandant suorganizuoti Rusijos žlugimą.

Anot jo, kai kas Vakaruose norėtų „pasinaudoti kariniu konfliktu Ukrainoje ir stumti mūsų šalį į naują dezintegracijos vingį... kaip nutiko 1991 metais“.

„Tai purvinos anglosaksų iškrypėlių svajonės, – rašė D.Medvedevas. – Tokie bandymai labai pavojingi, jų negalima nuvertinti. Tie svajotojai ignoruoja paprastą aksiomą: smarki branduolinės galios dezintegracija visuomet būna šachmatų partija su Mirtimi, kai tiksliai žinoma, kada būna šachas ir matas – [kai ateina] pasaulio pabaiga.“

D.Medvedevas pridūrė, kad Rusijos branduoliniai arsenalai yra „geriausia didžiosios Rusijos apsaugos garantija“.

Jei Rusija nutrauks dujų tiekimą, ES bus pasirengusi – eurokomisaras

16:47

Europos Sąjungos ekonomikos komisaras Paolo Gentiloni šeštadienį sakė, kad Bendrija yra „gerai pasirengusi“ tam atvejui, jei Rusija visiškai sustabdytų gamtinių dujų tiekimą.

Tai, pasak jo, užtikrina saugyklų pajėgumai ir energijos taupymo priemonės.

„Mes gerai pasirengę priešintis Rusijos kraštutiniam naudojimuisi dujų ginklu“, – sakė jis reporteriams konsultavimo firmos „The European House – Ambrosetti“ organizuoto ekonomikos forumo kuluaruose.

„Mes nebijome Putino sprendimų. Prašome rusų gerbti sutartis, bet jei jie to nedarys, mes pasirengę reaguoti“, – sakė jis.

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ penktadienį paskelbė, kad buvo visiškai sustabdytas tiekimas dujotiekiu „Nord Stream“, nes dujotiekį esą reikia toliau remontuoti.

„Gazprom“ trečiadienį trims dienoms sustabdė dujų tiekimą Vokietijai šiuo vamzdynu, kad atliktų techninės priežiūros darbus. Tiekimas turėjo būti atnaujintas šeštadienį, bet „Gazprom“ nurodė, kad atliekant vienintelės dar veikusios „Nord Stream“ turbinos techninės priežiūros darbus aptikta „tepalo pratekėjimų“, ir pridūrė, kad „kol bus šalinami įrangos gedimai, dujų tiekimas „Nord Stream“ dujotiekiu bus visiškai sustabdytas“.

Taip Maskva reagavo į penktadienį paskelbtą Didžiojo septyneto (G-7) sprendimą nustatyti rusiškos naftos kainų viršutinę ribą.

Dėl tiekimo diversifikavimo ES dujų saugyklos šiuo metu užpildytos maždaug 80 proc., net jei padėtis skirtingose šalyse ir nėra vienoda, sakė P.Gentiloni.

Pasak jo, Briuselis „pastaraisiais mėnesiais daug nuveikė“, bet „šiandien įmanoma padaryti dar daugiau“.

Tikslas yra „vykdyti vieningos Europos strategiją, ekonominiais ginklais veikiančią prieš invaziją į Ukrainą“, paaiškino jis.

„Mes nedalyvaujame kare. Mes remiame Ukrainą. Dabar turime daryti tai efektyviau“, – pabrėžė jis.

Okupantai uždraudė į Melitopolį įvežti gyvybiškai svarbius vaistus

15:04

Tūkstančiai Melitopolio gyventojų, sergančių lėtinėmis ligomis, gali atsidurti ant gyvybės ir mirties slenksčio, rašo Ukrainos naujienų portalas Unian.net.

Okupantai uždraudė į miestą įvežti gyvybiškai svarbius vaistus.

Apie tai savo „Telegram“ kanale rašė Melitopolio meras Ivanas Fedorovas.

„Okupantai kasdien visam pasauliui demonstruoja įžūlų tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimą. Šį kartą jie nusprendė uždrausti į laikinai okupuotas teritorijas įvežti bet kokiias būtiniausias prekes, įskaitant gyvybiškai svarbius vaistus, higienos priemones vaikams ir suaugusiems.

Tūkstančiai Melitopolio gyventojų, kenčiančių nuo lėtinių ligų, gali atsidurti ant gyvybės ir mirties slenksčio, nes importuotų vaistų mieste nusipirkti neįmanoma“, – sakė I.Fedorovas.

Tęsiantis kovoms Ukrainos atominė elektrinė vėl atjungta

15:00

Ukrainos Zaporižios atominė elektrinė anksti šeštadienį vėl buvo atjungta tęsiantis apšaudymui, per kurį buvo sunaikinta svarbi elektros perdavimo linija, paskelbė Rusijos paskirta vietos administracija.

Pareiškimas pasirodė į Zaporižios elektrinę, kurią Rusijos pajėgos užėmė kovo 4 dieną, atvykus Jungtinių Tautų Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) inspektoriams.

Teritorija aplink elektrinę – didžiausią Europos branduolinį objektą – ne kartą buvo apšaudoma, o abi šalys kaltina dėl to viena kitą. Situacija kelia nerimą tarptautinėje arenoje dėl gresiančios branduolinės katastrofos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Zaporižia
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Zaporižia

TATENA misija turi padėti užtikrinti jėgainės saugumą.

„Smogta elektros linijai „Dneprovskaja“. Atominė elektrinė perjungta savo pačios poreikiams patenkinti“, – per susirašinėjimo programėlę „Telegram“ paskelbė Kremliaus primestos regiono administracijos narys Vladimiras Rogovas. Jis pridūrė, kad vienas sviedinys nukrito tarp dviejų elektrinės reaktorių.

Šių pareiškimų kol kas neįmanoma patvirtinti.

Vėlai penktadienį Rusijos paskirta administracija pareiškė, kad elektrinė buvo apšaudoma maždaug dvi valandas, ir kaltino Ukrainos pajėgas.

Šeštadienį ryte nei Ukrainos vyriausybė, nei šalies branduolinės energetikos agentūra „Enerhoatom“ šių pareiškimų nebuvo pakomentavusios.

Zaporižios AE nuo praėjusios savaitės ne kartą buvo atjungta nuo Ukrainos energetinės sistemos. „Enerhoatom“ dėl to kaltino apšaudymą ir gaisrus netoli jėgainės.

Tuo metu Ukrainos vietos administracijų pareigūnai kaltina Rusiją raketomis apšaudant du miestus netoli elektrinės, kitame Dnipro upės krante. Tokie kaltinimai pastarosiomis savaitėmis taip pat buvo skelbiami ne kartą.

Šeštadienį vietos pareigūnai taip pat pranešė, kad Rusijos pajėgos apšaudo gyvenamuosius rajonus Ukrainos rytuose ir šiaurės rytuose.

Rytinės Donecko srities gubernatorius Pavlo Kyrylenka per „Telegram“ parašė, kad penktadienį žuvo du civiliai, o dar trys buvo sužeisti. 

Šiaurės rytų Charkivo regione gubernatorius Olehas Synehubovas sakė, kad praėjusią naktį į ligonines buvo paguldyti šeši per rusų apšaudymą sužeisti civiliai.

R.T.Erdoganas V.Putinui: Turkija gali tarpininkauti dėl Ukrainos atominės elektrinės

14:57

Turkija gali tarpininkauti sprendžiant aklavietę dėl Ukrainos Zaporižios atominės elektrinės, kurią yra užėmusios rusų pajėgos, šeštadienį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pasakė turkų lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas.

„Prezidentas Erdoganas konstatavo, kad Turkija gali vaidinti palengvinamąjį vaidmenį Zaporižios atominėje elektrinėje, kaip darė dėl susitarimo [eksportuoti] grūdus“, – paskelbė Turkijos prezidentūra, paminėdama liepą Kyjivo ir Maskvos pasirašytą grūdų eksporto susitarimą, kurio laiduotojos buvo Turkija ir Jungtinės Tautos.

Zaporižios atominėje elektrinėje šiuo metu dirba JT Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) 14 narių komanda, pasaulyje didėjant susirūpinimui šios elektrinės saugumu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas ir Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas ir Vladimiras Putinas

Teritorija aplink elektrinę – didžiausią Europos branduolinį objektą – ne kartą buvo apšaudoma, o abi šalys kaltina dėl to viena kitą. Situacija kelia nerimą tarptautinėje arenoje dėl gresiančios branduolinės katastrofos.

Rusijos pajėgos jėgainę užėmė kovo 4 dieną.

Praėjusį mėnesį atvykęs į Lvivą susitikti su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, R.T.Erdoganas įspėjo dėl branduolinės katastrofos pavojaus.

„Mes susirūpinę. Nenorime dar vieno Černobylio“, – tuomet sakė Turkijos lyderis.

Turkija, kuri palaiko draugiškus santykius ir su Maskva, ir su Kyjivu, tiekia Ukrainai dronus, bet atsisako prisidėti prie Vakarų sankcijų Rusijai.

Prieš susitikimą su V.Zelenskiu R.T.Erdoganas Sočyje susitiko su V.Putinu. Abi šalys tuomet pažadėjo stiprinti savo ekonominį bendradarbiavimą.

Per šeštadienio pokalbį telefonu R.T.Erdoganas ir V.Putinas sutarė toliau kalbėtis Samarkande rugsėjo 15–16 dienomis, Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (SCO) viršūnių susitikimo kuluaruose, nurodė prezidentūra.

Rusija: JAV dar neišdavė vizų į JT Generalinę Asamblėją siunčiamai delegacijai

14:54

Rusija Jungtinių Tautų generaliniam sekretoriui išreiškė „nerimą“ dėl to, kad JAV dar neišdavė vizų jos delegacijai, vėliau šį mėnesį turinčiai dalyvauti Generalinės Asamblėjos sesijoje, rodo penktadienį naujienų agentūros AFP matytas laiškas.

„Nė vienas iš 56 Rusijos atstovų pagrindinėje komandoje ir organizacinėje grupėje“ ketvirtadienį dar nebuvo gavęs JAV vizos, laiške JT vadovui Antonio Guterresui rašė Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia.

Jis pridūrė, kad „panaši situacija“ susiklostė dėl rusų užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo delegaciją lydėti turinčių „žurnalistų ir įgulos narių“.

S.Lavrovo delegacija JT Generalinėje Asamblėjoje turi dalyvauti rugsėjo 20–26 dienomis.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Pasirodymų neberengia 30 proc. Rusijos atlikėjų

14:11

Iki 30 proc. Rusijos atlikėjų nustojo koncertuoti šalyje arba emigravo, „Radio Svoboda“ interneto svetainė cituoja Rusijos leidinį „Kommersant“.

Daugybė tarptautinių atlikėjų taip pat atšaukė pasirodymus, todėl bilietų pardavimai, lyginant su priešpandeminiu laikotarpiu 2019 metais, sumažėjo perpus. 

Leidinys remiasi „MTS Entertainment“ generalinio direktoriaus Michailo Minino skaičiavimais. Jis teigė, kad per pastaruosius aštuonis mėnesius bilietų pardavimai Rusijoje, lyginant su 2019-aisiais, sumažėjo 56 proc. 

O palyginti su 2021 metais, sumažėjo 23 proc.

Pagrindinė to priežastis – atšaukti užsienio muzikantų koncertai: „Imagine Dragons“, „Green Day“, „Slipknot“, „Bjork“ ir daugelio kitų.

„Scanpix“ nuotr./Ala Pugačiova, Maksimas Galkinas
„Scanpix“ nuotr./Ala Pugačiova, Maksimas Galkinas

Rusijos atlikėjų dalis bilietų pardavimuose augo: 2019 metais Maskvoje siekė 67 proc., o regionuose – 89 proc., o 2022 metais jau atitinkamai 97 proc. ir 96 proc.

Tuo pačiu metu bendrovė pabrėžė, kad 30 proc. šalies atlikėjų išvyko iš Rusijos arba nustojo koncertuoti. Dėl to laukiama, kad pajamos iš bilietų į koncertus pardavimų iki metų pabaigos sumažės iki 80 proc.

Iš Mariupolio gyventojų pavogti telefonai atsekti Čečėnijoje

14:03

Rusijos okupuoto Mariupolio gyventojai susekė, kad iš jų pavogti telefonai yra vienoje Čečėnijos sostinės elektronikos parduotuvėje, nurodo „Radio Svoboda“.

Telefonus iš vietos gyventojų jėga atėmė Ramzano Kadyrovo dalinių kariai, teigia Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atstovai.

Viename iš Ukrainos ginkluotųjų pajėgų strateginės komunikacijos centro kanalo vaizdo įrašų matyti, kad telefono įrenginio vietai nustatyti skirta programa parodė, jog vienas prietaisas atsidūrė pačiame Grozno centre, adresu: Taikos g. 71A.

Kito išmaniojo telefono vieta rodoma Draugystės gatvėje, privačioje valdoje miesto pakraštyje.

Kaip rašo Ukrainos žiniasklaida, Mariupolio gyventojai skundėsi dėl 17 telefonų vagystės.

Anksčiau „Radio Svoboda“ padalinys „Kavkaz.Realii“ pranešė, kad Ukrainos Melitopolyje pavogta žemės ūkio technika buvo rasta Čečėnijos Zakan-Jurt kaime netoli Grozno.

Žiniasklaida pažymėjo, kad šiame kaime gimė Čečėnijos vyriausybės vadovas Muslimas Chučijevas ir jo brolis Tamerlanas Chučijevas, kuris anksčiau buvo Achmato Kadyrovo fondo vykdomasis direktorius.

Čečėnijos vadovo „Telegram“ kanale buvo paskelbtas, o vėliau ištrintas vaizdo įrašas apie „humanitarinės pagalbos“ iš Achmato Kadyrovo fondo skirstymą Mariupolio gyventoams.

Ekspertai pastebėjo, kad vaizdo įraše esantys produktai yra ukrainietiški.

Anot žurnalisto Christo Grozevo, tai rodo, kad R.Kadyrovo žmonės Mariupolio gyventojams dalijo grobstytus maisto produktus.

„Bayraktar“ sunaikino rusiškos technikos beveik už 30 mln. JAV dolerių

13:45

Per tris paras bepiločiai dronai „Bayraktar“ sunaikino priešo įrangą, kurios vertė apie 26,5 mln. JAV dolerių, rašo ukrainiečių naujienų portalas Unian.net.

Apie tai „Telegram“ pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas.

„Per tris dienas, nuo rugpjūčio 31 d. iki rugsėjo 2 d., keli „Bayraktar TV-2“ sunaikino priešo įrangą, kurios vertė apie 26,5 mln. JAV dolerių. Tai 8 vienetai tankų T-72 (orientacinė vieno kaina 3 mln. JAV dolerių), po vieną „Acacia“ savaeigį pabūklą (vertė 1,6 mln. JAV dolerių) bei pėstininkų kovos mašiną (vertė 0,6 mln. JAV dolerių) ir haubicų (0,3 mln. JAV dolerių)“, – pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas.

Nuotr. iš A.Anušausko „Facebook“ profilio/Lietuvos Ukrainai perduotas bepilotis „Bayraktar Vanagas“ Ukrainoje
Nuotr. iš A.Anušausko „Facebook“ profilio/Lietuvos Ukrainai perduotas bepilotis „Bayraktar Vanagas“ Ukrainoje

Taip pat, anot V.Zalužno, buvo apgadinti penki tankai T-72 ir viena pėstininkų kovos mašina.

„Bendra sunaikintos ir sugadintos rusiškos įrangos kaina siekia 28,35 mln. JAV dolerių“, – jį cituoja Unian.net.

„Nord Stream“ turbinos gamintoja: pratekėjimas „nėra techninė priežastis“ stabdyti tiekimą

09:39

Dujotiekio „Nord Stream 1“ turbinos gamintoja „Siemens Energy“ penktadienį pareiškė, kad tepalo pratekėjimas, kuriuo Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ aiškino savo sprendimą visiškai sustabdyti tiekimą šiuo dujotiekiu, „nėra techninė priežastis“ nutraukti dujų pumpavimą.

„Tokia išvada nėra techninė priežastis stabdyti darbą“, – sakoma „Siemens Energy“ pareiškime.

„Tokie pratekėjimai paprastai nepaveikia turbinos darbo“, o užsandarinimo darbus galima atlikti vietoje, nurodė kompanija.

Anksčiau penktadienį „Gazprom“ paskelbė, kad visiškai sustabdytas tiekimas dujotiekiu „Nord Stream“, nes dujotiekį esą reikia toliau remontuoti.

Pareiškime „Gazprom“ nurodė, kad atliekant vienintelės dar veikusios „Nord Stream“ turbinos techninės priežiūros darbus aptikta „tepalo pratekėjimų“. 

„Gazprom“ pridūrė, kad „kol bus šalinami įrangos gedimai, dujų tiekimas „Nord Stream“ dujotiekiu bus visiškai sustabdytas“.

„Gazprom“ trečiadienį trims dienoms sustabdė dujų tiekimą Vokietijai šiuo vamzdynu, kad atliktų techninės priežiūros darbus, dar labiau padidindama įtampą sąmyšio apimtoje Europos elektros rinkoje. Tiekimas Baltijos jūros dugnu nutiestu dujotiekiu turėjo atsinaujinti šeštadienį.

Ukraina skelbia bombardavusi rusų bazę netoli okupuotos atominės elektrinės

09:36

Ukraina penktadienį paskelbė subombardavusi rusų bazę Enerhodaro mieste netoli Rusijos okupuotos Zaporižios atominės elektrinės, kurios saugumą šiuo metu vertina Jungtinių Tautų inspektoriai.

„Per mūsų kariuomenės smūgius Enerhodare ir Chersone sunaikintos trys priešo artilerijos sistemos ir šaudmenų sandėlis“, – paskelbė Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

Enerhodaro meras Dmytro Orlovas naujienų agentūrai AFP sakė neturintis informacijos apie tai, bet pridūrė, kad telefono ryšys mieste smarkiai sutrikęs.

Zaporižios atominėje elektrinėje šiuo metu dirba JT Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) 14 narių komanda, pasaulyje didėjant susirūpinimui šios elektrinės saugumu.

Teritorija aplink elektrinę – didžiausią Europos branduolinį objektą – ne kartą buvo apšaudoma, o abi šalys kaltina dėl to viena kitą. Situacija kelia nerimą tarptautinėje arenoje dėl gresiančios branduolinės katastrofos.

Ukrainos kariuomenė nurodė, kad prieš TATENA misijos atvykimą ketvirtadienį rusų pajėgos iš ten patraukė „visą savo įrangą“.

Rusijos pajėgos jėgainę užėmė kovo 4 dieną.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius