-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vėl melas apie „Bayraktar“: Ukrainos kariai esą turi patraukti juos nuo užpuolikų

Koviniai dronai „Bayraktar“ išpopuliarėjo ne tik Lietuvoje, bet ir tarp melagienų kūrėjų. Socialiniuose tinkluose skelbiamas Ukrainos prezidento kanceliarijos prašymas juos laikyti atokiau nuo Rusijos priešlėktuvinės gynybos sistemų, nes esą šiems bepiločiams lėktuvams kažkas nutiko. Tai nėra tiesa – kartu platinamas dokumentas yra klastotė, paremta kitu raštu, kurį galima rasti internete.
Bepilotis orlaivis „Bayraktar“
Bepilotis orlaivis „Bayraktar“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Nervina turkus“

Informacija apie dronų „Bayraktar“ naudojimo pokyčius gegužės viduryje buvo paskelbta propagandiniame „Telegram“ kanale „Readovka“.

Įrašas turėjo pavadinimą: „(Ukrainos prezidento Volodymyro) Zelenskio biuras prašo atitraukti „Bayraktar“ nuo Rusijos oro gynybos sistemų“, tad atrodė lyg žinutė iš kokios nors (ji nebuvo nurodyta) žiniasklaidos priemonės.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Tariamai Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo Andrijaus Jermako pasirašyto rašto kopija pasirodė šiame „Telegram“ kanale
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Tariamai Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo Andrijaus Jermako pasirašyto rašto kopija pasirodė šiame „Telegram“ kanale

Trumpame tekste nurodyta, esą ukrainietiškuose kanaluose tame pačiame socialiniame tinkle buvo paskelbta Prezidento kanceliarijos laiško vyriausiajam vadui Valerijui Zalužnyj kopija.

„Sprendžiant iš visko, kažkas nutiko su bepiločiais orlaiviais „Bayraktar“, o filmuota medžiaga apie masiškai numuštus orlaivius aiškiai nervina Turkijos pusę, – teigiama toliau. – Atsakydami į tai, turkai pagrasino nutraukti bendradarbiavimą kuriant bendrą gamybą. Panašu, kad „Bayraktar“ nebepasirodys priekinėse linijose.“

Dėmesį į šią žinutę iškart atkreipė kai kurie rusiški tinklalapiai. Pavyzdžiui, tinklalapyje tehnowar.ru pasirodė straipsnelis pavadinimu „Zelenskio biuras prašo laikyti „Bayraktar“ atokiau nuo Rusijos priešlėktuvinės gynybos sistemų“.

Naujiena apie „Bayraktar“ buvo paremta tariamai prezidento kanceliarijos vadovo Andrijaus Jermako nurodymu „Ukrainos Generalinio štabo viršininkui V.Zalužnyj“.

Gegužės 16-ąją esą pasirašytame dokumente Generalinio štabo prašoma „imtis priemonių, jog būtų užkirstas kelias „Bayraktar TB2“ naudojimui potencialiai pavojingose ​​vietose, kad priešo propagandininkai negalėtų gauti numuštų dronų nuotraukų ir vaizdo įrašų“.

Prieš tai dar paaiškinta, kad Rusijos propaganda pradėjo kampaniją, skirtą diskredituoti šiems bepiločiams lėktuvams ir juos gaminančiai Turkijos įmonei „Baykar Makina“. Žiniasklaidoje esą publikuojamos nuotraukos iš mūšių, kuriose matyti numušti dronai.

Pareigos – rusiškos

Tačiau nei įrašas socialiniame tinkle apie nurodymus dėl „Bayraktar“, nei raštas, kuriuo jis grindžiamas, nėra teisingi. Mat pats dokumentas yra suklastotas.

Taip pat skaitykite: Rusų propagandos melas: „Bayraktar“, kuriam lietuviai surinko pinigus, jau numuštas

Tai galima suprasti iš kai kurių detalių net be išsamesnės analizės, visų pirma – pavadinimų.

Visų pirma neteisingos adresato pareigos. Generolas Valerijus Zalužnyj yra Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas.

Ekrano nuotr. iš tehnowar.ru/Tariamai Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo Andrijaus Jermako pasirašytas raštas dėl „Bayraktar“ naudojimo
Ekrano nuotr. iš tehnowar.ru/Tariamai Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo Andrijaus Jermako pasirašytas raštas dėl „Bayraktar“ naudojimo

Rašte jis tapo Generalinio štabo viršininku – pagal analogiją su Rusijos kariuomene. Ten karinėms operacijoms vadovauja Ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas, o šio pagrindiniam operatyviniam skyriui – viršininko pareigas einantis žmogus, dar vadinamas Rusijos štabo viršininku.

Ne visai tikslus ir Turkijos įmonės, kurią esą nervina jos gaminamų bepiločių orlaivių nesėkmės Ukrainoje, pavadinimas. „Baykar Makina“ ji buvo vadinama nuo įkūrimo 1984 m., bet dabar naudojami du pavadinimai: „Baykar Teknoloji“ ir „Baykar Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş.“.

Pakeitė net radijo stoties pavadinimą

Internete galima rasti A.Jermako pasirašytų dokumentų (čia, čia, čia). Nors ne identiški, parašai po jais – daugiau mažiau panašūs. Užtat vienas iš jų atrodo lygiai taip pat kaip kanceliarijos vadovo parašas po atsakymu Aukščiausiosios Rados nariui Volodymyrui Arjevui.

Šį raštą 2020 m. rugpjūčio 12 d. savo paskyroje „Facebook“ paviešino pats politikas. Jį tą pačią dieną aprašė ir paskelbė portalas espreso.tv. Tai buvo A.Jermako atsakymas į parlamentaro klausimą, kiek kainuoja valstybinio vasarnamio, į kurį su šeima persikėlė Ukrainos prezidentas V.Zelenskis, išlaikymas valstybės biudžetui.

Ekrano nuotr. iš espreso.tv/Tikrasis Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo Andrijaus Jermako pasirašytas raštas
Ekrano nuotr. iš espreso.tv/Tikrasis Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo Andrijaus Jermako pasirašytas raštas

Abu raštai – apie išlaidas vasarnamiui ir „Bayraktar“ – skiriasi tik keliomis detalėmis. Pastarojo kopijoje nematyti viso Ukrainos herbo lapo viršuje, nelikę numerio po data, pagarbaus kreipinio, parašas „neužlipa“ ant teksto, o šis yra kiek trumpesnis.

Tačiau vizualiai, nekreipiant dėmesio į teksto turinį, jie yra panašūs, tad greičiausiai naujesnis raštas atsirado vaizdo redagavimo programa pakeitus ankstesnį.

Faktų tikrinimo portalas „Lead Stories“ uždėjo vieną raštą ant kito, kad būtų lengviau suprasti, kaip atsirado naujasis apie „Bayraktar“.

Turkijoje gaminami smogiamieji taktiniai dronai „Bayraktar TB2“, nešantys lazeriu valdomas didelio tikslumo bombas ir tolimojo nuotolio prieštankines raketas „oras – žemė“, tapo vienais iš karo Ukrainoje herojų.

Viena radijo stotis pakeitė savo pavadinimą į „Bayraktar“, buvo sukurta šiems bepiločiams lėktuvams skirta daina.

Ukraina publikuoja vaizdo įrašus apie „Bayraktar“ padarytus nuostolius, o Rusijos propaganda savo ruožtu praneša apie apie šių dronų sunaikinimą.

Taip pat skaitykite: A.Tapinas: Turkija padovanos „Bayraktar“ droną Lietuvai, kad ši perduotų jį Ukrainai

Lietuvos gyventojai praėjusią savaitę surinko daugiau nei 5 mln. eurų vienam „Bayraktar“ nupirkti ir perduoti Ukrainai. Apie šią akciją sužinoję gamintojai nusprendė droną padovanoti, o suaukotus pinigus paprašė skirti humanitarinei pagalbai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius