Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vengrijos premjeras nežino ribų: ragina Kyjivą tartis su V.Putinu ir pamiršti narystę NATO

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, pagarsėjęs Rusijai ir jos vadovui Vladimirui Putinui palankia retorika, dar kartą peržengė ribas: jis primygtinai pareikalavo, kad Kyjivas sudarytų sandorį su V.Putinu dėl naujos saugumo architektūros Ukrainai. Kartu jis neigia galimą Ukrainos narystę NATO ir bet kokias Kyjivo pretenzijas į okupuotą Krymo pusiasalį, kurį Ukraina pažadėjo atsiimti bet kokia kaina.
Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas
Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas / „AFP“/„Scanpix“

Vengrijos premjeras buvusiam „Fox News“ laidų vedėjui Tuckeriui Carlsonui pareiškė, jog Ukraina yra pakeliui į pralaimėtą karą, nes rusų karių yra daugiau, paskelbė amerikiečių leidinys „Bloomberg“.

„Turime sudaryti susitarimą su rusais dėl naujos saugumo architektūros, kuri užtikrintų Ukrainos saugumą ir suverenumą, bet ne narystę NATO“, – pažymėjo V.Orbanas, ne kartą anksčiau sulaukęs Vakarų valstybių vadovų kritikos dėl savo retorikos.

Premjeras taip pat pasidalijo mintimis, kad strategiškai svarbaus Juodosios jūros Krymo pusiasalio, kurį Rusija okupavo ir aneksavo 2014 m., susigrąžinimas yra „visiškai nerealus“. Jo teigimu, geriausia taikos galimybė yra buvusio Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo sugrįžimas į valdžią ir karinės paramos Ukrainai nutraukimas.

Nepaisydama ES institucijų ir NATO sąjungininkių abejonių, V.Orbano vyriausybė pasirašė susitarimus su Rusija energetikos sektoriuje, taip užtikrindama dujų tiekimą ir skatindama Rusijos vadovaujamos atominės elektrinės statybą.

Šis V.Orbano pareiškimas nepraslydo pro akis Ukrainos vadovybei. Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olehas Nikolenko pabrėžė, jog Ukraina neprekiauja savo teritorijomis, o Rusijos Federacija sulauks atpildo už Ukrainoje padarytą blogį.

„Tiesą sakant, jau pradėjome nerimauti, kad Viktoras Orbanas ilgai neragino nutraukti ginklų tiekimo Ukrainai ir įteisinti Rusijos agresijos. Mes net pradėjome abejoti nuoseklia Vengrijos premjero pozicija, – socialiniame tinkle „Facebook“ sakė O.Nikolenko. – Nežinome, kaip reikalai klostosi Vengrijoje, bet Ukraina neprekiauja savo teritorijomis ar suverenitetu. Ir pasaulis taip pat neprekiaus. O Rusijos vadovybė tikrai turės atsakyti už visą ukrainiečiams padarytą blogį.“

Dabartinis Vengrijos premjeras garsėja ne tik Kremliui palankiais pasisakymais, bet ir bandymais kišti pagalius Ukrainai į ratus: jis bandė blokuoti Europos Sąjungos pagalbos paketus, atsisakė tiekti ginklus Kyjivui ir ne kartą pareiškė tikintis, kad Ukrainos kontrpuolimas yra pasmerktas žlugti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius