Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 01

Performansų menininkė Marina Abramović kursto sąmokslo teorijų kūrėjų vaizduotę

Kartu su anonsuotu menininkės Marinos Abramović performansu Lietuvoje, šalies informacinę erdvę pasiekė neįtikėtini gandai apie šią kūrėją. Tiesa, vėliau performansas buvo atšauktas, tačiau dezinformacija apie jos neva rengiamus „satanistinius vakarėlius“ ir toliau sklando „Facebook“ tinkle.
Marina Abramovič
Marina Abramović / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Performansų menininkė M.Abramović netikėtai atsidūrė sąmokslo teorijų kūrėjų taikinyje po to, kai 2015 metais „WikiLeaks“ duomenų skandalo metu buvo paviešintas laiškas, kuriame Hillary Clinton rinkimų štabo vado Johno Podestos brolis, menininkės kvietimu, siūlo šiam atvykti į M.Abramović rengiamą vakarienę „Spirit Cooking“ (liet. „Dvasios receptai“) performanso motyvais.

Šis laiškas socialiniame tinkle „Twitter“ sulaukė daugiau nei 400 tūkst. pasidalijimų.

Vakarienė mecenatams

To pakako, kad atsirastų sąmokslo teorija, neva M.Abramović rengia satanistines vakarienes, kurių metu valgoma žmogiena, o su satanizmu imta sieti ir buvusią kandidatę į JAV prezidento postą H.Clinton.

Nors kai kurių interneto vartotojų vaizduotę šis elektroninis laiškas ne juokais įaudrino, tačiau tolesni „WikiLeaks“ paviešinti privataus susirašinėjimo laiškai atskleidžia, kad J.Podesta į vakarienę neatvyko.

Komentuodama šią situaciją leidiniui „Art News“, M.Abramović teigė, kad vakarienėje buvo patiekiamas įprastas maistas.

„Nebuvo nei kraujo, nei nieko kito. Mes tiesiog vadinome patiekalus keistais vardais ir viskas“, – paaiškino menininkė.

Ši vakarienė nebuvo organizuojama tik politikams ir pasaulio turtingiesiems – tai buvo M.Abramović pradėtos lėšų rinkimo kampanijos „Kickstarter“ platformoje dalis.

Kiekvienas, paaukojęs 10 tūkst. JAV dolerių menininkės vardo instituto projektams, buvo kviečiamas į minėtas iškilmes.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton Berlyno kino festivalyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton Berlyno kino festivalyje

Gandai apie kanibalizmą – laužti iš piršto

Iš tiesų performansų menininkė dažnai rengia vakarienes mecenatams.

Jose patiekiami visai ne žmonių kūnai, o tik neįprastai atrodantys patiekalai, pavyzdžiui, atrodantys kaip žmogaus kūno dalys – visa tai yra darbų ciklo „Spirit Cooking“ dalis.

„Spirit Cooking“ yra projektas, kurį 1996 metais M.Abramović sukūrė bendradarbiaudama su kitu menininku – Jacobu Samueliu.

Menininkai sukūrė „receptų knygą“, į kurią sudėjo seriją „afrodiziakų receptų“, turėjusių tapti įtaigiais minčių ir veiksmų žadintojais.

Knygą sudaro 12 ofortų su akvatinta ir 25 spaudiniai.

Scanpix nuotr./Marina Abramović
Scanpix nuotr./Marina Abramović

Tai nėra reali kulinarijos knyga – tuo galima įsitikinti paskaičius „receptus“.

Pavyzdžiui, rašoma, kad vienam jų prireiks „13 tūkst. gramų pavydo“. Kitas liepia stovėti „ant ugnikalnio“ ir atidarius burną laukti, „kol liežuvis užsidegs“.

Daugiausia sąmokslo teorijų kūrėjų susidomėjimo sulaukė receptas, kuriame sakoma, kad reikia „šviežią motinos pieną sumaišyti su šviežia sperma“.

Knygą lydėjusio performanso metu menininkė naudojo ne žmogaus, o kiaulės kraują.

Performanse nėra užuominų į kanibalizmą ar tokių veiksmų skatinimo.

VIDEO: MARINA ABRAMOVIC SPIRIT COOKING

Melagienų lavina

M.Abramović nuolat atsiduria dezinformacijos kūrėjų taikinyje – uždarose socialinių tinklų grupėse ji siejama su garsiausiomis pastarojo meto sąmokslo teorijomis – „Qanon“, tvirtinimais, kad egzistuoja „pasaulinis satanistų elitas“, jungiantis menininkus, politikus ir filantropus.

Garsios performansų menininkės ir vienos seniausių pasaulyje finansininkų dinastijos atstovo – Jacobo Rothschildo – nuotrauka socialiniuose tinkluose įžiebė tikrą ugnį.

M.Abramović kartu su J.Rothschildu įsiamžino tapytojo Thomo Lawrenco 1797 metais pirmą kartą eksponuoto paveikslo „Šėtonas kviečia savo legionus“ fone.

Kaip aiškina menotyrininkai, paveiksle dominuoja raumeninga vyriška figūra – šėtonas, maištininkas angelas, pasiųstas į pragarą.

Stovėdamas prie ugnies ežero, jis kviečia savo sekėjus.

Teigiama, kad siužeto tema pasiskolinta iš garsaus anglų poeto ir intelektualo Johno Miltono kūrinio „Prarastas rojus“ – 1 knygos 330 eilutė skelbia: „Pabusk, kelkis arba būk amžinai kritęs“ (angl. „Awake, arise, or be for ever fallen“).

Pasak meno istoriko Davido Bindmano, XVIII a. paskutinio dešimtmečio anglų menininko sukurto šėtono „herojiškas Visagalio nepaisymas“ gali būti laikomas pasipriešinimo valdžios savivalei pavyzdžiu.

Tuo laikotarpiu Europą krėtė Didžioji Prancūzijos revoliucija, anglų radikalai ir mąstytojai galėjo ją laikyti naująja žmonijos aušra.

Visas žemynas buvo apimtas chaoso – tarsi pats šėtonas keliautų po visatą.

Performansas Lietuvoje atšauktas

M.Abramović performansuose neretai atliekami eksperimentai su kūnu, jis žalojamas ir išbandomos jo ribos.

1974 metais menininkė šešių valandų performanse „Rhythm 0“ kvietė žmones imti vieną iš 72 daiktų nuo stalo ir naudoti tą daiktą kaip tik norisi jai ant kūno.

Tarp šių daiktų buvo ir visai nekaltas vatos gumulėlis, ir užtaisytas pistoletas.

Per šešias valandas trukusį performansą stebėtojai menininkę ir pakuteno, ir iki kraujo subraižė aštriomis daiktų briaunomis.

Savita šio performanso interpretacija turėjo būti atlikta lapkričio 28 dieną Kaune naujos Jeannettės Fischer knygos „Psichoanalitikė kalbasi su Marina Abramović“ išleidimo proga.

Instaliacijoje-performanse „Tu esi Marina“ tie patys daiktai turėjo būti pasiūlyti visiems dalyviams, nesibaiminantiems pabuvoti menininkės vietoje.

Tačiau lapkričio 26 dieną buvo pranešta, kad performansas atšaukiamas.

Tačiau menininkės gerbėjai neturėtų nusivilti – šių metų kovo 7 dieną M.Abramović atvyks į Kauną, kur pristatys personalinę parodą „Būties atmintis“.

Numatyta ekspozicija parengta remiantis parodų ciklu „The Cleaner“ (liet. Valytojas), 2017 m. startavusiu Stokholmo „Moderna Museet“, o savo kelionę konceptualiai baigusiu 2020 m. menininkės gimtajame Belgrade, kur ji savo kūrybą pristatė po beveik 50 metų pertraukos.

Parodoje numatyta išsamiai pristatyti svarbiausius M.Abramović kūrybos etapus nuo 1960-ųjų – eksponuoti garsiausius kūrinius, interviu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius