Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 20

Vakcinos nuo koronaviruso nenulemia spartesnio ŽIV plitimo

Socialiniuose tinkluose randasi vis daugiau melagienų apie vakcinas nuo COVID-19. Šįkart masinę vakcinaciją imta sieti su Nyderlanduose pasirodžiusia, spėjama, agresyvesne Žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) atmaina. Dezinformacijos skleidėjai tvirtina, neva šis viruso variantas atsirado dėl to, kad žmones šalyje ir visame pasaulyje imta masiškai skiepyti nuo koronaviruso. Tačiau tokia sąsaja klaidinanti – mokslininkų skaičiavimu, greičiau progresuojančia ŽIV atmaina sergantieji užsikrėtė dar gerokai iki COVID-19 pandemijos.
ŽIV testas
ŽIV testas / 123RF.com nuotr.

Vasario pradžioje pasklidus žiniai, kad Nyderlanduose išaiškinta nauja ŽIV, AIDS sukeliančio viruso, atmaina, kuri, palyginti su kitomis viruso atmainomis, lemia greitesnį ligos progresavimą, socialiniuose tinkluose pasipylė melagienos, esą agresyvesnį viruso variantą nulėmė vakcinos nuo COVID-19, kurios tariamai „griauna žmogaus imunitetą“.

Tokia dezinformacija ėmė sparčiai plisti socialinio tinklo „Facebook“ grupėse, kuriose buriasi skiepų nuo COVID-19 priešininkai.

Negydoma progresuoja greičiau

Vasario pradžioje mokslo žurnale „Science“ pasirodė publikacija, kurioje aprašoma Nyderlanduose atrasta nauja ŽIV atmaina.

ŽIV užkrečia ir naikina organizmo imunines ląsteles, vadinamas CD4 ląstelėmis.

Jei infekcija negydoma, ji progresuoja iki AIDS.

Žmonių, užsikrėtusių naujai atrastu ŽIV VB variantu, CD4 skaičius mažėja maždaug dvigubai greičiau nei žmonių, užsikrėtusių kitomis ŽIV atmainomis.

Jei nebūtų taikomas gydymas, užsikrėtus VB variantu, vidutiniškai per dvejus-trejus metus nuo pirminės ŽIV diagnozės išsivystytų AIDS, žurnale „Science“ pranešė mokslininkai.

Užsikrėtus kitomis viruso versijomis, panašaus laipsnio nuosmukis vidutiniškai pasireiškia praėjus maždaug šešeriems-septyneriems metams nuo diagnozės nustatymo.

Pasak tyrimo autoriaus, Oksfordo universiteto statistinės genetikos ir patogenų dinamikos tyrėjo Chriso Wymanto, vyresnio amžiaus žmonėms liga progresuoja dar greičiau.

Jokio ryšio su COVID-19

Tačiau tai nereiškia, kad atrastoji viruso atmaina galėtų būti siejama su vakcinacija nuo COVID-19.

Kai kurie socialinių tinklų vartotojai nuėjo dar toliau – klaidingai tvirtinama, kad naująjį ŽIV variantą „sukūrė“ vakcinos nuo COVID-19.

Tai melas. Nors naujoji ŽIV atmaina, vadinamasis VB variantas, buvo nustatytas neseniai, mokslo publikacijoje nagrinėti pacientai buvo užsikrėtę nuo 2000-ųjų iki 2010-ųjų pradžios, taigi, gerokai anksčiau nei pasaulį apėmė pandemija.

Stebėjimai pagrįsti 109 asmenų, užsikrėtusių šiuo variantu susirgimo analizės atvejais. 107 pacientai buvo iš Nyderlandų, du – Šveicarijos ir Belgijos.

Išskyrus Šveicarijos ir Belgijos gyventojams nustatytus atvejus, tyrėjai nerado jokių pirminių įrodymų, kad šis variantas būtų paplitęs už Nyderlandų ribų.

Jie ieškojo viešai prieinamų viruso genetinių sekų ir nerado jokių pėdsakų kitur, tačiau gali būti, kad yra dar bent keli užsikrėtusieji šiuo variantu, kurie dar nenustatyti, rašo „Live Science“.

Tyrėjai nustatė, kad naujai atrastas variantas priklauso genetiniam B potipiui – giminingų ŽIV virusų grupei, kuri dažniausiai aptinkama Europoje ir JAV.

Siekdami išsiaiškinti, ar Nyderlanduose galima rasti daugiau šio varianto pavyzdžių, tyrėjai patikrino duomenis iš nacionalinės ŽIV stebėjimo kohortos ATHENA – didelės Nyderlandų ŽIV infekuotų asmenų, kuriems ŽIV diagnozė buvo nustatyta 1981-2015 metais, grupės.

„Reuters“ agentūros faktų tikrintojams pateiktame komentare, profesorius Christophe'as Fraseris iš Oksfordo universiteto Didžiųjų duomenų instituto ir Nuffieldo medicinos departamento paaiškino, kad naujai atrasta ŽIV atmaina nesietina su koronaviruso pandemija ar jos valdymo priemonėmis.

„Nėra jokio pagrindo teigti apie ryšį tarp COVID arba COVID vakcinacijos ir užsikrėtimo VB variantu ŽIV eigos sudėtingumo“, – patikino mokslininkas.

Tyrimą atlikę mokslininkai patikino, kad visuomenė neturėtų nerimauti, o šio varianto atradimas pabrėžia jau anksčiau taikytų rekomendacijų svarbą – asmenys, kuriems gresia rizika užsikrėsti ŽIV, turėtų reguliariai tikrintis, o užsikrėtus – gydytis.

123RF.com nuotr./Raudonas kaspinas – tarptautinis paramos, prevencijos ir solidarumo su užsikrėtusiais ŽIV ir sergančiais AIDS simbolis
123RF.com nuotr./Raudonas kaspinas – tarptautinis paramos, prevencijos ir solidarumo su užsikrėtusiais ŽIV ir sergančiais AIDS simbolis

Populiari melagiena

Dezinformaciją apie tai, kad tarp vakcinų nuo koronaviruso ir AIDS yra ryšys, anksčiau skelbė net Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro.

Preėjusių metų spalį jis buvo nubaustas socialiniuose tinkluose, „Facebook“ ir „YouTube“ sureagavus į jo paskelbtą vaizdo įrašą, kuriame perspėjama apie numanomą ryšį tarp AIDS ir vakcinų nuo COVID-19.

J.Bolsonaro pareiškė, kad minėtos ataskaitos „rodo, jog žmonėms, visiškai paskiepytiems nuo COVID-19, daug greičiau nei manyta išsivysto įgyto imunodeficito sindromas“.

Jis citavo tariamas Jungtinės Karalystės vyriausybės „oficialias ataskaitas“, kurios vėliau buvo paneigtos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jairas Bolsonaro
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jairas Bolsonaro

Britų vyriausybė, atsakydama į AFP faktų tikrinimo komandos užklausą, paneigė, kad J.Bolsonaro paminėtos ataskaitos apskritai egzistuoja.

Tuo metu Brazilijos infekcinių ligų specialistų draugija savo pareiškime pabrėžė, jog nėra jokių įrodymų, kad AIDS ir vakcinos nuo COVID-19 būtų kaip nors susiję.

„Facebook“ pašalino šį taisykles pažeidusį įrašą, o „YouTube“ žengė dar toliau – ne tik pašalino klipą, bet ir savaitei užblokavo ultradešiniųjų lyderio paskyrą.

„Pašalinome vaizdo įrašą iš Jairo Bolsonaro kanalo už tai, kad jis pažeidė mūsų medicininės dezinformacijos apie COVID-19 politiką savo teigimu, jog vakcinos nesumažina rizikos užsikrėsti šia liga ir kad jos sukelia kitas infekcines ligas“, – nurodyta naujienų agentūrai AFP atsiųstame „YouTube“ pareiškime.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius