-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš Kalėdas padidėjo susidomėjimas alkoholio matuokliais: kuo jie skiriasi?

Prieš didžiąsias metų šventes asmeninių alkoholio matuoklių (alkotesterių) nuperkama iki 30 proc. daugiau nei įprastai. Pardavėjai to nenori sieti su alkoholio vartojimo pokyčiais. Tiesiog žmonės tampa daugiau informuoti ir atsakingesni, saugo ne tik save, bet ir savo šeimos narius, artimuosius. Todėl alkotesterius kartais dovanoja Kalėdoms, nes šis prietaisas tampa mūsų buities dalimi, rašoma pranešime.
Alkotesterių bandymai
Alkotesterių bandymai / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Profesionaliam naudojimui skirtų alkotesterių pardavimai atkartoja įprastus verslo ciklus: sumažėja vasaros atostogų mėnesiais ir vėl auga kitais metų sezonais.

Asmeninių alkotesterių nuperkama žymiai daugiau nei alkotesterių, skirtų profesionaliam naudojimui. Profesionalūs alkotesteriai pritaikyti intensyviam naudojimui, bendrovėse vienu alkotesteriu kasdien patikrinamas didelis kiekis darbuotojų, tuo tarpu asmeniniu alkotesteriu, dažniausiai, naudojasi vienas asmuo, šeimos nariai, galbūt draugai.

Puslaidininkius pakeitė elektrocheminiai alkotesteriai

Asmeninių alkotesterių paklausa pastaraisiais metais nuosekliai auga, ekspertiniu vertinimu, 15–20 proc. kasmet. Žymiai didesni struktūriniai parduodamų alkotesterių pokyčiai. Sparčiai mažėja puslaidininkių technologijos alkotesterių pardavimai, juos iš esmės jau pakeitė naujieji, elektrocheminius jutiklius turintys alkotesteriai.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Alkotesterių bandymai
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Alkotesterių bandymai

Patikimų asmeninių elektrocheminių alkotesterių vidutinė kaina yra nuo 70 iki 150 Eur. Pavyzdžiui, į šį intervalą patenka net septyni skirtingi populiariausio, Lietuvoje parduodamo Alcodetector prekės ženklo modeliai. Šiuose alkotesteriuose yra naudojami elektrocheminiai jutikliai. Tai ta pati technologija, kuri naudojama ir profesionaliam naudojimui skirtuose, pvz., policijos ar darbdavių naudojamuose alkotesteriuose. Asmeninių alkotesterių konstrukcija, lyginant su profesionaliam naudojimui skirtais alkotesteriais, yra paprastesnė, jie nėra skirti intensyviam naudojimui, neturi kai kurių funkcijų, bet jų šiems prietaisams ir nereikia.

Asmeninių elektrocheminių alkotesterių klasifikavimas

Jutikliai, naudojami asmeniniuose alkotesteriuose sąlyginai skirstomi į platinos, platinos premium ir platinos PRO klasės elektrocheminius jutiklius. Aukštesnė jutiklio klasė lemia blaivumo patikrinimo tikslumą ir greitį – alkotesteris greičiau pasiruošia, atlieka analizę, išsivalo ir vėl pasiruošia kitam testui. Nors visi jutikliai laikui bėgant praranda jautrumą, išsikalibruoja, tačiau aukštesnės klasės elektrocheminis jutiklis ilgiau išliks tikslus ir ilgiau tarnaus.

Elektrocheminių alkotesterių skirtumus taip pat nulemia kelios jutiklių savybės ir parametrai, svarbiausi iš jų yra šie.

Elektrocheminio jutiklio dydis

Asmeniniuose alkotesteriuose yra svarbus ne pats jutiklio fizinis dydis, o jutiklio platinos paviršiaus plotas, kuris gali skirtis keletą kartų, svyruoja nuo 20 iki kelių šimtų kvadratinių milimetrų. Didesnis platinos paviršiaus plotas – jutiklis bus greitesnis ir patikimesnis. Į didesnį paviršiaus plotą turintį, pavyzdžiui, PRO klasės elektrocheminį jutiklį, patenka didesnis iškvėpto oro mėginys. Kuo didesnis mėginys, tuo santykinai mažesnį poveikį jam daro įvairūs nukrypimai.

Elektrocheminio jutiklio konstrukcija

Jutikliai gali būti pagaminti iš vienos dvipusės arba dviejų vienpusių platina padengtų membranų. Vienos dvipusės membranos jutiklis bus geresnis nei dviejų vienpusių membranų, tačiau tokio jutiklio gamybos procesas yra sudėtingesnis ir brangesnis.

Platinos kiekis

Jutiklio membranos paviršius yra padengtas platinos dalelėmis. Elektrocheminio alkotesterio tarnavimo laikui įtakos turi jutiklyje naudojamas platinos kiekis. Daugiau platinos – ilgesnis tarnavimo laikas, bet toks alkotesteris bus brangesnis.

Alkotesterio jutiklyje naudojamo elektrolito formulė

Per daugelį metų alkotesterių gamybos lyderiai ištobulino savas elektrolito formules, laikomas griežtai paslaptyje. Mažiau patirties turintiems gamintojams šias formules sunku nukopijuoti. Elektrolito formulė nulemia alkotesterio darbo greitį, ilgaamžiškumą, darbo temperatūros ribas, atsparumą aukštoms alkoholio koncentracijoms.

Papildomos funkcijos ir kiti privalumai

Alkotesteriai, matuojantys išpučiamo oro slėgį, kontroliuojantys pūtimo stiprumą ir laiką, mėginį paims iš plaučių gilumos, todėl bus tikslesni. Asmeniniai alkotesteriai gali turėti atmintį su atliktų blaivumo testų datomis ir rezultatų įrašais, alkotesterio patikros ir kalibravimo priminimo funkciją, skirtingą matavimo vienetų palaikymą (alkoholio koncentracija promilėmis, mg/l ar procentais). Taip pat asmeniniai alkotesteriai gali turėti integruotus antgalius, skirtingo atsparumo korpusą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius