Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Niekieno žemė Bir Tavilas – turbūt vienintelė vieta pasaulyje, kurios tikrai niekam nereikia

Antarktida yra tuščias žemynas, tačiau ne viena šalis teigia, kad jai priklauso nemaža jo dalis. Ir šiaurėje rastume daugybę tuščių salų, tačiau visos jos kam nors priklauso. Tuo tarpu Bir Tavilas nepriklauso niekam. Ši žemė neturi vėliavų ar gyventojų. Ir niekas jos nenori. Kaip tai nutiko?
Bir Tavilas,  nufotografuotas Google palydovo
Bir Tavilas, nufotografuotas Google palydovo / Google Earth nuotr.

Dažnai Afrikos valstybių sienos atrodo nubraižytos kaip su liniuote. Bet jos ir buvo taip nubraižytos. Kolonijų valdytojams taip buvo lengviau administruoti Afrikos žemes.

Štai dabartinė riba tarp Egipto ir Sudano buvo nubrėžta britų. Tačiau yra viena problema – ta riba buvo nubrėžta du kartus.

1899 metais britai nubrėžė ribą tarp šių šalių – ji nupiešta tiesiai per 22-ąją lygiagretę. Patys britai suprato, kad tai nėra geras sprendimas, nes teritorijoje gyvenančios gentys savo žemes įsivaizduoja kitaip.

Taigi, 1902 metais Jungtinė Karalystė nupiešė naują liniją, atkreipiančią dėmesį į žemių administravimą.

Šios sienos buvo labai panašios, išskyrus dvi žemes – Bir Tavilą ir Halaibą. Pagal 1899-ųjų sieną Halaibo trikampis priklausė Egiptui, nes yra į šiaurę nuo 22-osios lygiagretės, o Bir Tavilas – Sudanui. O pagal 1902-ųjų liniją šios žemės tarsi susikeitė savininkais.

Bir Tavilas Google Maps žemėlapyje, pažymėtas juoda rodykle; į šiaurės rytus nuo jo yra Halaibo trikampis
Bir Tavilas Google Maps žemėlapyje, pažymėtas juoda rodykle; į šiaurės rytus nuo jo yra Halaibo trikampis

Sudanas ir Egiptas iki šiol nesutaria dėl Halaibo trikampio – abi valstybės teigia, kad jis yra jų. Tai – didelis vertingos žemės plotas.

Egiptas teigia, kad Halaibo trikampis turi priklausyti jam, nes taip buvo nurodytą 1899-ųjų žemėlapyje. Sudanas mano, kad 1902-ųjų žemėlapis yra teisingesnis. Ar pastebėjote problemą?

Abi šalys teigia, kad Bir Tavilas priklauso kaimynei. Nei viena šalis nenori šio šiek tiek daugiau nei 2000 kvadratinių kilometrų ploto. Taigi, čia niekas negyvena, čia neplevėsuoja jokios šalies vėliava.

Dykumos kelias Sudane. Panašiu tektų važiuoti link Bir Tavilo
Dykumos kelias Sudane. Panašiu tektų važiuoti link Bir Tavilo

Tai – tikra niekieno žemė, kurioje tik kartais pasirodo vienas kitas piemuo. Daugiau nei 10 kartų didesnis Halaibo trikampis domina abi šalis, o nevertingas Bir Tavilas – nei vienos.

Ir taip Bir Tavilas iki šiol yra vienintelė vieta žemėje, į kurią nepretenduoja jokia šalis. Na, neskaitant Antarktidos, tačiau šalių, kurios nori riekės šalčiausio žemyno, yra labai daug.

Anksčiau esame publikavę ir išsamesnį straipsnį apie šią salą, jį rasite paspaudę šią nuorodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius