Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

12 didžiausių 2019 m. kelionių nusivylimų

Kas šiemet labiausiai nuvylė žymiausius Lietuvos keliautojus ir turizmo ekspertus? Tarp jų įvardytų dalykų – ir oro linijų sprendimai naikinti skrydžius iš Lietuvos, ir stebėtinas turistų elgesys, ir miestai, kurie gal susilaukia nepelnytų pagyrų.
Tarp šiemet labiausiai nuvylusių – JAV administracija, Turkmėnistanas, „Wizz Air“ sprendimas atšaukti skrydžius
Tarp šiemet labiausiai nuvylusių – JAV administracija, Turkmėnistanas, „Wizz Air“ sprendimas atšaukti skrydžius / 15min/Scanpix nuotr.

15min kelionių rubrika „Pasaulis kišenėje“ paklausė 12 kelionių ir turizmo ekspertų – kas šiemet jiems buvo didžiausias nusivylimas?

Laurynas Žižys

Bendruomenės feisbuke „Kelionių įkaitai“ įkūrėjas, 15min straipsnių apie keliones autorius.

„Wizz Air“ nuotr./„Wizz Air“ lėktuvas
„Wizz Air“ nuotr./„Wizz Air“ lėktuvas

Panaikintos „Wizz Air“ kryptys. „Žemų sąnaudų oro linijų bendrovės „Wizzair“ sprendimas stabdyti skrydžius iš Vilniaus į Agadirą, Barį, Romą, Gdanską, Stokholmą ir Geteborgą.

Vienas smagiausių dalykų mano gyvenime – pigios kelionės, o visos galimybės prieš sustabdant šių skrydžių vykdymą tikrai nebuvo išnaudotos. Nors Romą ir Gdanską aplankyti suspėjau, keturi likę miestai liko nepažinti. O kur dar prarasta proga už juokingą kainą nuvykti į Maroką.

Liūdna ir dėl to, kad visi šie miestai tarnauja kaip puikūs tarpininkai mėgstantiems keliauti pigiai ir įdomiai. Pavyzdžiui, iš Stokholmo galima labai pigiai nuskristi į Bosniją ir Hercogoviną, Šiaurės Makedoniją ar Serbiją, iš Bario – į Maltą, Rumuniją ar Vengriją. Žodžiu, variacijų galima susigalvoti kokių tik norisi. Na, bet ką padarysi. Verslas yra verslas. “

Danas Pankevičius

Daugiausiai valstybių apkeliavęs lietuvis, projekto „Ekspedicija Afrika“ autorius. (FB: fb.com/DanasAroundTheWorld; Instagram: instagram.com/pankevicius)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Centrinė Afrikos Respublika
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Centrinė Afrikos Respublika

Žmonių godumas. „Žmonės, kurie dėl galimybės uždirbti nors kiek pinigų padarys bet ką. Žmogaus ar gyvūno gyvybė jiems visiškai nieko nereiškia. Kaip pavyzdį įvardinsiu Centrinę Afrikos Respubliką, po kurią keliavau šiais metais. Tai viena iš pačių pavojingiausių ir skurdžiausių pasaulio valstybių, kurioje iki šių dienų vyksta pilietinis karas. Sukilėliai, policija, žmonės su ginklais atiminėja turtą iš vietinių žmonių, gali nužudyti ir dėl menkniekių, kad ir patikusio motociklo ar batų.

Štai ganėtinai nesenai gerai ginkluoti vyrai atvyko Dzanga Sangha parką, kuriame gyvena labai daug laukinių gyvūnų, ir nušovė 26 dramblius. Iltis nupjovė, susikrovė į sunkvežimį ir išvyko.

Žemė turtinga brangiosiomis iškasenomis: uranu, auksu, deimantais. Šalyje daug nelegalių kasyklų, kuriuose priverstinai, vergoviškomis sąlygomis ir už menką atlygį dirba net vaikai.“

Rimvydas Širvinskas – Makalius

Kelionių organizavimo profesionalas ir Makalius.lt įkūrėjas.

123rf.com nuotr./Marselis, Prancūzija
123rf.com nuotr./Marselis, Prancūzija

Marselis, Prancūzija. „Apsilankyti Žydrojoje pakrantėje ir antrame pagal dydį Prancūzijos mieste man pavyko tik šiemet. Turėdamas kelias laisvas valandas, dienos metu aplaksčiau centrinę miesto dalį.

Turiu pripažinti, kad nebuvo nė minutės, kai šiame mieste jaučiausi saugus. Keisti žvilgsniai, apsvaigę praeiviai (ne, lankiausi ne tik stoties rajone), itin didelis vėjas ir net apniukęs dangus (taip, geras oras ir mano paties nuotaika man labai daug ką reiškia susidarant įspūdžius keliaujant) padarė savo: šis miestas manęs visiškai nesužavėjo. Tačiau norėčiau grįžti ir pamatyti tai, kas mano nuomonę visiškai pakeistų.“

Vaidas Mikaitis

Originalių kelionių mėgėjas, 15min kelionių straipsnių autorius.

V.Mikaičio nuotr./Turkmėnistanas
V.Mikaičio nuotr./Turkmėnistanas

Turkmėnistanas. "Iš šio Šiaurės Korėjos pusbrolio tikėjausi panašiai sukrečiančiai aštrių jausmų kaip iš pačios Šiaurės Korėjos, bet šalis pasirodė gana nyki, liūdna ir jokia.

Žinant, kad norint patekti į ją reikia pakloti nemažai pinigų, man jie pasirodė neverti gauto efekto. Išimtis – Darvazos dujų krateris, dar vadinamas Pragaro vartais. Bet vien dėl jo į Turkmėnistaną nevykčiau.

Algirdas Morkūnas

Aktyvus keliautojas ir tinklaraščio Journey.lt autorius (FB: facebook.com/Journey.lt ; Instagram: instagram.com/journey.lt/ )

Asm.archyvo nuotr./Algirdas Morkūnas Nepale
Asm.archyvo nuotr./Algirdas Morkūnas Nepale

Nepalas. „Didžiausias nusivylimas buvo Nepalas. Kinija, „suvalgiusi“ Tibetą, dabar apsižiojo praryti ir Nepalą. Išdarko kalnus, tiesia kelius, naikina vietinę unikalią kultūrą.“

Robertas Pogorelis

Rašytojas, nenuilstantis keliautojas ir FB grupės „Mokėk keliauti“ įkūrėjas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas savo kabinete
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas savo kabinete

JAV ir kenksmingas turizmas. „Mane nuvilia dabartinės JAV administracijos nesuvokimas, jog kelionės yra vienas stipriausių veiksnių, kuriančių atviresnį ir geresnį pasaulį. Negana to, kad nebuvo atšauktas sąrašas šalių, kuriose apsilankiusiems keliautojams sunkiau patekti į JAV, bet 2019-aisiais buvo iš naujo suvaržyta amerikiečių teisė lankytis Kuboje. Tuo metu, kai pasaulis tampa atviresnis, JAV darosi uždaresnės ir savo, ir kitų valstybių piliečiams. Vis dėlto neabejoju, kad tai laikina.

Nuvilia ir kai kurių Lietuvos oro uostuose veikiančių skrydžių bendrovių požiūris į keleivį, kuomet sutrikus skrydžiui nepaisomos jo teisės, nevykdomi įsipareigojimai.

O iš mano paties kelionių patirčių labiausiai nuvylė tai, kaip Kabo Verdėje stebimi kiaušinius perintys vėžliai: sutemus į paplūdimį suvažiuoja keliolika visureigių, ir kokios trys dešimtys turistų vaikosi vieną apšviestą vėžlį. Man ši ekskursija buvo kenksmingo netvaraus masinio turizmo pavyzdys. Deja, kuo daugiau žmonių išgali keliauti, tuo daugiau tokio turizmo klesti. Turime iš esmės keisti požiūrį į keliavimo būdą ir savo elgesį kelionėse.“

Aušrinė Šėmienė

Žurnalistė, Turkiją pamilusi keliautoja, feisbuko grupės „Noriu į Turkiją“ įkūrėja.

Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Ostrava
Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Ostrava

„Čekijos rytuose esanti Ostrava turistus vilioja milžiniškomis įspūdingomis anglies kasyklomis. Važiuojant pro šalį, čia galima užsukti pusdieniui. Aš ten buvau įstrigusi 5 dienas! Šauktuką parašiau, nes pusė pasaulio verčiasi per galvą, kad prisiviliotų turistų, o čekai patogiai murkso savo mieguistoje didybėje: iš buvusių angliakasių greičiau sulauksi pakelto balso nei šypsenos, jie vis dar mieliau kalba rusiškai nei vokiškai ar angliškai (jei iš viso teikiasi kalbėti), gražiausiame miesto parke vis dar stovi paminklas sovietų kariams (po Prahos pavasario!), o viešbučio tarnautojai klausia, ar turiu vizą ir kone aprėkia, kad išpučiu akis. Ir dar: vyrai, kad ir pasipuošę baltais marškiniais, tačiau trenkia prakaitu iš tolo, ir... nusimovę kelnes, deda tiesiai į Oderį!

Keliauti aplink miestą galima automobiliais ir dviračiais, bet nerandu paaiškinimo, kodėl iš daugelio nuostabių Beskidų vietų turėčiau rinktis Ostravos apylinkes ir leisti nemažus pinigus. Lietuviams turėtų patikti nebent alus ir kiauliena, bet vietoj daržovių patiekiama garuose virta ir riebiu padažu aplieta balta duona, vadinama kniedlikais!

Čekai žino – jie pusei Europos ant kelio, o keli nuostabūs senamiesčiai ilgus metus garantuos pinigingų turistų srautus. Tad ir labai stengtis nėra ko. Mano romantiška nostalgija senovei sugriuvo per penkias praėjusios vasaros dienas, ir, bijau, negrįžtamai.“

Gabija Lebednykaitė

Entuziastinga keliautoja, kelionių straipsnių 15min autorė.

123rf.com nuotr./Viena
123rf.com nuotr./Viena

Viena. „Seniai norėjau aplankyti šį miestą, įsivaizdavau jį kaip jaukų, labai gražų, alsuojantį istorija ir labai romantišką – kažką tarp Paryžiaus ir Prahos.

Nusivyliau – miestas man pasirodė šaltas, pilkas, bedvasis, sterilus ir pernelyg turistinis, kad pajustum jo autentišką atmosferą. O keliavau net ne turistinio sezono metu...“

Žydrė Gavelienė

Kelionių agentūros „Estravel“ vadovė, Lietuvos turizmo rūmų prezidentė.

123rf.com nuotr./Pietų Afrikos Respublika, Keiptaunas
123rf.com nuotr./Pietų Afrikos Respublika, Keiptaunas

„Niekaip negaliu suprasti, kodėl Pietų Afrikos Respublika, tokia graži ir ne tik Lietuvos keliautojų norima aplankyti šalis, vis dar nesusitvarko vizų išdavimo proceso. Jis toks sudėtingas ir biurokratiškas, kad ne vieną keliautoją atbaido nuo šios krypties.“

Udrius Armalis

Kelionių agentūros Superkeliones.lt vadovas Udrius Armalis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Thomas Cook“ sustabdė visus skrydžius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Thomas Cook“ sustabdė visus skrydžius

„Greičiausiai turėtų būti kelionių organizatoriaus „Thomas Cook“ bankrotas. Labiausiai nukentėjo Lietuvos emigrantai, gyvenantys Jungtinėje Karalystėje, tačiau tai beveik nepaveikė Lietuvos gyventojų. Pats turizmo verslas vis tik gan nesunkiai amortizavo šį bankrotą. Šis įvykis parodė, kad labiausiai bankroto atveju nukenčia savarankiški keliautojai – kai kas turėjo iš naujo užsisakyti viešbučius, kai kas skrydžius. Todėl šis įvykis tik dar labiau išaugino pasitikėjimą kelionių agentūromis. Todėl šį įvykį galima pavadinti nusivylimu ir kartu atradimu.“

Goda Juocevičiūtė

Žurnalistė, rašytoja, keliautoja Goda Juocevičiūtė, rengianti ir ekskursijas Vilniuje bei šalia jo. (FB: facebook.com/godajuo)

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pasas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pasas

Vizų problemos. „Kelionėse nusivylimo man nekelia visokios smulkmenos, kurios galbūt netikėtai nusmukdė egzotiką. Kur kas didesnis nusivylimas buvo, kai šiais metais sykį į vieną šalį negavau vizos. Bet ir tai menkniekis palyginus su problemomis, kurias išgyvena dalis pasaulio: karais, okupacija, žemės drebėjimais ar kitais kataklizmais.“

Kristina Stalnionytė

Aistringa keliautoja ir tinklaraščio visikeliai.com kūrėja.

K.Stalnionytės nuotr./Bankoke
K.Stalnionytės nuotr./Bankoke

Neįvykęs Tailando karaliaus karūnavimas. „Didžiausias nusivylimas ištiko Bankoke prieš porą mėnesių, kai buvau pakviesta dalyvauti Tailando karaliaus Mahos Vajiralongkorno (Ramos X-ojo) paskutinėje karūnavimo šventėje – turėjau stebėti Karališkąją baržų procesiją, lydinčią karalių ir karalienę Čau Prajos upe pro šventyklas ir rūmus, abiejuose krantuose aikčiojant susižavėjusiems žiūrovams.

Įsivaizduokite – pusė šimto senovinių meniškai išdrožinėtų baržų su mitinių būtybių atvaizdais nosyse, dviejų tūkstančių irkluotojų giesmės, iš šventyklų aidinčios vienuolių skanduotės ir būgnų griausmas. Auksu tviskančioje baržoje su Gulbės atvaizdu turėjo sėdėti naujasis šalies valdovas Maha Vajiralongkornas ir karalienė Suthida, pasipuošę auksu siuvinėtais rūbais ir karūnomis. Ir visa tai neįvyko!

Istorinę procesiją staiga atšaukus dėl upėje pakilusio vandens lygio ir stiprios srovės, šio reto reginio stebėti sukviesti keli šimtai šalies ir užsienio žurnalistų liko be žado. Išvydau tik generalinę karūnavimo šventės repeticiją, bet be karaliaus ir be karalienės. O gruodžio 12-ąją internetu stebėjau tiesioginę atidėtos Karališkųjų baržų procesijos transliaciją per Tailando televiziją (ir linkėjau karaliui sėkmingo karaliavimo).“

Gabrielė Štaraitė

Kelionių organizatoriaus „Travel Planet“ vadovė.

Asm.archyvo nuotr./Gabrielė Štaraitė
Asm.archyvo nuotr./Gabrielė Štaraitė

Kelionėse neturiu nusivylimų. „Galima būtų kaltinti, kad Balio saloje buvo dideli kamščiai ir daug turistų, galima būtų liūdėti, kad Namibijoje prasti keliai ir norint pamatyti šalį tenka ilgas valandas praleisti besikratant automobilyje.

Bet kam reiktų nusivilti? Verčiau gerai pasiruošti kelionei, žinoti, kur važiuoji ir mokėti džiaugtis. Nusiviliame tada, kai turime realybei prieštaraujančius lūkesčius.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius