Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 24 /2018 12 01

Šeštadienį didieji Lietuvos miestai įžiebia Kalėdų egles – paskutinis bus Vilnius

Jau šeštadienį Lietuva ners į kalėdinių renginių sūkurį. Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje – įžiebiamos pagrindinės miestų eglės. Miestai šįkart pasirinko tą pačią dieną, tik skirsis valanda. Pirmoji savo eglę pasauliui nuo 17 val. parodys Klaipėda, tuomet 18 val. estafetę perims Kaunas, o vakarą 19 val. užbaigs pastaraisiais metais visą pasaulį kalėdine egle žavėjęs Vilnius.
Puošiama Kalėdinė Vilniaus eglė
Puošiama Kalėdinė Vilniaus eglė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Trijų miestų eglės įsižiebs tą pačią dieną

Kokia bus šių metų Vilniaus Kalėdų eglė, kol kas atspėti sunku. Kelerius pastaruosius metus visą pasaulį stebinusi „Švenčių studija“ ir šiemet laimėjo Vilniaus savivaldybės skelbtą konkursą. Eglė Katedros aikštėje jau žaliuoja, bet paslapties, kaip ji bus papuošta, savivaldybė neatskleidžia.

Gruodžio 1 d., šeštadienį, 19 val., susitikime Vilniaus Katedros aikštėje, kur lauksime akimirkos, kuomet naujai nušvis svarbiausia Lietuvos Kalėdų eglė. Jūsų laukia įstabus reginys, kuris atneš į sostinę šventinį džiugesį ir paskelbs „Kalėdos sostinėje 2018“ renginių pradžią, kviesdamas pasitikti laukiamiausias žiemos šventes. Greta įspūdingos Kalėdų eglės, scenoje šventinę nuotaiką dovanos būrys žinomiausių Lietuvos atlikėjų“, – kviečia organizatoriai.

Kaip atrodys pagrindinė šalies Kalėdų eglė, organizatoriai iš anksto atskleisti nelinkę. Esą apie tai visi žmonės sužinos tuomet, kai eglė bus įžiebta. Šiemet ją puošia ta pati „Švenčių studija“, jau ne vienerius metus stebinanti savo fantazija ne tik Vilnių ir Lietuvą, bet ir visą pasaulį. Pastaruosius kelerius metus Vilniaus Kalėdų eglė nuolat sulaukia didžiulio dėmesio.

„Šių metų eglė nuo buvusių skirsis tuo, kad bus teminė, jungianti visą Kalėdų miestelį, sukurianti bendrą projektą. Eglės dydis 27 metrai, sunaudojama maždaug apie 5 km girliandų, dirba labai daug žmonių, projektas gerokai sudėtingesnis nei pernai. Skaičiavome, kad tiesiogiai prisideda daugiau nei 30 žmonių, 1500 darbo valandų“, – tik tiek tepasakė D.Koncevičius.

Pati įžiebimo šventė numatoma su tokiomis žvaigždėmis kaip SEL, Mantas Jankavičius, „X faktoriaus“ ir „Lietuvos talentų“ dalyviai ir kt.

Išsamiau apie Vilniaus Kalėdų eglę skaitykite čia.

Manto Judriaus nuotr./Sostinės Kalėdų eglė 2017 m.
Manto Judriaus nuotr./Sostinės Kalėdų eglė 2017 m.

Kaunas Vilnių aplenks bent valanda – eglę įžiebs tą patį šeštadienį, tik 18 valandą. Kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami į Kauno Rotušės aikštę, kur vartus atvers kalėdinis miestelis, bus įžiebta gražiausia eglė ir prasidės Tikrosios Kalėdos, kaip skelbia Kauno savivaldybė.

„Populiariausi šių dienų scenos atlikėjai – Monique, Justinas Jarutis, Ieva Zasimauskaitė, „Biplan“, „Daddy was a Milkman“ kauniečiams ir miesto svečiams padovanos koncertą, kuris įžiebs tūkstančius eglės šviesų bei bendrą šventinę nuotaiką“, – pranešama apie renginį.

Eglės autorė, menininkė Jolanta Šmidtienė žada, kad šių metų Kauno eglė bus tikra žiemos karalienė, daugiau nei 20-ies metrų aukščio: „Taigi, tai bus aukščiausia kalėdinė eglė, kokią kada nors turėjome. Turiu apsnigtos eglės viziją. Tik, kaip būdinga man, ji bus sukurta netradicinė ir ekologiška.“

Daugiau apie Kauno eglę skaitykite čia.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglės įžiebimo renginys 2017 m.
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglės įžiebimo renginys 2017 m.

Klaipėda jau pristatė visą kalėdinę programą. Kalėdinė eglė čia irgi bus įžiebta gruodžio 1-ąją, 17 val., Teatro aikštėje, aidint muzikinei-teatralizuotai istorijai „Kalėdos pildo svajones“.

Aikštės svečiai galės išvysti gražių svajonių prikviestą Kalėdų Senelį, kuris jas ir išpildo. Muzikinę šventę dovanos mamos ir dukters duetas, Giedrė ir Saulė, charizmatiškos „Golden Age“ merginos, taip pat Tarasovų šeima, šįkart porai talkins ir jų dukra.

Uostamiestyje šiemet stovės tikra eglė, kurią miestui padovanojo Raimonda ir sako Darius Kiviliai, gyvenantys čia pat, Klaipėdoje.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./I Teatro aikštę žaliaskarė atgabenta ją nukirtus klaipėdiečių Kivilių šeimos kieme.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./I Teatro aikštę žaliaskarė atgabenta ją nukirtus klaipėdiečių Kivilių šeimos kieme.

Bus mugių ir miestelių

Gruodžio 1 d. , 17 val. Vilniaus Rotušės aikštėje irgi bus įžiebta eglė, o pačioje rotušėje visą dieną vyks jau tradicine tapusi 16-oji Tarptautinė Kalėdų labdaros mugė, kurioje bus galima pamatyti bei įsigyti Lietuvoje reziduojančių užsienio šalių ambasadorių žmonų, ambasadų darbuotojų, visuomeninių organizacijų atstovų pagamintų rankdarbių, kalėdinių dekoracijų, papuošalų, saldumynų ir įvairių suvenyrų.

Nuo gruodžio 1-osios Vilnius turės ir du kalėdinius miestelius. Vienas įsikurs Katedros, antrasis – Rotušės aikštėje. Abu jie kvapais ir spalvomis vilios iki sausio 7-osios, kai per miestą praeis Trys Karaliai bei nuskambės stačiatikių Kalėdų giesmės.

Vilniaus miesto sav. nuotr./Spalvinga Kalėdų mugė Rotušės aikštėje 2017 m.
Vilniaus miesto sav. nuotr./Spalvinga Kalėdų mugė Rotušės aikštėje 2017 m.

Katedros aikštės Kalėdų miestelyje pusšimtis šventiškai dekoruotų medinių namelių siūlys ką nors išskirtinio, vilios kalėdiniais skoniais, unikalių dovanų asortimentu ir kvies pasinerti į šventinį šurmulį.

Darbo dienomis mugė veiks nuo 11 iki 21 val., penktadieniais ir šeštadieniais – iki 22.30 val., sekmadieniais – iki 21 val. Tik per pačias šventes laikai keisis: gruodžio 24 d. 11–18 val., gruodžio 25 d. 12–22 val., gruodžio 26 d. 12–22 val., o gruodžio 31 d. 12–24 val.

Rotušės aikštėje, greta eglės, žadama, „Kalėdų miestelio erdvėse karaliaus nepaprastų kalėdinių grožybių ir gėrybių paradas“.

Kaunas irgi turės savo kalėdinį miestelį. Jis atsidarys gruodžio 1-ąją Rotušės aikštėje ir bus šiltas, šviesus bei jaukus. Kaip tikina Kauno miesto savivaldybė, šiame miestelyje prekybininkai siūlys stilingų dovanų, veiks kūrybinės dirbtuvės, skanėstų nameliai.

„Kauniečiai aikštėje galės leisti romantiškus vakarus, siųsti bičiuliams nuotraukas iš specialiai sukurtų patrauklių lokacijų. Kalėdų miestelyje vyks ir susitikimai su atlikėjais, rašytojais, dailininkais. Bus rengiami kino seansai, nestigs įvairios veiklos, kad žmonės norėtų leisti laiką Kauno Rotušės aikštėje ir savaitgaliais, ir paprastomis dienomis“, – rašoma pranešime.

Alfredo Pliadžio nuotr./Šventinis Vilnius
Alfredo Pliadžio nuotr./Šventinis Vilnius

Kalėdinė mugė veiks ir Klaipėdos Teatro aikštėje, kur mediniuose Kalėdų nameliuose garuos arbata ir kvepės meduoliai.

Sveikins Senelius Kalėdas

Vilnius šiemet turi vieną staigmeną, kuri ypač turėtų vilioti vaikus. Gruodžio 9 d., sekmadienį, nuo 12 val. mažuosius vilniečius, jų tėvus ir miesto svečius Katedros aikštėje smagiai praleisti laiką kvies visai šeimai skirta šventė „Sveikas, Seneli Kalėda!“. Sostinėn suvažiuos Seneliai Kalėdos iš visų penkių Lietuvos regionų.

Atvyks seniausias – Čepkelių raisto Kalėdų senelis, šypsosis jauniausias ir stilingiausias Kalėda iš Suvalkijos, abejingų nepaliks meškų lydimas žemaitiškasis Kalėda, o visų regionų Kalėdų senelius pristatys visų mylimas, gerai pažįstamas visos Lietuvos Senelis Kalėda.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Senelis Kalėda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Senelis Kalėda

Seneliai Kalėdos džiugins smagia tarmiškai atliekamų programų virtine. Kiekvieno regiono Senelis Kalėda su savo palyda susirinkusiems pristatys tai, kas jo regionui kalėdiniu periodu būdingiausia: žaidimai – Mažojoje Lietuvoje ir dzūkų krašte; dainos – Aukštaitijoje. Kisielių virti mokys suvalkiečiai, o žemaičiai šoks „Meškutės“ šokį.

Vaikai renginio metu galės parašyti laišką Lietuvos Seneliui Kalėdai ir čia pat jį įmesti į specialią pašto dėžutę.

Važiuos traukinukas, švies pasaka

Vilnius neatsižada ir kitų savo šventinių tradicijų. Jau tradiciniu tapęs, spalvingas Kalėdų traukinukas visus kvies sugrįžti į vaikystę magiškų pusvalandžio trukmės kelionių po sostinę metu.

Pirmąją Kalėdų dieną jau tradicija tapo ir 3D pasaka ant Vilniaus Katedros didžiosios sienos, kuri šiemet pasakos Jėzaus gimimo istoriją. Pamatyti pasaką bus galima nuo gruodžio 25-osios iki 29-osios 17.05, 18.15, 20.05 ir 20.45 val.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kalėdinis traukinukas Vilniaus centre
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kalėdinis traukinukas Vilniaus centre

Naujuosius Vilniaus miesto savivaldybė vilniečius ir miesto svečius kviečia pasitikti irgi Katedros aikštėje, čia žada ypatingą staigmeną.

Švenčių pabaiga – irgi tradicinė. Sausio 6 d. sostinės gatvėmis praeis iškilminga Trijų Karalių eisena, Mokytojų namų kieme galima bus palikti kalėdines eglutes ir su jomis atsisveikinti iki kitų metų.

Daugiau apie kalėdinius renginius sostinėje skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius