Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grįžę į Lietuvą stebisi – ar tikrai viskas daroma, kad nebūtų antros koronaviruso bangos?

Nuo pirmadienio dar labiau išsiplės sąrašas valstybių, iš kurių grįžus reikės 14-ai dienų izoliuotis. Į jį pateks ir populiari atostogų kryptis Ispanija, į kurią jau vyksta reguliarūs skrydžiai. Lietuviai namo grįžta ir iš labiausiai koronaviruso paveiktų pasaulio šalių, tokių kaip JAV. 15min skaitytoja sunerimo – ar oro uoste daroma viskas, kad nebūtų sulaukta antrosios bangos? Specialistai aiškina, kad daugiau atsakomybės po karantino pabaigos tenka patiems keliautojams – jiems patiems privalu užsiregistruoti.
„Wizzair“ lėktuvas
Skrydžiai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Atskridusiam iš JAV – jokios patikros?

15min skaitytoja kreipėsi į redakciją pasakodama savo pažįstamo istoriją. Po kelių JAV praleistų mėnesių jis neseniai grįžo į Lietuvą, skrido per Varšuvą.

„Nors JAV yra labiausiai COVID-19 paveikta šalis pasaulyje, buvau labai nustebusi, kad, išlipęs Vilniaus oro uoste, mano pažįstamas nepastebėjo jokių COVID-19 prevencijos veiksmų ar priemonių – išlipo iš lėktuvo ir išvažiavo sau ramiai namo“, – stebėjosi moteris.

Anot jos, esą nebuvo skelbiama jokios informacijos apie COVID-19 ir reikalavimus atvykstantiems keleiviams, jokių patikrų dėl COVID-19, jokio registravimo (kad vėliau būtų galima patikrinti, kaip jie laikosi karantino ir pan.).

„Kovo mėnesį iš JAV grįžo mano šeimos narys – tai tuo metu buvo pilnas patikrinimas, registravimas, įspėjimai karantinuotis ir pan., žodžiu taip, kaip ir turėtų būti pandemijos metu. Dabar gi – Vilniaus oro uoste nėra atliekama jokių COVID-19 prevencinių veiksmų – susidaro įspūdis, kad koronaviruso nei Lietuvoje, nei pasaulyje jau nebėra“, – rašė skaitytoja ir pridūrė kad jai tai neatrodo normalu.

Ji kėlė klausimą: „ar tokiu būdu Sveikatos apsaugos ministerija, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ir kitos atsakingos institucijos stabdo viruso plitimą, ar tokiu būdu ruošiasi antrai pandemijos bangai? Jei tokiu, tai tos antros bangos sulauksime labai greitai.“

Kokios saugumo priemonės tebėra oro uoste?

Karantino metu oro uostuose buvo imtasi griežtų saugumo priemonių, kurios pasibaigus karantinui buvo sušvelnintos, tačiau jų vis dar išlieka nemažai.

Ar tokiu būdu ruošiasi antrai pandemijos bangai? Jei tokiu, tai tos antros bangos sulauksime labai greitai, – rašė skaitytoja.

„Visuose oro uostuose nuo birželio vidurio išvykstantiems temperatūros patikra jau neatliekama. Tačiau visuose oro uostuose paliktos kitos saugumo priemonės – kaukių dėvėjimas, fizinio kontakto ribojimas, atstumų tarp žmonių eilėse išlaikymas, nuolatinė visų paviršių dezinfekcija, informaciniai pranešimai ir stendai apie saugumo rekomendacijas ir kitos“, – 15min informavo Lietuvos oro uostų atstovas žiniasklaidai Tadas Vasiliauskas.

Anot jo, atvykstančių keleivių temperatūros patikra, kurią atlieka Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai, taip pat nuo birželio vidurio atliekama tik atvykusiems iš tų teritorijų, kurios pripažintos kaip labiau paveiktos pandemijos.

Sąrašą su tokiomis šalimis Sveikatos apsaugos ministerija atnaujina kiekvieną penktadienį, jis įsigalioja nuo pirmadienio. Kitai savaitei į jį tikriausiai bus įtrauktos dar keturios Europos šalys: Ispanija, Austrija, Čekija ir Belgija.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr.
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Atsakomybė tenka patiems grįžusiems

Taigi temperatūra tikrinama tik atvykusiems reisais iš paveiktų šalių. Tačiau jeigu žmogus grįžta su persėdimu „saugioje“ šalyje, atskridęs į Lietuvos oro uostą tiesiog gali keliauti namo.

Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė penktadienį spaudos konferencijoje apeliavo į pačių žmonių suvokimą, kokioje situacijoje visi esame. „Visi turime elgtis atsakingai, – ragino ji. – O tuo atveju, jeigu žmogus nesiizoliuos ir užkrės kitus žmones, įsijungs kitas mechanizmas.“

Svarbiausia grįžusiems – ilgai nedelsus patiems užsiregistruoti ir, jei reikia, izoliuotis. Anketą galite rasti čia. Joje turima nurodyti ne tik tą šalį, iš kurios atskrendate, bet visas valstybes, kuriose lankėtės per pastarąsias 14 dienų.

„Atvykstantiems visada yra prievolė užsiregistruoti NVSC puslapyje, ir po registracijos, įvertinus riziką, yra paskiriama saviizoliacija, – penktadienį pabrėžė vyriausioji epidemiologė Loreta Ašoklienė. – Paskyrus izoliaciją, su tais žmonėmis yra periodiškai susisiekiama ir tikrinama, ar jie jos laikosi.“

„Atvykstantiesiems sausumos transportu taikoma tokia pati taisyklė. Žmonės patys turi užsiregistruoti“, – aiškino specialistė.

Ji pripažino, kad tą labai sunku sukontroliuoti, tačiau kiekvienam atvykusiam yra prievolė per 24 val. užsiregistruoti. Jeigu to nebūtų daroma, gali būti iš pradžių taikoma administracinė atsakomybė – jeigu žmogus susirgtų, užkrėstų kitus žmones. „Bet po to gali visa tai nukeliauti, ir būti taikomos griežtesnės bausmės“, – pridūrė L.Ašoklienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius