-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rizikingos atostogos: kaip apsidrausti keliaujant į kalnus?

Keliauti į kalnus ir nebūti iš anksto pasirūpinus kelionės draudimu, matyt, nėra labai protinga. Ypač, jei suplanuota kelionė – ne šiaip pasivaikščiojimas kalnų papėdėse, bet rimtesnis bandymas pakilti viršun. Taigi ir besiruošdama savo kelionei į Monblaną aš susirūpinau kelionės draudimo klausimu – kur ir kaip reikėtų draustis?
ChanTengri viršūnė (7010 m)
ChanTengri viršūnė (7010 m) / Sauliaus Damulevičiaus nuotr.

Su dideliu džiaugsmu skaičiuoju, kad iki mano jau beveik devynis mėnesius planuotos kelionės į Monblaną liko vos kiek daugiau nei trys savaitės: į Šamoni miestelį Prancūzijoje mane nuskraidinsiantis lėktuvas pakils jau rugpjūčio 29-osios rytą.

Atrodytų, pasiruošimas kelionei jau beveik ir baigtas: ir „Montis Magia“ kalnų kopimo technikos kursuose įgyti įgūdžiai ir žinios tebėra minty, pirmąją pagalbą suteikti mokėčiau, ir kelionei reikalingi specialūs drabužiai beveik sukrauti, ir alpinistams reikalinga įranga surinkta, ir kuprinę teisingai susikrauti jau moku...

Beliko tik maisto kelionei prisipirkti, bet gerai, kad žinau, ko tiksliai reikės, – jeigu prisimenate, tai mitybos specialistė Vaida Kurpienė viską labai detaliai paaiškino.

Neslėpsiu, palengva ima kilti ir baimė: anksčiau atrodė, kad kelionė dar šitaip toli, o dabar štai, prašom, jau visai ant nosies. Dėl to metas rūpintis ir dar keliais, bene paskutiniais, pasiruošimo štrichais. Pavyzdžiui, kelionės draudimu. Na ir darsyk prieš kelionę neapsidraudus nušokti nuo tilto:

O pasirodo, kad ruošiantis tokiai kelionei kaip mano, tai yra normaliam, rimtam kopimui į kalnus, draustis reikia kitaip nei keliaujant atostogauti kur nors šiaip. Bet nieko čia keisto: siekti viršūnės – ne kur nors Turkijoje ant šezlongo gulėti, tai puikiai supranta ir draudimo kompanijos.

Susirūpinusi, kur ir kaip man apsidrausti, kreipiausi į tris Lietuvoje populiarias draudimo kompanijas: „Lietuvos draudimą“, „Ergo“ ir „Seesam“.

Pasirodo, kitaip nei kokių maisto prekių parduotuvių lentynose, čia pasiūlymai teikiami visai nevienodi. Vieni drausti, nors ir šiek tiek bijo, nori, kiti tai daryti sutinka su išlygomis, o dalis iš karto nukerta: nedraus.

Draudžia žygeivius, bet ne alpinistus

Pavyzdžiui, bendrovės „Seesam“ atstovas Eugenijus Mažiulis man papasakojo, kad bendrovė pasiruošusi apdrausti tuos, kurie ruošiasi keliauti į kalnus, bet tik jei jie planuoja leistis į nesudėtingą žygį arba slidinėti.

„Tokio draudimo kaina priklauso nuo kelionės trukmės, teritorijos, tikslo ir kitų kriterijų. Kiekvienas keliautojas savo draudimo kainą gali greitai ir paprastai sužinoti internetu – kelionės draudimo skaičiuoklėje elektroninėje parduotuvėje“, – sakė E.Mažiulis.

Vida Press nuotr./Alpėse esantis Monblanas – aukščiausias Vakarų Europos kalnas
Vida Press nuotr./Alpėse esantis Monblanas – aukščiausias Vakarų Europos kalnas

Bet tų, kurie ketina siekti kalnų viršūnių ir vadina save alpinistais, ši bendrovė apdrausti nenori – labai jau rizikinga: „Jeigu jau kalbame apie alpinizmą, tai čia atsiranda dvi išimtys: specialios įrangos naudojimas ir konkreti vieta, kur vyksta keliautojas. Todėl pats alpinizmas, pavyzdžiui, kopimas į kalnus, uolas, ledynus panaudojant specialią įrangą, pagal „Seesam“ kelionių draudimo taisykles, yra apibrėžtas kaip nedraudžiamasis įvykis. Kaip ir slidžių alpinizmas, laipiojimas sienomis, speleologija.“

Palyginimui, taip pat nedraudžiamaisiais įvykiais pagal bendrovės taisykles laikomos išvykos, žygiai, ekspedicijos į negyvenamas, ekstremalaus klimato ar atšiaurių gamtos sąlygų vietas, o tokiomis vietomis gali būti ir kalnai ar jų viršūnės.

Draudžia su išlygomis

Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje Asmens draudimo skyriaus vadovas Darius Bivainis man irgi pabrėžė, kad alpinizmas – baisiai rizikingas dalykas, todėl noru kokį nors alpinistą apdrausti nedega niekas. Vis dėlto jo atstovaujama bendrovė potencialius klientus kviečia ieškoti kompromiso.

„Visiems klientams, planuojantiems užsiimti ekstremaliu sportu, rekomenduojame pasirūpinti savo saugumu įsigyjant kelionių ir nelaimingų atsitikimų draudimus. Svarbu pabrėžti, jog kopimas į kalnus yra priskiriamas prie išimčių visose draudimo įmonėse, todėl klientai, planuojantys užsiimti šia veikla, turi informuoti apie savo ketinamus draudimo įmonę bei susitarti dėl individualių draudimo sąlygų. „ERGO Insurance“ Lietuvoje palankias draudimo sąlygas siūlo „trekingo“ (ilga kelionė pėsčiomis kur nėra transporto priemonių, kalnuotose vietovėse) entuziastams“, – pasakoja D.Bivainis.

Vida Press nuotr./Alpėse esantis Monblanas – aukščiausias Vakarų Europos kalnas
Vida Press nuotr./Alpėse esantis Monblanas – aukščiausias Vakarų Europos kalnas

Tokio draudimo kainą bendrovė kaskart nustato individualiai, ir ji priklauso nuo daugelio kriterijų: ekspedicijos trukmės, jos sudėtingumo, regiono į kurį vykstama, specialių pasiruošimo priemonių.

„Norime pabrėžti, jog visiems klientams tik rekomenduojame, o ne reikalaujame su savimi turėti Europos sveikatos kortelę, tokiu atveju išvengiant nesusipratimų gydymo įstaigose dėl papildomų, formalių, reikalavimų. Klientams, kurie užmiršta išsiimti šią kortelę bei patenka į nelaimę užsienio šalyse, draudimo apsauga galioja, o „ERGO Insurance“ Lietuvoje tarpininkauja dėl išlaidų, kurias priklauso apmokėti pagal Europos sveikatos kortelės kompensavimo“, – sakė D.Bivainis.

Atstovas skaičiuoja, kad sezono metu keliautojų į kalnus užklausos šioje bendrovėje sudaro apie 2-3 procentus visų užsakymų. Kad draustis – būtina, byloja patirtis: juk nelaimės atveju labai dideles išlaidas sudaro vien gelbėjimo išlaidos. Pavyzdžiui, vien nukentėjusio asmens gabenimas malūnsparniu gali kainuoti daugiau nei 7 000 eurų.

Alpinistams – atskiras pasiūlymas

Tai ką daryti tiems, kurie kaip aš, nori į Monblaną ar žada siekti kokios nors kitokios viršūnės? Apie specialių pasiūlymą tokiems, kaip jau supratau, ekstremalams, man papasakojo „Lietuvos draudimo“ Gyventojų turto draudimo vadovas Andrius Gimbickas.

Anot jo, keliaujantys į kalnus turėtų pasirūpinti medicininių išlaidų draudimu, kuris apimtų ir papildomą alpinizmo riziką. Įprastas medicininių išlaidų draudimas paprastai tokios rizikos neįtraukia, ji pasirenkama papildomai, nurodant kelionės tikslą. „Lietuvos draudimas“ tokią galimybę keliautojams siūlo.

„Verta paminėti, kad jeigu po kalnus planuojate vaikštinėti turistiniais pasivaikščiojimo (hiking) maršrutais, pakanka turėti įprastą „Lietuvos draudimo“ medicininių išlaidų draudimą, bet jeigu kelionėje naudojate alpinizmo įrangą (pvz. virves, kirtiklius ir panašiai), jau būtina pasirinkti draudimą su alpinizmo rizika“, – paaiškino A.Gimbickas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Alpėse esantis Monblanas – aukščiausias Vakarų Europos kalnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Alpėse esantis Monblanas – aukščiausias Vakarų Europos kalnas

Kiek tas alpinistinis draudimas kainuoja? Draudimo kainą lemia daug faktorių, tačiau 2 savaičių medicininių išlaidų draudimo su alpinizmu kaina gali būti nuo 40 eurų asmeniui.

„Tai – maža kaina, palyginus su visu kelionės biudžetu ar juo labiau su išlaidomis, kurias tektų patirti nelaimės atveju. „Lietuvos draudimas“ keliautojus apdraudžia 100 tūkst. eurų draudimo suma. Tokios sumos pakanka, kad klientui gydymo įstaigoje būtų suteikta būtinoji pagalba, atlikta būtina operacija ir užtikrintas tinkamas pervežimas į Lietuvą“, – sako bendrovės atstovas.

Be to, visada pravartu turėti Europos sveikatos draudimo kortelę, nes ji suteikia būtinąją medicininę pagalbą ES ir EEE šalyse: „Tiesa, jos apsaugos apimtis daugeliu atveju yra siauresnė nei siūlo specializuotas medicininių išlaidų draudimas (paslaugų spektras taip pat gali skirtis priklausomai nuo šalies). Pavyzdžiui, kai reikalinga skubi medicininė pagalba, draudimas padengia transportavimo išlaidas į gydymo įstaigą, pavyzdžiui, tam gali būti reikalingas automobilis, sraigtasparnis ar panašiai, leidžia gauti medicininę pagalbą visose gydymo įstaigose – tiek valstybinėse, tiek privačiose, padengia repatriacijos išlaidas ir panašiai.“

A.Gimbickas atkreipė dėmesį, kad pasitaiko tokių keliautojų, kurie mano, jog pasileidus į ekstremalią kelionę jiems pakaks ir taip turimo draudimo, kurį teikia kredito kortelės. Bet šioje vietoje tokie keliautojai nėra teisūs.

„Nemažai keliautojų turi kredito kortelių teikiamą draudimą, tačiau didžioji dalis su šiomis kortelėmis siūlomų draudimų neapima alpinizmo paslaugos, taip pat draudimo suma čia paprastai būna ribota (medicininių išlaidų draudimas 50 tūkstančių eurų). Medicininės paslaugos yra itin brangios, savo praktikoje esame turėję ne vieną atvejį, kai tokios draudimo sumos nepakanka“, – sakė A.Gimbickas.

Per 2015 metus „Lietuvos draudimas“ atlygino žalas beveik 600 klientų, kuriems prireikė medicininės pagalbos užsienio šalyje. Kalbant apie alpinistus, jų nelaimių atvejai yra reti ir pavieniai, tiesa, paprastai finansiškai atsieina brangiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius