Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 02 /17:00

ES žaliasis pasas Lietuvoje – kitą savaitę, bet vienos skiepo dozės neužteks

Europos Sąjungoje jau palaipsniui pradeda veikti skaitmeninis COVID pažymėjimas, kuris šiemet keliones turėtų padaryti laisvesnes ir saugesnes. Kas ir kada galės jį gauti? Kokia informacija jame bus pateikiama? Ar tai reiškia, kad nebereikės izoliuotis po kelionių? Atsakymus į aktualius klausimus trečiadienį pateikė Sveikatos apsaugos ministerija.
ES skaitmeninis COVID pažymėjimas
ES skaitmeninis COVID pažymėjimas / 123rf.com nuotr.

SAM spaudos konferencijos transliaciją žiūrėkite čia:

Turėtų startuoti nuo birželio 7 d.

ES skaitmeninis COVID pažymėjimas yra skaitmeninis įrodymas, kad asmuo buvo paskiepytas nuo COVID-19, yra persirgęs šia liga arba turi neigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą. Turėdamas šį dokumentą, po ES šalis ir Šengeno erdvę keliaujantis žmogus galės paprasčiau kirsti valstybių sienas ir naudotis papildomomis paslaugomis, jei tai numatys šalis, į kurią vykstama.

Iki liepos 1 d. šis dokumentas sujungs visas ES ir Šengeno erdvės valstybes, tačiau kai kuriose šalyse jis jau išduodamas, Lietuva taip pat neketina atsilikti.

„Mūsų žiniomis, Registrų centras, kuris yra pagrindinis rangovas, planuoja, kad Lietuvoje skaitmeninis pažymėjimas startuos 7 d.“, – spaudos konferencijoje paskelbė sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė.

Nemokamas, anglų ir lietuvių kalbomis

Pažymėjimas bus panašus į Lietuvoje galiojantį galimybių pasą. Skaitmeninį pažymėjimą su QR kodu bus galima išsiimti iš portalo esveikata.lt, jis bus išduodamas nemokamai, lietuvių ir anglų kalbomis.

Naudotis bus galima tiek skaitmenine (pvz., išsaugota išmaniajame telefone), tiek popierine pažymėjimo versija. Taip pat bus pristatyta šiam pažymėjimui skirta mobilioji programėlė.

Skelbta, kad nuo birželio 1 d. gauti ES skaitmeninį COVID pažymėjimą gali Bulgarijos, Čekijos, Danijos, Graikijos, Kroatijos, Lenkijos ir Vokietijos gyventojai. Šią savaitę tai padaryti taip pat turėtų Estijos, Austrijos ir Italijos gyventojai. Kitą savaitę ES skaitmeninis COVID pažymėjimas startuoja ir Portugalijoje.

Neturintys galimybės prisijungti prie www.esveikata.lt arba naudotis elektroninėmis ryšio priemonėms, dėl ES skaitmeninio COVID pažymėjimo išdavimo galės kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Ar valstybė kompensuos PGR testų darymą prieš kelionę? „Šiuo metu Lietuvoje kompensuojame galimybę žmonėms testuotis antigenų testais, siekiant naudotis galimybių paso duomenimis, Lygiai taip pat nematome problemų – kompensuosime ir profilaktinį testavimą siekiant naudotis ES COVID pažymėjimu“, – informavo viceministrė.

Bet ar reikės susimokėti už testą nuvykus į kitą šalį, kai baigsis jo galiojimo laikas, ji negalėjo atsakyti – tai priklausys nuo kiekvienos valstybės politikos.

Tik pilnai pasiskiepijusiems

Nors Europos Parlamentas buvo siūlęs, kad pažymėjimas būtų išduodamas ir tik vieną iš dviejų skiepo dozių gavusiems, Lietuva to daryti neketina.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vakcinavimas
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vakcinavimas

Kaip informavo SAM, ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas atvykstantiesiems ar grįžtantiesiems į mūsų šalį galioja:

  • pasiskiepijus „Comirnaty“ vakcina – po antros dozės suleidimo praėjus 7 paroms;
  • „Janssen“ vakcina – po vienos dozės suleidimo praėjus 14 parų;
  • „Moderna“ vakcina – po antros dozės suleidimo praėjus 14 parų;
  • „Vaxzevria“ vakcina – po antros dozės suleidimo praėjus 15 parų.

arba

  • persirgus COVID-19 liga (kai ji patvirtinta PGR tyrimu ir nuo tyrimo dienos praėjo mažiau nei 180 dienų);
  • gavus neigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą.

Živilė Simonaitytė paaiškino, kodėl Lietuva žaliajam pasui pasirinko pilnos vakcinacijos kriterijų, nors galimybių pasui pakanka ir vienos skiepo dozės. Viskas – dėl mutacijų grėsmės.

„Kuo mes daugiau keliaujame, tuo didesnė tikimybė susidurti su mutacija. Kalbant apie turistus, dėl to mes taikome šiek tiek griežtesnius reikalavimus (...), nes mutacijų vidinis plitimas nėra toks pavojingas“, – aiškino viceministrė.

Ji visgi pabrėžė, kad tik viena doze pasiskiepijęs žmogus vis tiek gali atvykti į Lietuvą, tačiau jam bus taikomi papildomi reikalavimai.

Kuo mes daugiau keliaujame, tuo didesnė tikimybė susidurti su mutacija, – sakė viceministrė.

Viceministrė pripažino, kad iššūkių kelia tai, jog Europoje yra naudojamos nevienodos skiepijimo taktikos. Skiriasi ir tarpai tarp pirmosios ir antrosios dozių, kai kurios šalys stabdė skiepijimą „Vaxzevria“, kai kurios vakcinavo ir Europos vaistų agentūros nepatvirtintais skiepais.

Nepatogumų kyla ir dėl to, kad skirtingos šalys taiko skirtingus reikalavimus – pavyzdžiui, nuo kelerių metų amžiaus vaikui reikalingas COVID-19 testas ir pan. Anot ministrės, siekis yra šias taisykles suvienodinti.

Bus peržiūrėti atvykimo reikalavimai

Viceministrės teigimu, Lietuvoje planuojama peržiūrėti taisykles, kokios galioja į Lietuvą atvykstantiems ir grįžtantiems žmonėms.

„Mes tik pradedame, tik antrą savaitę gyvename intensyviame atvejų kritime ir pandemijos mažėjime. Bet jokiu būdu nereiškia, kad galėjome leisti jau izoliacijos netaikyti nevakcinuotiems ar nepersirgusiems žmonėms anksčiau, kai ir mutacijos labai smarkiai plito, ir lygiai taip pat susirgimų skaičius buvo labai didelis“, – kalbėjo Živilė Simonaitytė.

Reikalavimai atvykstantiems bus peržiūrėti – tiek dėl izoliacijos laiko, tiek dėl būtinų testų.

Ji pranešė, kad reikalavimai atvykstantiems bus peržiūrėti – tiek dėl izoliacijos laiko, tiek dėl būtinų testų. „Pandeminė situacija gerėja, ir mes galime sau leisti kitoje šviesoje įvertinti visus kitus reikalavimus“, – sakė viceministrė.

Skirtas kelionėms į ES šalis, bet galios ir šalies viduje

Lietuvoje viešintiems užsieniečiams ES skaitmeninis COVID pažymėjimas atvers tam tikras papildomas veiklas ir paslaugas, kurios skelbiamos ČIA

Lietuvos gyventojai, kai bus baigti techniniai darbai, ES Skaitmeniniu COVID pažymėjimu galės naudotis vykdami į kitas ES arba Šengeno erdvės valstybes. Apie tai Sveikatos apsaugos ministerija praneš iš anksto. Kokios sąlygos atvykstantiems taikomos Europos Sąjungos ir Šengeno erdvės šalyse ir kaip kelionę gali palengvinti ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas, nuo liepos 1 d. bus galima sužinoti ČIA, pasirinkus reikiamą kelionės kryptį.

Lietuvos gyventojų ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas bus skirtas kelionėms į ES šalis, bet galios ir šalies viduje, suteikdamas tuos pačius privalumus, kokius suteikia galimybių pasas. Tačiau Lietuvoje, vidaus naudojimui, gyventojai raginami naudotis galimybių pasu dėl paprastesnio tikrinimo proceso. Be to, siekiant valdyti įvežtinių atvejų riziką bei minimalizuoti galimų viruso mutacijų atvežimą į Lietuvą, ES Skaitmeninio COVID pažymėjimo terminai yra griežtesni.

Nauda ir keliautojams, ir verslui

Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė Žydrė Gavelienė 15min sakė, kad šis sertifikatas palengvins keliones ir praktiškai, ir psichologiškai.

„Dabar keliautojams klausimų yra begalės. Kai pradedam kalbėti su klientais apie keliones, tai 90 proc. klausimų yra apie reguliavimus – ar atviros sienos, ar reikia testų ir t.t. Apie pačią kelionę – kaip nuvykti, ką ten veikti – būna labai maža klausimų“, – pasikeitusiomis tendencijomis dalijosi bendrovės „Estravel“ vadovė.

Anot jos, sertifikatas pagyvins keliones žemyne, nes savyje talpins tam tikras apibendrintas taisykles, kurios galiotų visoje ES, nors ir bus šalims palikta teisė turėti išimtis.

„Atsiras suvienodinta tvarka dėl izoliacijos, testavimo – toks aiškumas padės ir keliautojams, ir kelionių verslui“, – įsitikinusi Ž.Gavelienė.

Suprasti akimirksniu

  • Pažymėjime bus nurodoma, ar asmuo turi vakciną, neigiamą testą arba per paskutinius šešis mėnesius sirgo COVID-19.
  • Pažymėjimus išduos valstybinės institucijos.
  • Informacija bus pateikiama QR kodo pavidalu. Kodą bus galima naudoti telefone (ar kitame įrenginyje) arba atspausdintą.
  • Visose 27-iose ES šalyse, Islandijoje, Norvegijoje ir Lichtenšteine veiksiantis nemokamas pažymėjimas turėtų būti prieinamas nuo liepos 1 d. ir būti aktyvus 12 mėnesių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius